Megdöbbentő! Ilyenek az ágyi poloskák!

Van egy olyan vérszívó rovar, melyről már több alkalommal is írtam, ám úgy gondolom, akik nem olvasták, nem ismerik, mit is kell tudnunk az ágyi poloskáról. Az elterjedéséről, a csípéseinek a tünetéről és arról, hogy hogyan lehetne ellenük sikeresen védekezni. Bizony elmondható, hogy világszerte nagyon el vannak szaporodva.

Mit kell tudnunk róla?

Az ágyi poloskákat sokféle néven ismerhetjük még, hisz az emberek a idők folyamán a rá jellemző nevet próbáltak meg adni ezeknek a rovaroknak. S hogy mik is lehetnek ezek? Például a népnyelv szerint csimazok, paklincsok, büdös férgek, vagy palackák. Érdekes elnevezések mindenesetre. S ebből is látszik, hogy milyen régi időkre  nyúlik vissza, hogy az emberek megismerkedtek ezzel a fajta vérszívóval. Tehát valóban elmondhatjuk róla, hogy világszerte ismert rovar, mely kifejletten 4-8 mm hosszú, színe rozsdabarna. Szárnya nincsen, így repülni nem tud, szipókájával „támadja” meg az embert általában álmában. Nehéz megtalálni, hisz képes, hogy egy anyaggal elzsibbasztja,  érzésteleníti  a csípés helyét először, hogy ne érezzük, csak majd reggel vesszük észre a nyomokat, piros foltokat a testünk  azon részén, melyeket nem fedett ruha.

Hogyan kerülhet be az otthonunkba?

Ijesztő tény az, hogy a számuk 1997-től folyamatosan emelkedik, s elsősorban a fővárosban számolhatunk ezzel. Életmódja általában egy lakáshoz köti, míg ott talál, táplálékot nem vándorol máshová. Mondhatni  passzív módon terjednek, vagyis mi saját magunk is behurcolhatjuk a lakásunkba. Hogy hogyan? Történhet ez  különféle használati, tárgyakkal, használt  bútorral. Vagy esetleg ajándékba vagy kölcsön adott tárgyakkal, ruhaneművel, képpel, bontásból származó építkezési faanyaggal, babakocsival, és nem is gondolnánk mennyi más tárggyal is bekerülhet a lakásunkba. Hazavihetjük a boltban vásárolt termékek csomagolásával, dobozokkal becsomagolt tárgyakkal, illetve a szállító autók közvetítésével. Ha nálunk nem talál élelmet, emberi vért, akkor az éhség arra ösztönzi, hogy máshol keressen. Ilyenkor fordulhat elő, hogy főleg a panellakásokban egyik helyről a másikba vándorol például a házak villanyvezetékeinek, illetve a fűtés vagy a vízvezetékek  és gázcsövek mentén. De mint ahogy hallottam, lehet akár az ágynemű szellőztetésével rázogatásával is tovább juttatni például az alattunk lévő lakásba..

Az ágyi poloska tulajdonságai és szaporodása

Hogyan is néz ki ez a rovar, s hogy tudjuk felismerni? A testmérete attól is függ, hogy a  rendelkezésre álló táplálékból, vagyis az emberi vérből mennyit tud szívni. Rejtőzködő életmódot folyat, így éjszaka indul táplálékszerző körútra. Mint említettem az ágyban éjjel keresi meg az embert, a takaró alól kilátszó testrészeink nincsenek biztonságban. A lábaikon karmok és tapadókorongok is találhatók, melyek segítésével a függőleges felületeken is kiválóan mászik. Mivel a torkuk nem elzárható, így állandóan szivárog és így van egy  jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigyük. Szaporodásukat tekintve elmondható, hogy igencsak gyorsan szaporodó fajról beszélhetünk. A nőstények képesek  naponta 2-3,  1 mm hosszú petét lerakni, amelyeket általában a búvóhelyükön elrejtve csomókba „ragasztanak”.  A petékből a lárvák attól függ milyen magas a hőmérséklet  1-4 hét alatt kelnek ki, majd  öt vedlés után válnak ivaréretté.

Már az előző cikkekben is elmondtam, hogy mennyire kellemetlen lehet, ha beköltözik hozzánk ez a vérszívó rovar, mennyi bosszúságot tud okozni, s milyen nehéz felkutatni az élőhelyét a lakásunkban. Persze a csípéseket sem egyszerű beazonosítani, hisz először talán azt hinné az ember, hogy szúnyogcsípés, és erősen viszkethet is. Még sokszor az orvosnak is nehéz feladat annak a megállapítása, hogy milyen csípéssel állhat szembe, ha megmutatjuk. Most valóban csak általános dolgokat írtam le az ágyi poloskával kapcsolatban, hisz sok mindent tudunk már róla. Ezért inkább a vele, kapcsolatos történetekkel szeretném színesíteni a mai írásomat.

