Újra támadnak a mezei poloskák

Ahogy egyre jobban közeledik a tavasz és kezdjük elhagyni a hosszúra nyúlt telet, már nagyon várja mindenki a melegebb időt, hogy kimehessünk végre a szabadba. A napsütés és a friss tavaszi levegő igen jótékony hatással van a szervezetünkre. Nyílnak a virágok, zöldülnek majd lassan a lombok az erdőbe és a kiskertekben is levélbe s virágba borul minden. Ám ennek nem csak mi örülünk ennyire, hanem sajnos a kártevő rovarok is, akik  újra támadásba lendülnek. Még a tél előtt írtam a mezei poloskáról is cikkeket, s nem csak a lakásban élő ágyi poloskáról, a  „rokonáról”. Sajnos manapság elmondhatjuk, hogy ezek a rovarok teljes mértékben  tudnak hazánkban is szaporodni. Hisz nincs is természetes ellenfelük, akik pusztítanák őket, a szaporodásuk meg igencsak gyorsnak mondható, így ne csodálkozzunk, hogy már minden vidéki, városi és a fővárosi kertekben, parkokban is tömegesen megtalálhatóak.

Kell e félnünk tőlük

Erre a kérdésre egyértelműen azt tudom mondani, hogy magától a rovartól nem. Hisz nem okoz az embereknek semmiféle olyan csípést, amivel esetleg orvoshoz kellene fordulnunk.  Ezért biztosak lehetünk benne,  hogy a mezei poloska az emberre nézve teljesen veszélytelen rovar, mivel főként a növények nedveit fogyasztja. Viszont igaz, hogy ezt a tényt a növénytermesztők, vagy a  kiskert tulajdonosok számára nem teljesen megnyugtató hallani. Ám a tömeges elszaporodásuk egy- egy területen igencsak zavaró lehet mindenki számára. Főleg mikor épp gyümölcsöt szedünk, s rajta van minden levélen, vagy épp a gyümölcsökön is. Vagy mikor bent a lakásunkban találkozunk vele, hisz ha nem vigyázunk oda is könnyen be tudnak férkőzni. Biztos vagyok benne, hogy nem szívesen érnénk hozzá a termés szedése közben, de a szobánkban vagy épp az ágyunkba sem szeretnénk találkozni vele.

Hogyan ismerhetjük fel?

Többféle változata ismeretes, hazánkban feltűnhet  a zöld vándorpoloska és a mezei poloska is a környezetünkben.  S hogy mi a különbség köztük?  A legszembetűnőbb már ránézésre is a színük. Ahogy már a nevükből is  adódik, az egyik zöld, a másik pedig barna színű, ez a mezei poloska. Tehát ha az erdőben például kirándulás közben találkozunk velük, nem nehéz beazonosítani. Mint említettem egyik fajta rovar sem ártalmas az emberre, mondhatjuk kimondottan  csak a zöldségeket és a gyümölcsöket kedvelik, ezért nem is kell amiatt aggódnunk, hogyha bejut a lakásba, éjjel, amíg alszunk, megcsíphet bennünket, mint az ágyi „rokona”

A címeres poloskák

Sajnos néhány évvel ezelőtt a másik két fajtához egy újabbról is egyre gyakrabban olvashatunk híreket és beszámolókat. Ez a faj is bejutott az országba, a címeres poloska. Ezekről elmondhatjuk, hogy főleg a nagyvárosok érintettek jobban az elszaporodásuk terén. Legfőképpen a fővárosban Budapesten majd utána Debrecenben és Pécsett kell tartanunk a tömeges megjelenésüktől, de az is látható már, hogy ez a  fertőzés egyre terjed. S hogy  miért is? Mivel ezek a rovarok árukereskedelem útján „jöttek” be az országba, inkább a nagyvárosok üzleteibe kerülhettek be elsősorban, s emiatt  egyáltalán nem meglepő az, hogy főként a nagyobb városokban terjedtek el a leginkább, ami igazán zavaró. Ráadásul városi környezetben az sem nehéz számukra, hogy kihúzzák a telet valahol, hiszen elég ha  behúzódnak a házak apróbb zugaiba, repedésekbe olyan helyekre, amik a téli fagyoktól védettebbek azért, s épp emiatt  igyekeznek ősszel az otthonainkba  is bejutni. Érdekes azonban az, a szakértők elmondása szerint, hogy a poloskák  immunrendszere -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, s szinte hihetetlennek tűnik, de a peték is még egészen -50 fokig is bírják a hideget. Tehát ezért is szaporodhatnak és terjedhetnek el egyre nagyobb mértékben.

