Vigyázat poloskák! Ágyi, vagy mezei poloska?

Számos cikkben írtam már az ágyi poloska veszélyeiről, de kevesebbet a mezei poloskáról, pedig ez a rovar is igencsak meg tudja keseríteni sok ember életét. Egyre gyakoribb ez a faj a városokban is, sőt azt mondhatom, a fővárosban különösen elterjedt. Tavasszal szinte még „láthatatlanok” de nyáron és kiváltképp ősszel tömegesen jelennek meg a parkokban, fás, bokros területeken, s a téltől való félelmükben, így a lakásunkba is próbálnak beférkőzni. Míg vele szembe az ágyi poloska a hálószobánkban rejtőzködő emberi vérrel táplálkozó vérszívó rovar. Mindkettő igencsak kellemetlen lakótárs lehet! Az ágyi poloska irtása nagyon fontos feladat, mihelyt észrevesszük a jelenlétét, amire vannak árulkodó jelek, azonnal kezdjük el az irtást is. Ezt viszont mindenkor jó szakemberre bízni, hiszen ha mi magunk próbálkozunk vele, nem biztos, hogy hatásos lesz, vagy nagyon elhúzódhat a teljes poloska mentesítés, és addigi bizony el kell viselnünk a éjszakai látogatásukat. De már a gondolat is borzasztó, hogy éjjel „valami” mászik rajtunk és szívja a vérünket. Reggel csak a piros foltokat, a csípések nyomát fedezzük fel a testünkön. Először talán sokan arra gondolnak, szúnyogcsípés, de mi van akkor ha épp télen, vagy tavasszal lájuk ezeket először, akkor még nem, vagy már nincsenek szúnyogok. De persze mondhatjuk, akkor lehet hangya,bolha, vagy pók csípése, de ha ez napi szinten ismétlődik, egyre gyanúsabbá fog válni, hogy miden reggel, ébredés után tapasztaljuk, akkor már érdemes arra is gondolni, hogy nem-e az ágyunkban kell keresni a tettest!

Ki lehet az éjszakai látogató?

Vannak akik azt gondolják, lehet csak valamiféle allergia áll a vörös foltok hátterében. Lehet egy új öblítő, mosópor, amit az ágynemű mosásakor használtak. De ezek a foltok viszketnek és nehezen múlnak csak el. Jó ha egyből egy bőrgyógyászhoz fordulunk vele, aki meg tudja állapítani, hogy poloskacsípéssel van-e dolgunk, vagy esetleg ki s zárja ezt a lehetőséget ,amivel meg tud Ilyenkor nyugtatni bennünket. De nézzük meg egy kicsit közelebbről az ágyunkat is ha felmerülne ez a probléma. Mit is keressünk? Ha a lepedőn, vagy a huzaton apró vérpöttyöt látunk, vagy fekete poloska ürüléket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez a rovar lapul meg a szobánkban. Mindig csak a hálószobában, ahol aszunk. Más helyiségeket nem látogat, hiszen ott nem jutna táplálékhoz. Számára az emberi vér jelenti az életet, tehát nélkülünk elpusztulna. Néha előfordul, hogy a velünk egy szobában alvó házi kis kedvencet , kutyusunkat, vagy a cicánkat is „megtámadja” élelemszerzés miatt.
Ha látjuk ezeket a jeleket az ágyunkban, akkor érdemes megnézni jobban a matracot, az ágykeretet, hiszen nappal itt lapulnak, ott találhatunk már akár a levedlett „bőrüket” de elpusztult példányokat is. Ha már ezek is láthatóak, akkor bizony nem egy két betévedt példányról van szó, hanem igencsak elterjedhetek a szobánkban, s magas poloska számra kell gondolnunk.

Hol vannak nappal?

Sokan kérdezik, itthon vagyok napközben, s egy poloskát sem láttam eddig, mert akkor már rég intézkedtem volna az irtásukról, hol tudnak elrejtőzni? Ne mis hinnénk, hogy a legkülönfélébb rejtekhelyet válasszák ki maguknak, ahol biztonságban elbújhatnak a nappali időszakban. Ha már tömegesen vannak, elszaporodtak nagyon, akkor nem csak az ágyban, a matrac alatt lapulhatnak, hanem a mellette lévő bútorokban, éjjeliszekrény, ruhásszekrény, könyvespolcok, de akár egy képkereten, vagy a sötétítő függönyön is megtalálhatjuk őket.Tehát alaposan körül kell nézni, ha fel akarjuk kutatni a búvóhelyüket, ami valljuk be őszintén nem egy könnyű feladat, ugyan úgy mint a kiirtásuk sem. Ezért fontos, hogy ilyenkor egy irtással foglalkozó cég szakembere vegye kezébe a feladatot és ő lesz az, aki majd teljesen poloskamentessé és így újra „lakhatóvá” fogja tenni a hálószobánkat!

