Tudta, hogy az ágyi poloska napjainkba is bárhol felbukkanhat?

Az ágyi poloskáról mindenki mélyen hallgat, vagy épp szégyenkezve beszél, ha a lakásába befészkelte magát. Olyan, tabu téma ez a rovar a köztudatban manapság is. Pedig jó, ha megismerjük, hogy milyen veszélyt is jelent, amennyiben az otthonunkban megjelenik, és miért szükséges az ágyi poloska irtás Budapesten és a vidéki városokban, falvakban is!  A háborúk idején, mikor nagy volt a szegénység és a higiéniai feltételek is sokkal rosszabbak voltak, nem tudtak úgy tisztálkodni, mosni az emberek, mint napjainkban, igencsak gyakori volt, hogy az ágyi poloska megjelent a lakásban. Rengeteg gondot okozott ez akkor is, a csípések, az ezzel járó viszketés, és az, hogy nem tudták szinte soha teljes mértékben kiirtani a házakból, pontosabban a hálószobákból. Az ágyak, matracok és a többi bútor, szekrények és a benne lévő ruhák is poloskákkal zsúfoltak voltak, mikor már nagyon elszaporodtak egy-egy helyen.

Mit okoznak?

A kisgyermekek és a nők még jobban szenvedtek a rovar csípése miatt, mert őket hamarabb megcsapolták ezek a vérszívók. Mivel simább és vékonyabb a bőrük, mint a férfiaknak, ezért ők váltak első számú célponttá az ágyi poloska számára. De a férfiakat sem kímélik, ha éhesek, mindegy nekik, csak friss vérhez jussanak! Ijesztően hangzik, hogy éjjel mikor elalszunk, van egy olyan poloska faj, aki lesi, hogy hogyan férhet hozzánk táplálékszerzés céljából.

Milyen életmódot folytatnak, hol élnek?

Ma már az ágyi poloska szinte a világ valamennyi lakott területén megtalálható. A melegebb éghajlatot kedveli inkább és származását tekintve valószínűleg a Közel-Keletről indult el, „világhódító” útjára. Hazákban is eléggé elterjedt, Budapesten is a folyamatos irtás ellenére elég nagy az ágyi poloska fertőzött terület. Világszerte nagy gondot jelent a poloska irtás, mert nem könnyű felfedezni és beazonosítani, hogy valóban ezzel a vérszívóval van e dolgunk. Ezért is jó egy tapasztalt, rovarirtással foglalkozó szakember segítségét igénybe venni, ha úgy érezzük, hogy rajtunk kívül valaki más is lakik a hálószobánkban, és felmerül a gyanú, hogy esetleg az ágyi poloska az, aki éjjel támadást indít ellenünk.

Mivel táplálkozik az ágyi poloska?

Ez a rovar, mint ahogy említettem is, vérszívás útján jut a számára létfenntartást jelentő emberi vérhez. Tehát ott, ahol emberek nem élnek, az ágyi poloska is képtelen az életben maradásra.          Az, hogy épp mennyi vérre van szüksége egy-egy étkezés során, függ attól is, hogy milyen fejlettségű példányról beszélünk. A petéből kikelt poloskáknak mielőbb táplálékhoz kell jutniuk, de a már kifejlett egyedek a vérszívás után hónapokig, sőt akár egy fél évig is kibírják, hogy nem szívnak vért.

Mivel táplálkozik az ágyi poloska?

Ez a rovar, mint ahogy említettem is, vérszívás útján jut a számára létfenntartást jelentő emberi vérhez. Tehát ott, ahol emberek nem élnek, az ágyi poloska is képtelen az életben maradásra.          Az, hogy épp mennyi vérre van szüksége egy-egy étkezés során, függ attól is, hogy milyen fejlettségű példányról beszélünk. A petéből kikelt poloskáknak mielőbb táplálékhoz kell jutniuk, de a már kifejlett egyedek a vérszívás után hónapokig, sőt akár egy fél évig is kibírják, hogy nem szívnak vért.