Ázsiai márványos poloska

A következő faj a márványos poloska, amiről szeretnék még kis ismertetőt adni. Jelenleg elmondhatjuk, hogy a címeres poloska az a fajta, amely  Európában az egyetlen ismert és idegenhonosnak számító növényevő faj. Kelet-Ázsiából terjedt el valószínűleg először Amerikába és onnan majd behurcolták Európába is.  Az USA-ból az 1990-es évek második feléből vannak olyan feljegyzések, hogy márványos poloskák kerültek elő olyan csomagokból, poggyászból, amit például repülőgépen találtak, melyek Japánból és Koreából érkeztek. Érdekességként jegyzem meg, hogy hazánkban 2013-ban találták az  első egyedeit a fővárostól délre Ócsán. Ez a faj igencsak veszélyes lehet a  gyümölcs és zöldségfélékre, s a szántóföldi növények mellett a dísznövényeinket is károsíthatja a  márványos poloska. Sőt ezen kívül ez az a faj, amely és még allergiás reakciókat is okozhat az arra érzékeny embereknél.

Hogyan ismerhetjük fel a márványos poloskát?

A márványos poloskát arról ismerhetjük fel, a többihez képest, hogy  a színe és a mintázata is más. A hátoldal alapszíne a szürkésbarna, de néhol vöröses árnyalatokkal van tarkítva melyek  szabálytalanok és helyenként összefolyó fekete pontozottsággal is rendelkezik, ennek köszönheti azt, hogy szinte  „márványos” hatást kelt a rovar és ennek alapján kapta a nevét is. Sajnos róluk is elmondhatjuk, hogy megfelelően védett helyen minden bonyodalom nélkül képes áttelelni.

Kártétele

Igencsak veszélyes faj abból a szempontól, hogy nagy károkat is tud okozni a mezőgazdaságban. Hogyan okozhat kárt? Azzal, hogy ezek a  poloskák általában a növények föld feletti  részeiken,  gyakran a termésen szívogatnak. Sajnos ezzel azt érik el, vagyis ennek  következtében például olyan  külső és belső elszíneződések jöhetnek elő a terméseken, mint például a kifakulás, vagy a barnulás, vagy még rosszabb, mikor állagváltozás esetleg deformációk alakulhatnak ki miattuk.

Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

Lehet sokan csak büdös bogárként említve gondolnak a különböző poloskákra. Mivel tapasztalhattuk már gondolom sokan, ha véletlenül, vagy  épp akarattal eltaposunk egy ilyen rovart, akkor nagyon büdös szagot áraszt. Ezt még a szabadban is nehéz elviselni, nemhogy bent a lakásban. Pedig sokan felvetik mikor a védekezésre kérdezünk rá, hogy a lakásban ha több példányt is találunk akkor inkább a porszívóval szívjuk össze, de ezt azért nem ajánlanám nagyon, mivel utána lehet hogy hetekig se tudjuk majd a porszívót a büdös miatt használni.

De az sem lehet igazán jó  megoldás, hogy, esetleg kézzel, kesztyűben szedjük össze a példányokat, s aztán kivisszük és kint elengedjük, mert fennáll a veszélye annak is, hogy a rossz idő, vagy a tél közeledtével újra megpróbál majd bejutni.

Az egyik legjobb megoldás mégis a védekezésre, a szúnyoghálók felszerelése a nyílászárókra. Ám ez sem lehet tökéletes, hisz elég egy apróbb rés, s az akadhat a szúnyogháló mellett, vagy alatt is, biztosak lehetünk benne, hogy a poloskák ki fogják használni, Tehát ezzel sem lehet távol tartani ezeket a rovarokat teljes mértékben. Különböző olyan házinak nevezhető praktikákat is találhatunk az interneten is  amiknek a hatásossága igencsak kétséges. Ilyen például a fokhagymás oldat, vagy a menta olaját használata,  de vannak különböző világító és mosószeres csapdák is. Inkább a vegyszeres megoldások jöhetnek szóba, de ezzel a növényeinket s ezáltal magunkat is mérgezzük.

Így a cikk végén remélem tudtam abban segíteni, hogy hogyan is ismerhetjük fel a mezei poloskákat és néhány ötlettel arra is felhívtam a figyelmet, hogy mit tehetünk ellenük.