Mezei poloska

De ígértem, hogy ma nem csak az ágyi poloskáról, hanem egy másik fajról is írok, az erdőkben, mezőkön így a lakókörnyezetünkbe is egyre gyakoribb mezei poloskákról.
Ez az elnevezés mondhatjuk csak egy összefoglaló név, hiszen több fajtáról beszélhetünk. A városokban is megjelent s manapság a legtöbbet emlegetett két faj a címeres poloskák családjába tartoznak, ezeket szokták a „köznyelvben” mezei poloskáknak nevezni. Ez a név azonban összefoglalja, egy hazánkban több mint 300 fajból álló családot, s ezek között vannak kisebb s nagyobb példányok is, néha csak néhány milliméteres, vagy az egy centimétert ritkán meghaladóak. elmondhatjuk, hogy ezek a rovarok törékeny, puha testűek, lapos hátoldaluk van. Érdekes, hogy a hátuk közepén kicsi, háromszögletű pajzsuk van, az első szárnyuk pedig teljesen hártyásnak tűnik. Pontszemük nincsen.

Itt említeném meg a különböző bogyómászó poloskákat, amelyek szúrása tönkreteszi a terméseket, és miattuk van az is, hogy sokszor a gyümölcs fogyasztása közben érezhetünk poloska szagot. De sokszor előfordul az is, hogy a mászkálásuk közben is elcsöppen a bűzmirigy váladéka, így nem is kell, hogy a gyümölcsöt megkóstolja, összemássza, a bogyón már akkor is érezhet e nemszívesen látott látogató szaga.

A másik poloska amelyről beszélnék, az a feltűnő, figyelmeztető mintázatú címeres poloska. Ezek kevesebb bűzös folyadékot termelnek, mint a környezetükben nehezen észrevehető többi fajta, de ez logikusnak is mondható, hisz ha arra gondolunk, hogy aki egyszer találkozott velük, az már messziről felismeri és kerülni fogja őket. De ugyan így vannak ezzel nem csak az emberek, hanem az erdőben és mezőn élő állatok is. Mondhatjuk már ismerik és így messzire elkerülik ha csak tehetik.

Melyik fajtól óvakodjunk leginkább?

De az igazi „ellenség” azonban, amelytől sokan rettegünk, hogy bejuthat hozzánk a lakásba, az az a poloska, amelyik inkább majd ősszel jelenik meg tömegesen, ez a címeres poloska. Megkérdezik ez is sokan, hogy kell e félni tőle, esetleg támad? Erre azt tudom mondani, hogy szó nincs ilyesmiről! Ha bejutnak a nyitott ajtókon, ablakokon a lakásunkba, lehet véletlenül eltaposunk, egyet, vagy leütjük, akkor erős szagot, bűzt árasztanak.

Amúgy ez egy teljesen békés, már-már mondhatjuk őshonos faj nálunk. Általában ősszel fordul az elő, hogy a kifejlett példányok, számukra jónak gondolt áttelelő helyet keresve maguknak, a mi lakásunkat választják ki épp megfelelőnek. Van úgy, hogy ilyenkor észre sem vesszük azt, ha egy -egy meglapul a lakásunk valamelyik rejtett zugában, s majd csak tavasszal, amikor a szabadba szeretnének visszajutni akkor fedezzük fel őket például az ablakkereten,vagy a függönyön mászkálnak,s kifelé vágynak. Ha egy évben úgy látjuk több van belőlük, akkor az valószínűleg azért lehet, mert bőséges csapadék volt a nyáron s így minden táplálékuk üde zöld maradt és ha e mellé még a meleg idő is hosszabban tart, akkor ez ideális lehet a poloskák szaporodására is.

Mit tehetünk, hogy ne jussanak be hozzánk?

Az egyik s legjobb lehetőség, ha minden ablakra és ajtóra szúnyoghálót teszünk, ezzel teljesen ki tudjuk zárni a bejutásukat. De ha ez nem lehetséges, akkor figyeljünk oda ha például szellőztetjük a lakást, ne maradjanak sokáig nyitva ezek a nyílászárok, s mindig alaposan nézzük meg, nem jutott e be egy poloska.

Bízom benne, hogy most is sok érdekes és hasznos információval tudtam szolgálni poloska ügyben.