Vérszívó a hálószobámban!

Sokan felkapják a fejüket bizonyára erre a mondatra. Miféle vérszívókat emlegetek? Már a szobánk, s az ágyunk sem biztonságos? Persze azét nem kell megijedni, hiszen a címben emlegetett vérszívó, az ágyi poloska nincs minden lakásban, de el kell mondani, hogy azért nem is annyira ismeretlen sajnos sok ember számára. nem is gondolnánk, hogy olyan helyeken is élnek ezek a rovarok, amikről még csak nem sejtenénk. Például különböző szálláshelyeken is össze tudjuk szedni és akár a csomagjainkkal, az utazótáskába meglapulva haza tudjuk hurcolni az otthonunkba is. Lehet ez külföldi, vagy épp egy hazai nyaralásunk, utazásunk alkalmával. Aki már esetleg találkozott vele, és ismeri mivel is jár ha ez a rovar elszaporodik a lakásában, az bizony óvatosabb ha máshol kell aludnia.

Mit kell tudnunk az ágyi poloskáról?

Számos cikket írtam már velük kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy nem baj ha újra és újra írok róla, mert általában erről nem nagyon szeretnek beszélni azok az emberek, akiknél fellelhető ez a rovar. Az ágyi poloska a Közel-Keletről származik,s elmondhatjuk róla, hogy a lakott területeken szinte az egész világon jelen van.Elég kisméretű rovarról beszélünk, hiszen csak 5-7 milliméter hosszú, de a kis termete ellenére ( a kullancshoz hasonlóan) ez a rovar is igencsak komoly problémákat okozhat.Megemlíteném még, hogy az ágyi poloska az 1940-es évek elejére szinte teljesen eltűnt mondhatjuk világszerte a fejlett országokból, de 1995 óta újra terjed, talán köszönhető ez annak is, hogy a rovar ellenállóbbá vált a szintetikus szerekkel szemben.

Még manapság is szégyenérzettel beszél róla mindenki, mert úgy tartják, hogy csak ott lehet ágyi poloska, ahol nagy a rendetlenség és a kosz a házban. Ehhez még el kell mondanom, hogy a lakásunknak csak abban a részében képesek megélni, ahol alszunk. A többi helyiségbe, biztos, hogy nem találhatóak meg. De miért is nem? Kérdezhetik most többen. Erre igazán könnyű a magyarázat. Mivel a poloska nappal a rejtekhelyén lapul, s csak éjjel jön elő táplálkozni, amihez emberi vérre van szüksége, Ezért alvás közben, csipkedi össze az áldozatát, addig, amíg nem talál olyan eret, amiből friss vért szívhat nem adja fel a próbálkozást. Tehát a hálószobánk réme lehet, mivel a saját ágyunkban, éjjel lep meg bennünket.

Hogyan ismerhetem fel?

Egyáltalán nem könnyű megtalálni őket. A felnőtt példányokat még talán könnyebb észrevenni, mivel olyanok alakra, mint egy lencse. Vagyis laposak, oválisak, és szárny nélküliek, általában nagyjából fél centiméter nagyságúak. Amit még tudhatunk róluk, hogy a petéből kikelő lárvák csaknem láthatatlanok, mivel színtelenek.
A lába karmos a torján pedig egy olyan bűzmirigy található, amely állandóan szivárog és váladékot termel. Mielőtt táplálkozna a vérünkből, a teste lapos aztán éjjel mikor jól lakott vérrel megtelik és megduzzad, épp úgy mint a kullancs. Mivel nagyon erős a szájszerve, akár többször is megharapja az embert egy éjszaka alatt, amivel súlyos fertőzéseket is terjeszthet.

Szaporodásukról

Nem egy hosszú életű rovarról beszélünk, de nagyon szaporának mondható. A nőstény poloska egy vagy esetleg két évig él csak, ám ebben az időszakban, naponta 2-3 petét is le tud rakni. Ezekből már 10 nap alatt kikelnek a rovarok és 5 vedléssel később máris ivaréretté válnak.De persze ehhez kell az ember is, mint gazdatest, mivel friss vére van szüksége nap mint nap és 15- 37 Celsius fok közötti hőmérsékletre. Mint említettem azért is veszélyes különösen, ha nem irtjuk ahol felbukkan, mert borzasztó szapora rovar, hisz ennek köszönhető, hogy már egy ágyi poloska, akár 4 ezer utódot is létrehozhat. Ennek a tömeges elszaporodásuknak az oka lehet az is, hogy egy ilyen rovar akár hosszú hónapokig, sőt évekig is képes táplálék, vagyis emberi vér nélkül életben maradni.

