Támadnak az ágyi poloskák Budapesten!

Napok óta terjed a médiában olyan hír, miszerint Budapesten kezd kaotikussá fajulni a helyzet, az ágyi poloskákat illetően. Tehát ennek kapcsán gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben megpróbálom körbejárni a lehetséges okokat és megoldásokat találni, amiket akár mi magunk is elkezdhetünk ellenük bevetni az irtó cég érkezéséig. Ne törődjünk bele ha hozzánk is beköltöznek, hiszen rövid időn belül, megkeseríthetik az életünket és nem utolsó sorban, ha látogató érkezik hozzánk, lehet hogy ő is tovább fogja vinni. Tehát akár mi is egyfajta fertőző forrás lehetünk, aki segíteni fogja az elterjedését. Nézzük meg tehát mit tehetünk ellenük, és tudjunk meg erről minden szükséges információt.

Védekezzünk ellenük

Aki tömegközlekedési járműveken utazgat, szinte biztosan hallott már olyan beszélgetéseket, melyekben arról panaszkodnak egymásnak az emberek, hogy nem telik el úgy reggel egy ébredés, hogy ne látnának magukon újabbnál újabb rovarcsípéseket. S hosszas tanakodás után, mikor átbeszélték a lehetséges szúnyogcsípés okait, persze hamar elvetik, mert télen nincs szúnyog illetve a háziállatok hiányában a bolha is kizárt., Így van aki az ágyi poloskára gondol. Manapság leggyakrabban az ágyi poloska keseríti meg a városlakók életét, elszaporodása az utóbbi 10-15 évben világszerte drasztikus mértékeket öltött.

Mit illik tudni róla?

Az ágyi poloska rendkívül érdekes élőlény. Elmondható róla, hogy úgynevezett kozmopolita kártevő, tehát ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárhonnan haza lehet vinni, nincs olyan adott hely, gócpont amire azt mondjuk ha azt kerüljük akkor megúszhatjuk a behurcolásukat. Ahogy már többször írtam, megtelepedhet a moziban a széken, a színházban, a boltban, a bevásárlóközpontban, de ezeket a lehetséges pontokat tényleg sorolhatnám még.

Végül is ez azért van így, mivel számára a táplálékot az ember hordozza, mert a vérünket szereti, tehát akárhova is menekülnénk, ha poloskával fertőzött helyen vagyunk, be fognak hozzánk is férkőzni előbb vagy utóbb.. 1-2 évig él a nőstény, naponta 2-3 petét rak le, vagyis ez idő alatt nagyon el tudnak szaporodni. Ezért is szoktam kiemelni mindig, hogy ha észleljük a jelét, nem szabad késlekedni, azonnal rovarirtót kell hívni, gondoljunk csak bele, ha az észrevételüktől számítva csak 1-2 hét múlva riasztjuk, amikor már megkeseríti az életünket, addigra mennyien lesznek! Általában a csípések a karokon, lábakon, nyakon jelentkeznek, viszont gyakorlatilag bárhol megtalálhatóak lehetnek.

Milyen egy csípés?

Azért, hogy ez a bejegyzés a lehető legkörültekintőbb legyen utánajártam ennek és beszélgettem az árulkodó jelekről, illetve a páciensek számáról is egy bőrgyógyásszal. Aki elmondta,hogy már nem csak a nagyvárosokban okoz kimondottan problémát az ágyi poloska. Elárulta, hogy az ismeretségi körében vidéki szakorvosok is arról számolnak be, hogy számos beteg jelentkezik ágyi poloska csípés tünetével. Folytatásul beszélt arról is, hogy a csípések tipikusan hasonlítanak akár a szúnyog csípésekhez, talán első látszatra annyiban térnek el, hogy a csípés körül megfigyelhető kis körben bőrpír, esetleg enyhébb gyulladás. Viszont nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az ágyi poloska által okozott csípések, nagyon viszketnek. S emiatt szoktak inkább a betegek jobban félni, hogy nagyobb probléma is lehet belőle, mint amit a csípés maga okozott volna. Ugyanis általában elvakarják a sebeket, és ennek köszönhetően baktériumok tudják azt megtámadni , tehát emiatt jelentősen magas lehet a bakteriálisan felülfertőződés esélye.

