Mit tehetünk ágyipoloska észlelése esetén, míg a szakember megérkezik!

Sajnos napjainkban az ágyi poloska fertőzöttség igen magasnak mondható, ami talán nem is olyan rendkívüli dolog, mint ahogy gondolnánk! Főleg Budapesten növekedik szinte évről évre a számuk, ez köszönhető annak is, hogy ott sok ember él együtt, sűrűbb a népességszám, rengeteg panel és társasház van, ahol a lakások egymás melletti közelsége segíti a poloskák terjedését.

De a turizmus fejlődésének köszönhetően, egyre többen érkeznek a föld minden tájáról vendégek, turisták is a fővárosba, akik akaratlanul is magukkal hozhatják a rovarokat például a táskájukban, bőröndjeikben. Kiderült, hogy az elmúlt néhány évben Budapest mindegyik kerületére jellemző az, hogy egyre nagyobb mértéket ölt a poloskainvázió és ezzel együtt fennáll a külföldről behurcolt példányok veszélye is! 

Irtózik mindenki annak a gondolatától, hogy ágyi poloska költözik az otthonába, de sajnos ez előfordulhat bárkivel! A tiszta lakás, a gyakori takarítás sem óvhat meg bennünket ettől. Sokakban még most is az a tudat él, hogy a koszos, elhanyagolt lakások, a tisztálkodás hiánya, vagy a rossz higiéniás körülmények között élő emberek, hajléktalanok, és a hajléktalan szállók vannak csak telezsúfolva ezekkel a rovarokkal. De ez egyáltalán nem így van! Még nagyobb a kockázat a panellakások, vagy társasházak esetén. Ott ugyanis egyik szomszédból a másikba is könnyen át tud jutni. Igaz ez a rovar nem mászik nagy távolságokra. Legfőképp a hálószobában találhatunk rá, vagy abban a helyiségben ahol aludni szokott az ember.

Mielőtt arról írnék, hogy mit tehetünk ellenük, ismerjük meg hogy miért is nagyon fontos az ágyi poloska irtás Budapesten és az ország valamennyi városában, falujában, ahol felbukkannak időről időre ezek a rovarok! Amennyiben nagy a fertőzöttség egy adott helyen, már a levegőben is érezhető a poloskák jelenléte, mivel édeskés kellemetlen szagot árasztanak. Ez az egészségre is káros lehet, hiszen sok ember allergiás rá. Ha hosszabb ideig él valaki ilyen lakásban, az allergia mellett asztmás rohamok is jelentkeznek. Egyébként az ágyi poloska szerencsére betegségeket nem terjeszt, de a csípése helyén keletkező vörös kiütésszerű pöttyök nem csak esztétikailag okoznak gondot, hanem a viszketés és égő érzés is fájdalmas lehet annak, akit megcsíp éjjel.

Miért éjszaka indul vészívásra?

Mivel a táplálkozása szempontjából emberi vérre van szüksége, olyankor keresi fel az áldozatát, amikor az nem tud védekezni ellene, nem veszi észre a szúrását. Ezt az éjjeli időszakban tudja észrevétlenül, kivitelezni, mikor a leendő táplálékát jelentő páciens mélyen és békésen alszik az ágyában! A szabadon lévő testrészeket, kar, boka, nyak támadja meg, és mikor átdöfi a szívó szájszervével, azonnal vérzéscsillapító és érzéstelenítő anyagot is fecskendez a bőr alá. Ezért nem lehet érezni a csípést, és legtöbbször csak a piros foltok jelzik ezt másnap, de van, hogy csak napokkal később alakulnak ki ezek is.

Mi tegyünk, és ne tegyünk ilyenkor!

A felismerés, mikor rájövünk, hogy éjjel valaki szívja a vérünket, biztosan mindenkit megdöbbent! Ilyenkor jön az, hogy ki kell irtanunk ezt a rovart minél előbb! Hívjunk szakembert, vagy álljunk neki egyedül?

Természetesen az a cél, hogy megtaláljuk a poloskát, és ha megvan, sikerült elcsípnünk egy példányt, be is kell azonosítani, hogy valóban ágyi poloska az „illető”. Hiszen lehet, épp másfajta rovar is az éjjeli látogató. Ha egyéb poloskára utaló jeleket is találunk, a lepedőn apró vérpöttyöt, vagy fekete pontokat a rovar ürülékét, esetleg levetett lárvabőrt, vagy egy elpusztult rovart, már könnyebben be tudjuk azonosítani.

Ám ekkor sem jó ötlet, ha nekiállunk felforgatni az egész szobát további rovarokat keresve. Ezzel csak egyik helyről a másikra vihetjük át észrevétlenül és akaratlan.  Ha már biztosak vagyunk abban, hogy valóban ágyi poloska van a szobában, hívjuk a rovarirtó céget! Ne kísérletezünk egyedül az irtással, mert azzal sok időt és energiát tudunk megspórolni magunknak, és nem kevés pénzt is, amibe a boltban vásárolt irtószerek, spray-k kerülnének.

Hívjuk a rovarirtó cég szakembereit!

Nem kell szégyenkezni, és eltitkolni, hiszen sok háztartásba megjelennek ezek a vérszívók, van rá mód, hogy megszabadulhassunk tőlük végérvényesen! Hathatós segítséget az ágyi poloska irtására mindenképp rovarirtással foglalkozó cég adhat! Hívásunk után nagyon rövid időn belül felmérik a terepet, felkutatják a poloskák rejtekhelyeit, majd elvégzik a szakszerű irtást!

Mit tegyünk, hogy előkészítsük lakásunkat a rovarirtásra?

Több dolgot is tehetünk, míg a szakember megékezik, ha előkészítsük a szobát, azzal megkönnyítjük a dolgát neki is. Természetesen függ attól is, hogy mennyire fertőzött poloska által a helyiség. Ezért első talán, amit meg kell tennünk, hogy nagyon óvatosan az ágyneműhuzatot, lepedőt alváshoz használt ruhaneműt és az ágy környékén található ruhákat is összeszedjük, és a mosógépbe visszük. Fontos tudnivaló, hogy legalább 60 °C-s vízben kell ezeket kimosni, tehát erre állítsuk be a mosógép programját, mert ha kevesebb fokon tennénk, akkor valószínű, sem az ágyi poloska, sem annak petéi, lárvái nem pusztulnának el.

Az ágyból, ha lehet, emeljük ki a matracot, és az ágyneműtartót is vizsgáljuk meg, mert elképzelhető, hogy ott is találunk poloskát, vagy egyéb nyomokat az ottlétére. Kiüríthetjük az éjjeliszekrényeket is, ha vannak, mert azt is előszeretettel használja nappali szállásként. A foteleket, kisebb szekrényeket fel is lehet fordítani, hogy könnyebb legyen a szakembernek átvizsgálnia, de így tehetünk a képkeretekkel is, vegyük le a falról, vagy a könyveket a könyvespolcról. Ezek mind rejthetnek poloskatanyákat. Ha ezeket a lépéseket megtesszük, az irtás sikerességéhez járulhatunk hozzá.

Arra vigyázzunk, hogy közben a többi helyiségbe ne vigyünk ki semmit a szobából, mert akkor előfordulhat, a rovart is áthurcoljuk vele, és az irtás megtörténte után azokat vissza véve, ugyanott leszünk. Fontos tehát a közreműködés az irtást végző szakemberrel, hisz az ő segítségével végleg meg tudunk szabadulni ezektől a sok bosszúságot okozó vészívó rovaroktól!