Merre keressük a lakásban?

Az igazság az, s lehet sokan nem is gondolnák, de az ágyi poloska egyenesen irtózik a fénytől, ezért rejtőzik el nappal és éjjel indul el táplálkozni. Kedveli a sötét helyeket, ahol napközben jól meg tud lapulni. De hogy hol van akkor napközben? Az ágyi poloska általában a falban, a padló repedéseiben és mélyedésekben, szőnyegben, tapétában, vagy ruhákban is elrejtőzhet. De néha olyan helyeken is elbújhat, mint például könyvekben, képkeretekben, vagy falvédőkben, esetleg a sötétítő függönyökön. Ám a hideg és nyirkos helyeket egyáltalán nem kedveli, ezért például fürdőszobában, vagy a konyhában nem nagyon szokott előfordulni, esetleg csak akkor ha nagyon nagymértékű már a fertőzés.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Nagyon fontos, hogy ha felfedeztük a lakásunkban, akkor ne várjuk azt, hogy majd tovább áll, mert addig marad ott míg a mi vérünkből tud táplálkozni. Ezért tehát azonnal gondoskodnunk kell az irtásról. Az ágyi poloska ellen nagyon nehéz védekezni, hiszen mint említettem minden lehetséges kis repedésben el tud bújni, nagyon gyorsan szaporodik és sok rovarirtóval szemben ellenálló. Ugyanis van egy génjük, amelynek segítségével vagy meg tudják akadályozni a méregnek a testbe jutását vagy azt, hogy a méreg a testben felszívódjon. Ezzel a mérget könnyen ártalmatlanítani tudják.

Mit tudunk tenni mégis ellene?

Néhány tipp, hogy mivel is próbálkozzunk, ha észrevettük, hogy ezek a vérszívó rovarok nálunk is megjelentek. Nézzük át jó alaposan a bútorokat, amit lehet fordítsunk fel, és törölgessük át alaposan fertőtlenítő hatású tisztítószerrel, vagy ami ettől is jobb lehet, speciális, háztartási boltokban lehet kimondottan olyan tisztítószert is kapni amit erre a problémára ajánlanak. De jó, ha ezt az irtást a biztonság kedvéért két hét múlva majd újra megismételjük.

A poloskát éppen azért nehéz kiirtani a lakásból, mert szívós rovarok, szinte mindent kibírnak és változatos helyekre el tudnak rejtőzni. emiatt is nagyon nehéz közvetlen közelről lepermetezni őket. Ahhoz, hogy az irtás hatékony lehessen, meg kell keresni az összes búvóhelyét a lakásban, és ajánlott olyan eltérő hatóanyagú szereket alkalmazni időközönként amit még nem „ismer”. Használhatunk ellenük házi készítésű csapdát is. egyik ilyen legismertebb a kristálycukor+víz+élesztő kombinációja. Ez tulajdonképpen egy kémiai reakciót fog létrehozni azzal, hogy a kristálycukor vízben oldva glükózra, és fruktózra bomlik, amit az élesztő segítségével tovább bontunk alkohollá, és szén-dioxiddá, és hő előállításával egyenesen vonzza magához a poloskát.

Íme hogyan is készítsük el. A cukrot és a vizet keverjük össze, majd öntsünk bele 5 g. porélesztőt. Így máris pár órán belül elkezdődik a CO2 termelés, tehát ennek elkészítését mindig időzítsük a lehető legkésőbbi időpontra. Majd a keveréket öntsük egy műanyag palackba, s ez a kb. 3 liter folyadék biztosítja 1 ember 8 órán át tartó szén-dioxid kibocsátását. A hozzávalók, mire is lesz szükségünk az elkészítéséhez. 1 db 2-2,5 l-es PET palack, 1 csomag porélesztő, 2 dl cukor, és 1,3 l langyos víz. Ebből a csapdából aztán, nem fognak majd tudni kimenekülni a poloskák, s a CO2 előállításával oda tudjuk őket csalogatni.

Ám ha ez a csapda s más házi módszer sem jönne be igazán ellenük, s a későbbiekben is tapasztalnánk a kellemetlen tüneteket, akkor nem érdemes egyedül kísérletezgetni, hanem sokkal célszerűbb szakember által végzett rovarirtást végeztetni.