Érintettek maguk a hordozók

Ahogy azt a napokban már a média is gyakran hangsúlyozta, illetve én is többször kiemeltem, de ezt ismét meg kell tennem, hogy ha bármelyikünknél is megtalálható ez a vérszívó rovar, onnantól mi is terjeszthetjük őket. Ennek következtében Budapest napjainkban már annyira kataszrófális lett ebben a tekintetben, hogy rengeteg háztömb úgymond teljes irtásra vár. Egyik ismerősöm ennek kapcsán azt mondta, ha tehetné, akkor az egész házat otthagyná és menne a berendezések, és ruhák nélkül csak ahogy van máshova, de nem adhatja fel életét egyik napról a másikra egy ilyen betolakodó élőlény miatt. Hozzátette azt is, hogy már azon is gondolkodott, hogy egyáltalán normális-e, hogy tudja, hogy az ágyában megtalálják könnyen, és ott szerzi a csípéseket és mégis oda fekszik minden áldott este.

Nem csak a házakban vannak

A médiában az elmúlt napokban az is nyilvánosságra került, amire én is céloztam már az előző bejegyzésekben, hogy ma már nem csak az otthonok lehetnek a veszélyforrásai, hanem akár kórházak, különböző betegellátó intézmények is jelentős veszélynek vannak kitéve. S beigazolódott a gyanú, a média beszámolt arról is, hogy a pszichiátrián, és egyéb kórházi osztályokon is időnként megjelennek, de található olyan részleg is, ahol pedig állandó vendégként vannak számon tartva és ez már odáig fajult, hogy sokszor az ápolókon is rengeteg csípés figyelhető meg. Tehát lassan valóban ott fog tartani a főváros lakossága, feltételezhetően,hogy ha nem teszünk ellene, szinte minden embert érinteni fog ez a veszély és terjeszthetni is fogja őket.

Egyedül, vagy rovarirtóval?

Ez talán mindig örökös téma marad, hiszen nem telik el úgy nap, hogy valaki ne kérdezze meg, hogy egyedül felvegyem-e a harcot velük? Persze erre kimondott válasz nincs. Találhatunk praktikákat, amelyekkel kisebb, nagyobb eredményeket érhetünk el, de gyakorlatilag a házi módszerek annyira elegendőek csupán, hogy néhány napig visszatartjuk őket az esetleges támadástól, viszont tényleges irtást, amire ebben az esetben szükségünk lenne, csak egy irtással foglalkozó cég tudja ellátni számunkra.. Viszont azt is ki kell emelni, hogy hiába kezdjük el mi magunk az irtást például a háztömbben, ha más lakó mondhatni tesz az egészre és nem foglalkozik a témával, mert ebben az esetben soha nem fognak eltűnni, ha kiirtjuk a saját lakásunkból őket, néhány nap múlva ismételten be fognak köszönni hozzánk. Ezért is kell hangsúlyozni azt, hogy a lakóközösségnek összefogva, teljes erőbedobással, közös erővel kell azért küzdeni, hogy ezt a problémát, mielőbb együtt, sikeresen le tudják zárni.

Leghatékonyabb módszer

Ha szeretnénk akár rövid időre is megszabadulni tőlük, a már említett módszerek mellett csak azt tudnám még javasolni, hogy mindent próbáljunk forró, párásan, gőzzel fertőtleníteni. Az ágyat is amit csak lehet próbáljunk vasalóval átvasalni ezzel is hőt adva az adott felületnek és így is ezzel arra késztetve a közelben levő rovarokat, hogy odébb álljanak, hiszen hőmérséklet növekedés van a láthatáron amit nem szeretnek. Mossunk ki forró vízben minden ruhát, textilt, ha tehetjük akkor csak olyan ruhát vegyünk fel, amely a mosógép illetve a szárítás után azonnal használatra kerül. Utazás előtt mindenképp fertőtlenítsük ki a bőröndöket is és porszívózzuk ki.

Remélem érdekes lett ez a bejegyzés és ismételten megtudhattunk olyan információkat amelyekkel gazdagabb lett a poloskákkal szembeni tudásunk. Az ágyi poloskák ténylegesen meg tudják keseríteni az életünket. Sokan tudom irtóznak attól, hogy ismeretlen ember belépjen a házába, és ráadásul különböző anyagokat helyezzen ki, de el kell mondani, ha teljes javulást, és ezen betolakodóktól mentes életet szeretnénk akkor mindenképp szakember segítségét kell kérnünk. Könnyítsük meg a saját és lakótársaink életét is ezzel.