Melyik időszak kedvez a legjobban az ágyi poloskáknak?

Mit tegyünk azokkal a bútorokkal, vagy ruhákkal amelyeket megfertőzött?

A korábbi cikkeimből már részletesen megismerhettük, hogy mit is jó tudnunk az ágyi poloskáról, honnan jöhetett be a lakásunkba, mivel tudjuk behurcolni. Említettem milyen hatása lehet az egészségünk szempontjából, hányféle betegséget és allergiát okozhat a jelenléte. Jelenlegi tudásunk szerint kb. 40 féle betegség kialakulásával gyanúsíthatóak meg ezek a rovarok. Továbbá megismerhettük a rejtekhelyeit az otthonunkban, a táplálkozási szokásait, hisz egy igazi vérszívóval van dolgunk, aki belőlünk, vagyis a vérünkkel táplálkozik.

ágyi-poloskaLegjobban a csípésnyomokból a testünkön és a hátrahagyott kis vérfoltokból az ágyneműn, vagy az ürülékéből gondolhatjuk, hogy az ágyi poloskával van dolgunk. Ám ennek a felismerése bizony akár több időt is igénybe vehet, míg rájövünk mi okozhatja a vörös foltokat, s még az orvosnak is fejtörést okozhat ha ezzel a problémával megjelenünk nála. Beszéltem már az irtásukkal kapcsolatban is többször, a házi módszerektől kezdve a szakember által végzet irtási fortélyokról.

Több cikken keresztül tehát rengeteg információval lettünk gazdagabbak ezzel a borzasztó gusztustalan rovarral kapcsolatban. Egy ismerősöm lakásának hálószobáját is teljesen ellepte mire észbe kaptak, és rájöttek mi az ami éjjel „látogatja” őket. Mikor azt mondta, hogy – hidd el már a hideg futkos a hátamon tőlük, s félek éjjel lefeküdni- teljesen megértettem s együtt érzek vele. Ki szeretné, ha ilyen társbérlőkkel kellene megosztani az ágyát? Ezért a mai cikkben most egy olyan témát dolgoznék fel, amiről eddig még nem beszéltünk.Mi lesz azokkal a bútorokkal, vagy ruhákkal amelyeket megfertőzött?

Mi a kedvező számára?

Kezdjük akkor az első kérdéssel. Melyik évszak lehet a legkedvezőbb az ágyi poloskáknak? Erre egyétrelmüen azt tudom mondani, hogy sajnos, szinte teljesen mindegy! A poloska probléma ugyanis nem időjárás és nem földrajzi hely függő, mivel a világon mindenütt, s így hazánkban is szinte mindenhol tapasztalható az elszaporodásuk. Egy kis visszatekintés szerint a két háború között tudvalevő, hogy például Budapest és Berlin volt a legfertőzöttebb terület az ágyi poloska szempontjából.

Akkoriban a pesti bérlakások 75-80 százalékában volt jelen. Ez irtó magas számnak mondható. Ám manapság sem sokkal jobb a helyzet, egyre több a poloska, így súlyosnak mondhatjuk a problémát. Viszont úgy néz ki, hogy a klímaváltozás nem gyakorol hatást az elterjedtségükre. Az azonban igaz, hogy a meleget jobban kedvelik. Ezért olyankor a szaporodásuk is felgyorsulhat, és ezért lehetséges az is, hogy nyáron már 60 nap alatt kész, ivarérett példányokká fejlődnek ki.

Nézzük a másik, a cikk címében szereplő kérdést

Csődbe mehetünk e a poloskák miatt?

Ezt a feltevést már több embertől is hallottam, akik arról meséltek, hogy mennyire el vannak keseredve, mivel nem tudják kiirtani az otthonukból ezt a rovart. Mint mondta minap is az egyik panel lakásban élő ismerősöm, hogy már teljesen lecserélték a hálószobájuk bútorait, az ágyneműktől kezdve a pizsamáig, amit csak lehetett, s a probléma még sem oldódott meg. Mi lehet ennek az oka? Sajnos a panel lakásokban, vagy a társas házakban is, mivel több lakás van egymás mellett, előfordul, hogy újra megszállják a poloskák a már teljesen „tiszta” otthonokat is. Elég ha a többi lakó nem foglalkozik velük, és nem tesz ellenük semmit.

 

Dobjuk ki a bútort?

Sokan gondolják így: már nem tudok mit tenni, egyszerűbb, ha ezeket a bútorokat kihajítom. Ám én úgy gondolom, hogy ez sem mondható a legjobb megoldásnak.

