Segítség! Ágyi poloskát találtam a lakásban!

Ijesztő a felfedezés, mikor reggel ágyazás közben a lepedőn valaki megpillant apró vérpöttyöket, vagy épp fekete légypiszokhoz hasonlító pontokat. Ez még tegnap nem volt ott! Mi történhetett? Ráadásul, még ha a teste különböző részein vörös csípésnyomok is láthatóak, bizony jó lesz utánajárni! Ezek általában viszketnek is, vagy égő érzést okoznak. Mindjárt arra gondol mindenki, talán az ágyában egy bogár rejtőzött el, amit nem vett észre. Szúnyog, bolha, hangya? Esetleg valamilyen pókféle lehet a bűnös? Biztos nem az ágyi poloska jut eszünkbe elsőre, főleg aki még életében nem találkozott ezzel a rovarral.                    

De akkor hogyan deríthetjük ki, mi támadott meg éjjel?

A lepedőn található első jelek, már arra utalhatnak, hogy bizony poloska lehet a szobánkban! Még jobban erősödhet ez a gyanú, ha az éjjeli csípések is ismétlődnek, hiszen ennek a rovarnak az emberi vér jelenti a táplálékot, ezért keresi fel az alvó áldozatát. Következő lépés, hogy keressük fel az orvost, jó, ha mindjárt bőrgyógyászhoz fordulunk, mert valószínű ő az, aki már látott ilyen csípéseket és meg tudja egyértelműen határozni, ezt ágyi poloska okozta. Szükség esetén, a viszketést enyhítő készítményeket is adni fog. Akkor válhat veszélyessé a poloska csípése, ha elvakarja valaki, mert így könnyen elfertőződhet. Forduljunk tehát szakorvoshoz, előzzük, meg, a komolyabb problémákat! De mindenképp gondolkodni kell az ágyi poloska irtás megoldásáról is! Legjobb, ha egy rovarirtó céget keresünk meg, nem egyedül próbálkozunk meg ezzel a nehéz feladattal!

Alvás közben, azokat a tesztrészeinket, amelyek kilógnak a takaró alól, kar, láb, nyak, arc, vagy nem fedi hálóing, pizsama, könnyűszerrel el tudja érni. Épp ezért lapul meg minél közelebb hozzánk, az ágyban és az ágy környékén, és támad éjszaka, mikor nem láthatjuk meg, az amúgy is aprócska rovart.

Ha már a gyanú felvetődött ki az éjjeli látogató.

Hol keressük? Könnyű megtalálni a rejtekhelyét? Gyakran ismétlődő kérdések ezek, nézzünk most néhány példát, hogyan bukkanhatunk rájuk. Először is az ágyban és az ágy környékén vizsgálódjunk. Használjunk ehhez egy erős fényű lámpát, zseblámpát. Nagyon alaposan nézzünk át olyan helyeket a matracon, ahol kárpittűzések, vagy varrások vannak. Ezek kiváló búvóhelyek és peterakásra is alkalmasak számára. Emellett az ágy különböző részei, a fejtámla, a falhoz közeli háttámla kárpitja és az ágyrács, amiket érdemes nagy figyelemmel átvizsgálni, mivel ezek számítanak a legveszélyesebbnek „poloskatanya” szempontjából!

Számtalan más helyen is meglapulhat még ezeken kívül.

Tehát nem csak az ágyban, hanem annak pár méteres körzetében is érdemes kutakodni, főleg ha már nagyobb a poloskafertőzöttség. Hol bukkanhatunk még rá? Ilyen poloskával sűrűn „lakott” terület, zug lehet még rengeteg hely a lakásban, például a szegőlécek, vagy lambéria mögötti részek, képkeretek, vagy annak hátoldala, falvédők, különösen, ha azok textilanyagból vannak. Poloskát rejthet a tapéta hézagja is, a párnák és paplanok varrás menti részei, az ágy közeli bútorok, éjjeliszekrények belső fiókjai, ajtajai, és illesztései. Talán arra nem is gondolnánk, hogy még a különböző elektromos csatlakozók, konnektorok, amiket esetleg nem is használunk, rejtekhelyet adhat ennek a rovarnak. Tehát minden apró kis résbe és repedésbe érdemes bevilágítani a hálószobában!

