Tudnivalók az ágyi poloskáról!

Egy igencsak sok kellemetlenséget okozó rovarról szeretnék most kicsit bővebben beszélni. Szerencsére sokan nem találkoztak még vele a saját lakásukban. Akiknek viszont már akadt dolga vele, azok tudják, hogy miért is fontos nagyon az irtásuk! Nem csak a vidéki falvakban, városokban találhatóak meg időnként, de a fővárosban is nagyon elszaporodott rovarról beszélhetünk.

Mit kell tudnunk róla?

Több fajta néven is emlegetik még például , ágyas poloska, palacka, házi poloska. Mint ahogy mondtam is már, néhány éve Budapesten is igen sok gondot okoz ez a vérszívó. Mivel nagyon nehéz felfedezni, hogy hol rejtőzködik a hálószobánkban, így elmondhatjuk, hogy sok embernél a jelenlétével komoly pszichés traumákat is okozhat.

Bizony nem könnyű az ágyi poloskát megtalálni, hiszen rendkívül rejtett életmódot folytat. Nappal remekül el tud rejtőzni, ezért sokszor csak akkor szerzünk tudomást róla, amikor reggel poloskacsípéseket fedezünk fel magunkon, vagy a családtagjainkon.

Hol keressük?

Erre a kérdésre a válasz, mindenképp az, hogy csakis a hálószobában! Ugyanis mint tudjuk ez a poloskafaj az emberek vérével táplálkozik, ezért a fennmaradásához arra van szüksége, hogy vért tudjon szívni belőlünk. Ezt viszont csak éjjel tudja megtenni háborítatlanul, mikor a mit sem sejtő áldozat békésen alszik az ágyában.Tehát a hálószobánk s az ágyunk az a terep ahol keresnünk kell, mikor felmerül a gyanú, hogy az éjjel keletkezett csípéseinkért az ágyi poloska lehet a felelős.

Nem könnyű megtalálni

Sajnos sokszor még a szakemberek számára sem könnyű feladat rálelni a rejtekhelyére. Ám gyanú esetén mindenképp jól jöhet egy alapos ellenőrzés, akár egy zseblámpa segítségével is, hiszen így jobban fogjuk látni a sötét helyeket is. Vagyis az ott megbúvó poloskákra könnyebben rátalálhatunk.

Mi utalhat az ágyi poloska jelenlétére?

Még ha nincsenek nagyon elszaporodva, tehát csak kezdődő poloskafertőzöttségnél, először is az ürülékük, vagy a levetett lárvabőrük hívhatja fel rájuk a figyelmet. Ha a lepedőn fekete pontokat látunk, vagy esetleg apró vérpöttyöt, ezek már figyelmeztető jelek lehetnek. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy talán ez a rovar vert tanyát nálunk. Főként, ha emellett még viszkető piros foltok is jelentkeznek a testünkön reggelente, amelyek nem akarnak elmúlni. Ezzel mindenképp keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki bizonyára felismeri majd, hogy milyen csípésekről van szó és tud megfelelő kezelést adni rá. A rejtőzködő életmódja miatt azonban nagyon nehéz a felderítése, és az irtása is. Még az irtással foglalkozó szakember számára issokszor komoly munka és igazi kihívás a megtalálása, főleg egy túl zsúfolt lakásban.

El tudjuk képzelni azt az érzést, mikor kiderül, hogy éjjel az ágyunkban egy poloska szívja a vérünket. Sőt valószínű, hogy nem is egy példány költözött be hozzánk, valóban ijesztő már a gondolata is! Ezért fontos a mielőbbi felismerése és az irtása.

Kedvenc rejtekhelyeik a lakásban

Mivel a neve is utal rá, elsősorban az ágyban, vagy annak a környékén keresnek menedéket nappal. De nagyobb számú ágyi poloska csapat esetén a szoba bármely zugába megbújhatnak, mint például a csillár mennyezethez való csatlakozásánál, a fali elektromos csatlakozókban, képek kertében, a könyvespolcon, a könyvek lapjai között, a tapéta mögött, a függönytartón, a zoknis fiókban, a fal repedéseiben,az éjjeli szekrény, fiókjaiban, vagy épp a ruhásszekrényünkben. De akár a a szőnyegpadló is remek búvóhely számukra, és még számtalan olyan helyen a lakásban, amire nem is gondolnánk!