Mi lehet a matracban?

Egy volt osztálytársam mesélte nemrég, hogy képzeljem el hogy jártak! Sajnos a nagymamája meghalt, s már a papája sem élt évek óta. A szülei is mivel idősek megbízták, hogy próbálja eladni a házukat, és a benne lévő tárgyakat. Mivel a városközpontban volt a ház, hamar gazdára talált ám a berendezésre nem volt szüksége az új tulajdonosnak. Ezért amit lehetett meghirdetett az interneten, s azokra is akadt vevő hamarosan. Volt egy nagyon szép régi faragott ágy is, ami egészen egyedinek mondható. Jó áron el tudták adni a hozzátartozó matraccal együtt. A gond akkor kezdődött, mikor az eladás után nemsoká megkeresték, a felháborodott vevők,  hogy hogyan adhatott el egy ilyen ágyat, ami tele van ágyi poloskával. Aztán a házzal is gondok voltak, mivel a többi bútorban is elrejtőzve ott éltek ezek a vérszívó rovarok. Gondolhatod- mondta mennyire szégyelltem magam! De nem tudhatott róla előzőleg. Mindenesetre egy rovarirtó céggel megbeszélte, akik fertőtlenítették és kiirtották az egész házban a rovarokat. S az ágyat vásárló is kártalanítva lett.

Ezt a történetet azért is meséltem el, mert láthatjuk mennyire érdemes odafigyelnünk egy házvásárlásnál is, vagy különböző régi használt tárgyak megvételekor, hogy nehogy olyat vigyünk haza, melyben ezek a poloskák megtalálhatóak. Alaposan érdemes átnézni előtte, hogy mit is veszünk meg. Senki nem szeretne éjjel, vagy reggel arra ébredni, hogy valami mászik rajta, vagy tele van vörös foltokkal a karja, lába. Nagyon gyorsan el tud szaporodni, mint már említettem is, de a kiirtásuk bizony nem ennyire könnyű Ha észrevesszük az árulkodó jeleket, az ürülékét, vagy apró kis vérpöttyöt a lepedőnkön, akkor érdemes arra gondolni, hogy bizony ezzel a rovarral lehet dolgunk, s mielőbb utána kell járnunk és az irtásáról gondoskodni.

Ágyi poloska a repülőn?

A második történet elég érdekes, hisz egy repülő fedélzetén „szenvedtek” poloskacsípést az utasok. S mivel magyar vonatkozása is van az esetnek, azért is gondoltam, hogy idehozom, ami egy cikkben jelent meg erről nemrég. Egy anyát és a kislányát csípték véresre egy ismert légitársaság járatán az ülésekben megbúvó ágyi poloskák, tudhatjuk meg a  TravelPulse információira hivatkozva a Travelo magazinból. Az anyuka  és a hétéves kislánya október közepén repült Torontóból Londonba.

Hamar felfedezték a rovart, mivel épp az anyuka ölében lévő fehér  párnára esett egy rá, de aztán láttak még a monitoron is, tehát nem volt egyedül az biztos. Azonnal kérte is a személyzetet, hogy nézzék meg és segítsenek, De mivel teljesen meg volt telve az utastér, nem tudtak más helyet adni nekik s még csak tiszta üléshuzatot sem. Mint tudjuk ezeket a vérszívókat nagyon nehéz észrevenni, még szívás közben is, majd csak a csípésekből tudjuk meg, hogy velük lehet dolgunk. De azok a tünetek is majd lehet csak pár nap múlva jelentkeznek. Náluk viszont a csípések helyei már másnap látszódtak, s némelyik vérzett is.

Az érintett légitársaság nagyon sajnálta az esetet, s mint elmondták, a járataikon még  szinte soha nem fordult elő ilyesmi, mivel nagyon is fontos számukra a higiénia betartása a gépeiken. A kártérítésről tárgyalt az érintett utasokkal.

Legyünk óvatosak

Mint látjuk, már a levegőben sem lehetünk biztonságban előlük. De ez a rovar a világ valamennyi helyén, szállodákban, s a légitársaságoknál is egyre több problémát okoz. Legyünk tehát óvatosak és figyeljünk a jelekre, amik bizonyíthatják  az ottlétét.