A lakás többi helyiségében csak kivételes, nagyon ritka esetben találhatunk poloskát, mivel az életmódja, tápláléka az ember közelségéhez köti. Ezért ha az ágyi poloska irtás Budapesten, vagy a többi nagy és kisvárosban, vidéken, szóba kerül, elsősorban a hálószobára kell koncentrálni! A ház többi része akkor jöhetne szóba, ha nagyon nagy a fertőzöttség mértéke, vagy a lakás annyira pici és tele van mindenféle tárgyakkal, bútorokkal, vagy rendetlen, szanaszét hevernek benne a ruhák, könyvek kupacokba, ilyenkor előfordulhat, hogy azok is tele lesznek poloskával!

Ha egyedül próbáljuk a poloskairtást kivitelezni, jobb, ha tudjuk, ne számítsunk 100%-s sikerre! Főleg ha a szoba túlzsúfolt, már megtalálni is nehéz szakember segítsége nélkül az összes rejtekhelyüket! Ilyenkor, még rosszabb, ha az adott helyről kihordjuk a bútorokat, annak érdekében, hogy jobban hozzáférjünk a többi berendezési tárgyhoz, mert ezzel valószínűleg a rovarokat is átköltöztetjük a többi helyiségbe, ezzel a célzottan, csak a szobára irányuló poloskairtás kevésbé lehet eredményes!

Miről ismerjük fel az ágyi poloskát?

Már tudjuk, a felmerülő gyanú esetén hol kell keresnünk a kellemetlen vérszívót, de hogyan is néz ki? Ismerjük meg, közelebbről is.

Az ágyipoloska, általában 5-7 mm hosszúra nő meg, testét finom szőrök fedik, alakja ovális, lapos és korongszerű, ennek is köszönheti, hogy a legkisebb résekben is remekül meg tud bújni. Hasonlít egymásra a nőstény és a hím poloska, amiben különböznek, talán a nőstény egy kicsivel nagyobbra nő. Mivel nincsenek szárnyai, ezért csak mászás útján jut fel az ember testére is. Ez azért nem okoz neki különösebb nehézséget, mivel a lábain tapadókorongok és fejlett karmok vannak, amik segítik a mászásban, sőt, így még a függőleges felületeken is simán fel tud kapaszkodni.

Színe egyébként vörösesbarna, de ez változhat is, attól függ, hogy mikor táplálkozott. Ha még az éjjeli vérszívás előtt látnánk, akkor inkább barnának mondható. Ha azonban már jóllakott, akkor a teste kitágul és a színe is megváltozik. Kerekebb formát ölt, szinte felpuffad a sok vértől és vöröses, bíborszínű árnyalatba vált át. Igazán egy visszataszító, undorító rovar, akivel nem szívesen osztaná meg senki a szobáját és az ágyát. Mindezekből kiderül, hogy miért is óriási jelentőségű tehát az ágyipoloska irtás!

Szívószájszervének köszönhetően, mikor megtalálja azt az eret, amelyikből lakmározni tud, a finom szúró sörték segítségével átszúja az ember bőrét, mint egy szonda és egy speciális véralvadásgátló és érzéstelenítő anyagot juttat a szervezetbe. Ezért nem ébred fel a szúrásra az alvó áldozat”. Azt hiszem elég is ennyiben ismertetni a rovarról tudható dolgokat, hiszen, bizonyára, akinél megjelenik ez az új „lakótárs” igyekszik megszabadulni tőle mielőbb! A leghasznosabb, ha azonnal a rovarirtó cég szakembereihez fordulunk! Akik a lakásba kimenve, profi módon fel tudják kutatni az összes poloska búvóhelyet és az irtást is elvégzik! Érthető, ha azt majd később meg is kell ismételni még egyszer, főleg mikor egy ágyipoloskáktól nagyon fertőzött lakást találnak. De mind ezek ellenére is kijelenthető, hogy csak az ő segítségükkel lesz újra, „tiszta” és poloskamentes a hálószoba!