Tévhitek az ágyipoloskáról!

Akik találkoztak már ezzel a vérszívó rovarokkal az életükben, az otthonukban, azok tudják, hogy mennyire is kell aggódnunk miattuk. S hogy nem is olyan egyszerű az irtásuk. Aki még nem nem ismeri, szerencsés, csak esetleg olvasta a cikkeimet, vagy hallotta más forrásból, ismerősöktől, barátoktól szomszédtól, hogy jelen van a lakásában, gyakran megkérdezi, hogy vajon hozzá is beköltözhet ? Erre a válaszom az, hogy sajnos igen! Bárhova és bármikor beszállásolhatja magát a hálószobánkba. Nem kell ehhez, mint ahogy régen gondolták, piszkos, koszos, elhanyagolt lakás, a legtisztább otthonokban is találkozhatunk vele. Foglalkozzunk akkor most ebben a cikkbe ezzel az elég undorítónak mondható rovarral, s talán így ha sokat tudunk már róla, hamarabb fel tudjuk ismerni a jelekből ha hozzánk is beköltözik.

Nálunk biztosan nincs!

Hallom gyakran ezt a mondatot is. Ám ebben nem lehetünk teljesen biztosak. Főleg veszélyeztetve érezhetjük magunkat, ha egy régi bútordarabot vásárolunk, matracot, vagy ágyat. Esetleg örököltünk ilyeneket valahonnan. De akár egy lomtalanítás alkalmával találunk egy egy ilyen régi, vagy akár új bútort is, s felcsillan a szemünk, ez nekünk épp jó lenne, s milyen jó állapotban van még! eszünkbe sem jut lehet, hogy vajon miért dobhatták ki? Ám ezek mind igazi veszélyt jelenthetnek számunka. Az ilyen bútorok azok, amelyekben talán épp elszaporodtak az ágyi poloskák. Kívülről persze, és szabad szemmel lehet nem is vesszük észre, csak amikor majd az otthonunkba visszük és pár nap elteltével, reggel különös csípésnyomokat veszünk észre magunkon.

De kis is gondolna ilyenkor is azonnal erre a rovarra? Talán aki már régebben látott ilyen csípést, vagy saját maga is megtapasztalta. De mások számára nem biztos, hogy árulkodóak lehetnek. Aztán, ha valaki ilyenkor felveti, hogy vajon nem lehet-e e az ágyi poloska a tettes a csípések ügyében, bizony felháborodnak az emberek, nálunk? Honnan került volna hozzánk? Elmondhatjuk, hogy manapság is még szinte megbélyegzésnek számít, s sokan szégyellik is elmondani, ha poloskát találnak otthon. Pedig jobb lenne ha azonnal az irtásukon gondolkodnának, egyénileg bizony lehet próbálkozni, akár boltban vásárolt szerekkel, vagy különböző házilagos módszerekkel, hisz sokat lehet ilyeneket olvasni az interneten is ha rákeresünk. Ám én mindenképp azt javasolnám, hogy a kísérletezgetések helyett inkább egy irtással foglalkozó szakember segítségét vegyük igénybe. Biztos vagyok benne, hogy ő fogja majd megoldani a problémánkat, szakszerűen, hogy újra poloskamentes legyen az otthonunk.

Honnan jöhet hozzánk?

Mint említettem már bútorokkal, hagyatékkal, de épp egy rokontól, ismerőstől is hazavihetjük Hogyan? Ha például ott alszunk náluk, vagy elég ha csak elmegyünk s a kabátunkat ledobjuk az ágyra amely fertőzött. Belemászik és már haza is vittük magunkkal. Persze nem kérdezhetjük meg mindenkitől van-e ágyi poloska a lakásodban? De jó ha olyan helyen vagyunk ahol ennek a gyanúja felmerülhet, óvatosabbak leszünk. Kirándulás, nyaralás alkalmával is épp ilyen r hazahurcolni, sehol sem lehetünk védettek vele szemben, még a nagy luxusszállodákban is gyakran előfordulhat ilyenfajta „fertőzés” . A világ számos táján küzdenek ezzel a rovarral az emberek. hazánkban is eléggé elterjedtnek mondható, s mivel nehéz a felismerésük, gyakran csak akkor derül ki mivel is van dolgunk, amikor már jócskán elszaporodtak.

Mire figyeljünk?

