Milyen veszélyeket rejt az ágyi poloska?

Az egyik olyan rovarról írok ma, amely bárhol megjelenhet, bárkinek a lakásában, és bizonyára sokan vagyunk úgy, hogy szerencsére még nem találkoztunk vele. Mivel rejtőzködő életmódot folytat,s csak éjjel jön elő a búvóhelyéről, nappal nem igen láthatjuk. Akkor kell gondolnunk rá, hogy hozzánk is befészkelte magát ez a kellemetlen vérszívó rovar, amikor a testünkön fura foltokat veszünk észre ébredés után. Ugyanis mint ahogy a neve is elárulja az ágyunkban él. Szüksége van ránk, mert másképp éhen halna, hiszen emberi vérrel táplálkozik. Ha ezek a csípésnyomok nem úgy néznek ki már ránézésre sem mint egy szúnyog, vagy bolha, s egy pókcsípésre sem hasonlít, akkor utána kell járnunk, hogy nem- e ágyi poloskával van dolgunk. Ez a rovar ugyanis nagyon meg tudja keseríteni az életünket a jelenlétével.

Mit tehetünk a piros foltok ellen?

Talán az első amit mindenki azonnal megtesz, hogy az összes ágyneműt kimossa, és az ágyat is nagyon alaposan kiporszívózza. De mondhatjuk, hogy ez bizony nem sokat ér, hiszen a csípések száma ezzel még nem csökken.Sajnos még manapság is sokan ébrednek fel reggelente úgy, hogy tele van a teste csípésekkel, főleg a lába, karja és azok a testrészei amik éjjel kilátszódtak a takaró alól, hisz ezeket éri el könnyen táplálkozása során a poloska. Vannak akik úgy gondolják, hogy ez a vérszívó rovar már nem is létezik, hiszen nem sokat lehet hallani manapság róluk. Azonban jó ha tudjuk, hogy az utóbbi 10-15 évben minden országban, tehát világszerte nagymértékben elszaporodtak.

Hogyan juthat be a lakásunkba?

Az ágyi poloskát, gyakorlatilag bárhonnan haza lehet vinni. Nem is hinnénk milyen könnyen megy ez. Elég ha egy idegen helyen alszunk, legyen az nyaralás alatt például, egy panzióban, vagy szállodában de akár rokonnál, barátnál. A veszély mindenütt fennáll, mert a ruháinkkal, vagy épp az utazótáskánkban is hazahurcolhatjuk. De akkor is bekerülhet az otthonunkba, ha például régi bútorokat örököltünk, vagy vásároltunk, hiszen akár egy kidobott ágykereten, vagy matracon is meglapulhat.

Mit kell tudnunk róla?

Az ágyi poloska szinte azonnal ahogy bekerül a lakásunkba, máris megtelepedik, hisz ahogy említettem, a mindennapi táplálékát belőlünk nyeri. Nem él sokáig, általában 1-2 évig. De elmondhatjuk, hogy nagyon szapora rovar. A nőstény poloska, naponta 2-3 petét is lerak, tehát már igen rövid idő alatt, nagyon el tud szaporodni. S ha ez megtörténik, máris kezdődnek a súlyos problémák.

Miről ismerhetjük fel?

Az ágyi poloska nehezen észrevehető, hiszen nagyon kicsi, lencsényi, szürkésbarna színű rovar. Nagyon jól tűri az éhezést, ha nem jut emberi vérhez, akkor akár 6 hónapig is elél táplálkozás nélkül.

Hogy talál ránk éjjel?

Könnyen tájékozódik a sötétben, érzékeli a test hőmérsékletünket, a szén-dioxid kibocsátásunkat, vagy épp a szuszogásunkra felfigyelve talál ránk könnyen. De például a tömegközlekedési járműveken, buszon, villamoson, és akár a közterületeken is össze lehet szedni.Érdekes tény például az, hogy a bőrgyógyászok szerint sokkal többször találkoznak az ágyi poloska csípésével, mint a bolháéval,a szúnyogéval, vagy a pókéval.

Mit okozhat ha megcsíp bennünket?

A legrosszabb az, hogy ezeknek a vérszívó rovaroknak a csípése nagyon viszket s emiatt az emberek általában „kivakarják” a sebeket, és az utána bakteriálisan felülfertőződhet. Tehát ezért is fontos, hogy először is a panaszokat szüntessük meg, fertőtlenítővel, és nyugtató vagy viszketéscsillapító, krémekkel kezeljük. Ám ha az egész ház nincsen megtisztítva a poloskáktól, akkor újrakezdődik az invázió. Hiszen az ágyi poloska akár hónapokig képes megélni táplálék nélkül.