Hogyan találja meg éjjel az embert?

Kezdjük azzal, hogy miért éjjel indul lakmározni? Éjszakai életmódot folytató rovarnak is nevezhetjük, hiszen legtöbbször akkor merészkedik csak elő a rejtekhelyéről, nem szereti a fényt, ezért ha csak teheti, kerüli is azt. Meg ilyenkor láthatatlanul megtámadhatja az alvó embert, észre sem veszik, majd csak reggel, ha felébredt az „áldozat” hogy valami, vagy pontosabban valaki, éjjel összecsipkedte. Van, aki azt hiszi, hogy talán szúnyog volt, bolha, hangya, vagy esetleg pókcsípés, de lehet más rovar. Akár allergiára is lehetne gyanakodni a csípések helyén kialakult vörös foltokat látva. Nappal csak akkor jön elő, ha nagyon éhes és érzékeli az ember jelenlétét a szobában. Hogy hol kell keresnie a táplálékot jelentő vért, azt a hő és szén-dioxid kibocsájtásunkból tudja.

Mikor megtalálja azokat a testrészeket, amik általában kilógnak a takaró alól, lábak, kezek, vagy épp a nyak, megkeresi azt az eret, ahová a bőr vékonysága miatt szájszervével könnyebben be tud hatolni. Lehet, hogy többször is próbálkozik, míg a megfelelő érre rátalál, de ha nehezen akad rá erre, akkor szinte milliméterenként haladva újra beledöfi a szívó szájszervét a bőrbe. Maga a vérszívás időtartama 5 perctől akár egy félóráig is eltarthat.  De hogy nem veszi észre, akit meglep álmában? Szokták ezt a kérdést gyakran feltenni.

Az egyik válasz az, hogy épp amiatt, mert alszik az áldozata, s ilyenkor nem érzékeli a csípést. A másik magyarázat rá, hogy a szúrás után, azonnal érzésteleníti a pácienst és így az biztos nem ébred fel rá. Ha mégis megzavarja valaki táplálkozás közben, akkor elmenekül és elrejtőzik a búvóhelyén.

Mit történik, ha nem jut táplálék közelébe?

Mivel az ágyi poloska életmódja erősen az emberhez kötődik, ha nincs a közelében, akiből vért szívhatna, elhagyja az a helyet. Ha viszont elegendő táplálékot talál, akkor egy ilyen rovar átlagosan 18 hónapig élhet. Mivel speciális, szívó szájszervvel rendelkezik, rágni nem képes csak az erek megcsapolásával juthat élelemhez. Néha, a lakásban élő kis kedvenceink, kutya, cica is veszélybe kerülhet, mert ritka esetben igaz, de az ágyi poloska őket is megcsapolhatja.  

Nehéz megakadályozni a lakásba bejutásukat!

Azért komoly probléma az ágyi poloska irtás, mert nagyon jól el tud rejtőzni az emberek elől, és egyik lakásból a másikba könnyen átvándorol például szellőzőkön, csövek vagy a kábelek mellett is. Mivel csak mászva tud közlekedni, (szárnya nincs, tehát röpképtelen), a karmos lábait használja közlekedésre egyik helyről a másikra. Érdekes, hogy inkább fürge rovarnak nevezhetjük, főleg a melegebb helyeken egész gyorsan tud haladni. Még a függőleges fal sem lehet akadály számára, sőt az üvegen, vagy fém felületeken is képes felmászni!

Azt tudom ajánlani mindenkinek, hogy ha úgy érzi, az ágyi poloska költözhetett be a hálószobájába, kérje a poloska irtás terén gyakorlattal rendelkező szakember segítségét! Csak ő tudja megakadályozni, hogy ez a vérszívó rovar elszaporodhasson az otthonában! Nem érdemes ilyenkor házilagos módszerekkel kísérletezni az ágyi poloska ellen, ezzel legfeljebb azt érhetjük el, hogy mivel igen gyorsan szaporodik, egyre több és több rovar lesz, és indul el éjjel a szobában alvók vérének megcsapolására!