Mikor kell ara gyanakodnunk, hogy ez a nem kívánatos lakó az ágyunkban, a mi hálószobánkban is megjelent? Korábbi írásaimban foglalkoztam már ezzel, de akkor nézzük át újra, mik lehetnek az árulkodó jelek. Elsősorban mint ahogy említettem is már, a reggeli felkeléskor látott csípésnyomok, vörös foltok amik aggódásra adhatnak okot. ezek általában a karon, kézfejen, nyakon, lábfejen jelenne meg. Miért vajon épp ezeken a helyeken? Mert ezek azok a testrészeink, amelyek esetleg kilógnak éjjel a takaró alól és a poloska ezeket könnyedén meg tudja találni. Például ha lelóg a paplanunk az ágyról, ez mint egy híd megkönnyíti az ágyunka való feljutást , a poloskák számára, így még nehezebb elérni azt, hogy ne támadjanak ránk alvás közben. Megnehezíthetjük a dolgukat, ha ne pizsamában, hanem egy hálózsákban alszunk, ami annyira zárt, hogy nem tudnak belemászni.

S így megszabadulunk az éjjeli vészívásuktól . Ám ez a rovar szinte hetekig kibírja táplálék nélkül. Táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg; nappal elrejtőzik. De nem vesszük észre ha megcsíp ? Ezt is gyakran kérdezik, s erre azt tudom mondani, hogy sajnos nm. Még ha nem alszunk olyan mélyen sem, hogy épp észlelhetnénk, nem fogjuk észrevenni. Mivel az ágyi poloska egyfajta érzéstelenítő anyagot fecskendez előbb a bőrünkbe mielőtt elkezdené a vérszívást. Tünetek lehetnek másnap a csípés után, az apróbb piros pontól kezdve a felpúposodott sárgás gennyes fertőzésekig mondatjuk minden formában, bármi előfordulhat. Ez is attól függ, hogy kinek mennyire érzékeny a szervezete ezekre a csípésre.A legjobban a gyermekek veszélyeztetettebbek, hiszen náluk olyan allergiás reakciókat is kiválthat, melyek akár egész életük folyamán megmaradhatnak.

Miért éjjel támad?

Erre is egyszerű a válasz. Akkor csend és nyugalom, valamint sötét van, s nem kell attól tartania, hogy esetleg észrevesszük. Táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg, tehát nappal inkább elrejtőzik. Hisz általában éjjel alszik mindenki, a számára a táplálékot jelentő ember is, és így könnyen és észrevétlenül fel tudja kutatni. Ahhoz, hogy életben maradjon, emberi vérre van szüksége.

Más jelek

Ha a csípésnyomokból nem tudunk mire következtetni, biztosan felkeressük a háziorvosunkat, netán bőrgyógyászt, vagy épp allergiára gyanakodunk. Sokszor ám ők sem tudják első látásra megállapítani, hogy ezzel la vérszívó rovarral lehet dolgunk. ezért jó ha körülnézünk a hálószobában. Elsősorban az ágyneműt vizsgáljuk meg. Ha a lepedőn például apró vérpöttyöket látunk, azonnal erre a lehetőségre is gondolnunk kell.

De a fekete kicsiny pontok is utalhatnak a jelenlétére, hiszen a vérszívás után az ürülékét otthagyhatja a lepedőnkön. Fontos ilyenkor átvizsgálni a matracunkat és az ágykeretet, hisz ezek alján és oldalán rejtőzködhet maga a rovar, és ide rakja le majd a petéit, s melyekkel nagyon gyorsan el tud szaporodni a környezetünkben. Vannak olyan fertőzött lakások, ahol nem csak az ágy környékén találhatóak meg, hanem már annyira elszaporodtak, hogy például az éjjeli szekrény fiókjaiban, a ruhás szekrényben, szőnyegben, de a függönyön, és más kárpitos tárgyainkba is ott rejtőzködnek. De még a könyvespolcunk sincs biztonságban, hisz ott is meglapulhatnak.

Ha szobát váltok, kipusztulnak?

Jó kérdés ez is! Természetes, hogy még kisebb fertőzöttség esetén sem elég az, ha átköltözünk egy másik szobába, vagy a lakás más területén oldjuk meg az alvást. Nem lehet úgy lezárni egy helyiséget, hogy ne tudnának bennünket követni. Hiszen vérre van szükségük, s előbb utóbb, bárhova is megyünk a lakáson belül, meg fognak találni.

Így a cikk végén, lehet ijesztőnek találják amit az ágyi poloskákkal kapcsolatban leírtam, de úgy gondolom jó ezekről tudni, s talán így mindenki akinek esetleg bejutott a lakásába fel fogja ismerni és időben tud intézkedni a irtásukkal kapcsolatban. De kihangsúlyozom ismét, mindenképp forduljanak inkább olyan céghez, akik poloskairtással foglalkoznak, hiszen tőlük kaphatjuk meg azt a segítséget, mellyel örökre megszabadulhatunk ezektől a vérszívó rovaroktól.kákról minden