Az ágyi poloska kiirtása bizony nem egyszerű feladat! Manapság az emberek inkább eltitkolják, ha beköltözik hozzájuk ez a nemkívánatos „vendég” sokszor a szégyenérzetük miatt is. Ajánlom viszont, hogy ha ez felvetődik, akkor a kiirtásukat mindenképpen szakemberre bízzuk!. Házilag is vannak praktikák ellene, talán a leghasznosabb az aktív porszívózás,amikor nemcsak a földet, hanem az ágyat, a kárpitozott területeket, a falakat, szegélyeket is meg kell tisztítani.

Forró, gőzölő vasalóval is érdemes átvasalni a kárpitozott bútorokat, hiszen a gőz a petéket is elpusztítja. Azt viszont jó tudni, hogy a hazánkban engedélyezett poloskairtószerek csak a mozgó rovarokra hatnak, így sajnos a petéket nem pusztítják el. Ezért ha úgy gondoljuk, hogy sikeres volt az irtásunk még egyáltalán nem lehetünk nyugodtak, hiszen a peték ott maradnak, kikelnek, s emiatt 6-8 hét múlva újra meg kell majd ismételni a kezelést.

Hogy sikeres legyen a munkánk nem könnyű fába vágjuk a fejszénket , mert ilyenkor érdemes minden bútort szétszedni. Legfőképp az ágyat, a matracot, az ágykeretet kell átnézni, s az ágyneműt főzőmosással kimosni. Azonban ha nagyon elszaporodtak már az ágyi poloskák a lakásunkban, akkor nézzük meg a falak mentén vagy a függönykarnist, a képek hátoldalát, a könyvespolcot, mert a könyvek közt is nagyon el tud bújni.

A legjobb azonban ha a kísérletezgetés helyett rovarirtó céghez fordulunk, mert egy szakember tud teljes körű irtással megszabadítani bennünket majd ezektől a rovaroktól. De jó figyelni arra, is hogy olyan szakembert válasszunk, aki nyomon követhető, mert sokan foglalkoznak manapság ezzel és előfordulhat, hogy nem mindig megfelelő minőségű munkát kaphatunk.

A szállodákban biztonságban lehetünk?

Erre a kérdésre sajnos azt tudom mondani, hogy nemcsak a 4 csillagos szállodákban de amelyik 5-6 csillaggal rendelkezik, bizony ott is előfordulhat az ágyi poloska, mert beviszik a vendégek.
A mai felgyorsult, zsúfolt világunkban sem ritka tehát ez a rovar, sőt mondhatjuk nagyon is el vannak terjedve világszerte. Már akár egy repülőút alkalmával is hazahurcolhatjuk a ruháinkkal. Volt is példa rá, mikor egy utasszállító repülő volt nagymértékben fertőzött poloskákkal, mire felfedezte a személyzet, hisz sok utas panaszkodott rá, hogy bizonyosan onnan vitték haza.
Tehát nem csak a világháborúk idején okozott gondot az ágyi poloska elterjedése, hanem manapság is egyre több van belőlük,, s ez igen is súlyos probléma Európa szerte. Ezért külön bizottságot hoztak létre a poloskakérdés megoldására.

Allergia veszély

Sokan lehetnek allergiások a poloska csípésével szemben is. Az éjszakai csípések reggelre vörös foltokként jelentkeznek, s ha először látja valaki, nem tudja, hogy mi lehet az. Akár valami allergiára is gyanakodhat. Ezért érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ha ezek a jelek mindig reggelente jelentkeznek, mert ő az aki felismeri és a megfelelő kezelést is tud ajánlani rá. A gyerekeknél például ha valaki esetleg veleszületett ekcémás, akkor erős reakció jelentkezhet már akár a közönséges szúnyogcsípésre is,de az ágyi poloska csípésére ez még rosszabb is lehet. Ha a poloska csípését ilyenkor elvakarják a kicsik, gyakran ótvar lehet belőle. Nyáron sok ilyen esettel találkoznak az orvosok.

Láthatjuk tehát, hogy mennyi gondot okozhat ha hagyjuk elszaporodni ezt a vérszívó rovart! Ha felfedezzük az otthonunkban, jobb ha mielőbb szakemberhez fordulunk, aki az irtást elvégzi, és megszabadít bennünket és a lakásunkat is az ágyi poloskáktól!