Elsősorban azért, mert az ágyi poloska a nevével ellentétben nem csak az ágyunkban élősködik. Ha jobban elszaporodott már nálunk, akkor bárhová elbújhat a legapróbb repedéseket is felfedezi a szobában. S előbb igaz csak az ágy könyékén, matracokban búvik meg, de később a szekrények polcain, az éjjeliszekrényünk sarkában, már s más „rejtekhelyeken” Ezért tényleg nagyon sokba kerülne, ha ezeket a bútorokat mindet ki kellene dobnunk!

Ágyi poloska a bútoron
Forrás: blog.hu

Meg aztán arról se feledkezhetünk meg. ha ezeket mondjuk egy lomtalanítás alkalmával kitesszük a utcára, sokan bizony csak azt nézik, hogy milyen jó állapotban vannak, s már fogják és viszik is a saját lakásukba. Ezzel a cselekedetükkel persze nem gondolnak bele, hogy vajon mi lehetett az oka, ezeknek a teljesen ép és szép daraboknak a kidobására. Sajnos így akaratunk ellenére is, segítünk a poloskáknak más otthont találni. Tehát ezzel embertársainkat is egy igen kellemetlen „ajándékkal” lepjük meg.

Nem jó megoldás az sem, ha ezeket a bútordarabokat például levisszük a pincébe, ahol más lakótársunknak a bútori is lehetnek, s ott fertőződnek meg azok is. Viszont az is igaz, hogy a poloskával fertőzött bútort végighurcolni a lakáson nagyon veszélyes lehet, mivel így a többi helyiségeit is könnyen megfertőzhetjük vele. Tehát így összegzésként azt tudom javasolni, hogy ha mindenképp lecseréljük a bútorainkat, akkor ezeket, azonnal el kell szállíttatni a szeméttelepre, ahol esetleg égetéssel meg tudják semmisíteni.

Mit csináljunk a ruhaneműkkel, textíliákkal?

Sokszor bizony épp egy nyaralás alkalmával a szállodákból, panziókból visszük haza az ágyi poloskát. Ezért ajánlatos ott is mindig zárt helyen, akár a táskánkban is becipzározva tartani. De ha már hazahurcoltuk, akkor mi a teendő? A leghatékonyabb megoldás ha forró vízben (legalább 60 fokon, amik bírják akár 90 fokon is lehet )kimossuk az összes olyan ruhát amit utazás alatt, vagy nyaralás közben használtunk, vagy velünk, s rajtunk volt. Aztán ha van szárítógépünk s abba is belerakjuk, tuti nem élik túl.

Ha észrevettük, hogy baj van, ilyenkor kipakoláskor a megfogott dolgokat nem szabad nézegetni, rázogatni, csak közvetlenül tegyük be egy jól zárható zsákba.  Egészen addig míg mosásra nem kerülnek. Jó megoldás lehet az is, csak azt hiszem nem sok ember rendelkezik ilyen eszközzel, ha egy úgynevezett gőzborotvával amellyel 130 fokos gőzt tudunk előállítani, „kezeljük” a ruhaneműket, s persze a bútorok kárpitjaira is használható.

Még egy jó tanács, a ruháinkkal kapcsolatban! Ha már kimostuk és úgy gondoljuk teljesen poloskamentesek, akkor érdemes szekrény helyett valamennyit tiszta, légmentesen lezárható zsákokba rakni. Ebből öltözködni, míg végleg ki nem tudjuk irtani az egész lakásból ezeket a vérszívókat. Jó ha ugyan így járunk el a lábbelikkel, cipőkkel, papuccsal. Természetesen legfontosabb az ágyneműkkel, lepedőkkel, pizsamákkal is ezt megcsinálnunk. Miért? Hiszen azok lehetnek a legjobban fertőzöttek amiket az ágyunkban alvás közben használunk.

Összefoglalás:

Roppant kellemetlen ha beférkőznek hozzánk és elszaporodnak az ágyi poloskák. S tudjuk már az előző cikkekből is, hogy mennyire nehéz az ellenük vívott harc. Ám nem szabad hagynunk, hogy teljesen megkeserítsék a életünket. Ha már mindent megtettünk ellenük úgy gondoljuk, s mégsem sikerült tejes mértékben kiirtani, akkor ne habozzunk! Keressünk fel olyan szakembert aki végleges megoldást tud majd adni számunkra. S nem kell rettegnünk tovább a saját ágyunkban, nyugodtan és csípések nélkül végre végig tudjuk majd aludni az éjszakát!