Néhány szó a szaporodásukról

Ha már azt említettem, hogy mennyire el tudnak szaporodni, akkor nézzük is ezt meg kicsit bővebben. Van aki azt mondja, hogy egy darab nőstény poloska a lakásban még nem jelenthet igazán nagy gondot, s lehet észre sem vennénk, hogy belőlünk táplálkozik, de mi van akkor ha ez egy nőstény s meg van termékenyítve és szaporodni kezd. Akkor már igazán gondban lehetünk! Hiszen egy megtermékenyített nőstény ágyi poloska naponta 2-3 petét is le tud rakni olyan résekbe, repedésekbe ahol észre sem vesszük, s ahová még a boltokban kapható ágyi poloska ellenes rovarirtó szer sem fog egykönnyen eljutni.

Aztán a petéből kikelő rovar nekiindul élelmet szerezni, vagyis vért szívni az emberből. Olyan pici ez a frissen kikelt vérszívó, hogy csak nagyon nehezen észrevehető a még kiváló látással rendelkező ember számára is , még akkor is ,ha épp a szemünk előtt vonulna el a falon, vagy az ágykereten például.
A petéket lerakó nőstény ágyi poloska utódai rendszerint vegyesek, tehát hím és nőivarú egyedek lesznek, akik aztán majd az ivarérettségük elérése után, további utódokat nemzenek és így rendkívül gyorsan el tudnak szaporodni egy lakásban.

Hogy talál ránk éjjel?

Mikor lefekszünk az ágyba, sötét és csend van a szobában, akkor merészkedik elő a rejtekhelyéről. Igaz az is, hogy legszívesebben a napfelkeltét megelőző órákban táplálkozik, s elég sok időbe kerül neki, míg az áldozatát megtalálja, tehát ebből a szempontból nem mondhatjuk, hogy éppen a legügyesebb vérszívók közé tartozna. Az érzékszervei sem valami fejlettek, nem lát jól, ezért az embert is a körülöttünk kialakuló hő- és párakülönbségről és a szén-dioxid-kibocsátásunkról fedezheti fel a fején található érzékelő csápok segítségével.

Ezért is van az, hogy például a nedves, nyirkos, vízgőzzel teli helyiségeket nem szereti, például a fürdőszobában, vagy egy mosodában nem találhatunk ilyen rovart. Ha nagyon meleg van, mondjuk a nyári időszakban, akkor naponta, keresi meg az áldozatát, de ha hűvösebb az idő, akkor elég neki a heti egyszeri vészívás is. Elmondhatjuk azt is, hogy kimondottan az emberi vért szereti, ragaszkodik hozzánk. Így esetleg a lakásban velünk együtt élő kis kedvenceink, háziállataink nincsenek veszélyben a poloska miatt, állatvért csak tényleg végszükség esetén fogyaszt.

Nagyon jól tűri a hűvösebb időt is, étlen-szomjan, táplálék nélkül is életben marad 2-3 hónapig. Ám ha elhagyjuk a lakást hosszabb időre, hónapokra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ezek a vérszívók táplálék hiányában elpusztulnak, mire újra a szobában aludnánk. Persze ez nem lehet megoldás arra, hogy megszabaduljunk tőlük. Azt, hogy hol is kell támadniuk, a vérszívásra alkalmas helyet a szívókája végén található érzékszervével tapogatja ki, majd egymás mellett többször is megszúrja bőrünket, s így találja meg azt a pontot, vagy eret amelyre szüksége van a táplálék megszerzéséhez.

Így leggyakrabban azokat a testrészeinket keresi fel , amely például a pizsama, vagy a paplan alól kilátszik, ilyen lehet a nyak, a boka és a csuklónk környéke. A viszketés azonban csak majd jóval a vérszívás után jelentkezik, akár órák múlva. Ez azért is van így, mivel az ágyi poloska a szipókájával egyszerre két csövet szúr az emberbe. Az egyiken keresztül egy speciálisnak mondható helyi érzéstelenítő vegyületet juttat a szervezetünkbe s így nem érezzük a csípést, majd közben a másikkal meg is kezdi a vérünk megcsapolását. Ez alkalmanként öt perctől akár harminc percig is eltarthat.

Hogy elkerüljük az ágyi poloska támadásait, s azt, hogy elszaporodjon a lakásunkban, láthatjuk a legfontosabb a megtalálása és az irtása! Bízzuk ezt mindig szakemberre, hiszen csak ő tud megszabadítani teljes mértékben bennünket ezektől a vészívó rovaroktól.