Honnan vehetnénk észre, hogy van-e ágyi poloska a lakásban?

Az elmúlt napokban több ismerősöm is fordult hozzám az ágyi poloskával kapcsolatos kérdésekkel. Így úgy éreztem, ideje ismételten összegyűjteném olyan információkat, amelyek fontosnak számítanak velük szemben. Még mindig úgy érzem, sokak fejében kételyek vannak azzal kapcsolatban, amit érdemes róluk tudni. Ebben a bejegyzésben a már megszokott érdekességek elmesélése mellett ismét találkozhatunk az olyan alapvető információkkal, amit mindenképp rögzíteni kell mindenkinek, ha az ágyi poloskáról esik szó. Többször az igazolódik be, hogy először is inkább megijednek az ügyfelek, pedig ha felismernénk időben a jelenlétüket, akkor már akár azonnal tudnánk is tenni ellenük és így több lépéssel a kártevők ellőtt járnánk.

Hogyan vehetjük észre őket?

Nemrég egyik ismerősöm arról számolt be, hogy pár napja folyamatosan jelennek meg újabb csípésszerű jelek a párja testén. Viszont azt is hozzátette, hogy csak rajta találhatóak meg csípések, míg ő is ugyanabban az ágyban alszik, és rajta egy sincs soha. S ő emiatt egyből elkezdte felforgatni a szobát, az ágyat, a parketta szegélye alá is benézett, de sehol nem talált rovarra utaló nyomokat. Hozzátette azt is, hogy a parketta réseibe és a szegélyek alatt is befújtak poloskairtó spray-vel.

Az esetre reagálva elmondható az, hogy mindenképpen először is ajánlott az ágy környékén keresni a poloskákat. Egyaránt rájuk utaló nyom lehet a matracon, lepedőn megjelenő apró vérfoltok, vagy ürülék nyoma. Azt is tanácsolni tudom, hogy a lepedőt felhajtva, a matrac mindkét oldalán is lehet nyomokat keresni. Ha az ágy fából van, akkor az különösen is optimális hely számukra. A spray használata rendkívül jó dolognak számít, ám csak az élő egyedekkel szemben, hiszen a petéket nem pusztítja el ez a szer, tehát ha kifejlődtek ők sértetlenül, ismételten problémát fognak okozni számunkra. Viszont a legtöbb esetben elmondható az, hogy ha 4-5 órán keresztül 60 fok felé tudnánk fűteni a szobát akkor elpusztulna garantáltan minden egyed. De ez nem megoldható módszer

Veszélyes a piros és fekete lepedő

Ha szeretnénk minél jobban elhatárolódni az ágyi poloskák megjelenésétől, esetlegesen a jelenlétüktől, mindenképpen megfelelő döntés lehet az, ha minden lehetőséget figyelembe veszünk. Ha az ágyakról beszélünk, nem csak azt kell elmondani, hogy szeretik a fából készületeket, hanem azt is meg kell említeni, hogy a lepedő terén milyet válasszunk. Itt a színére gondolok. Érdekes tény, hogy ezek a rovarok úgy látszik jobban vonzódnak a fekete és piros felületekhez, ide értve a falakat, de akár a lepedőt is. Viszont ha egy felület, színe sárga, zöld vagy fehér színű, akkor pedig kifejezetten távolodnak tőle. Hogy ez miért van így?

Erre nem sok magyarázat van, inkább csak feltételezések akadnak. A fekete színt azért kedvelik, mert ugye a sötét helyeken érzik jól magukat, hiszen ott jobban el tudnak bújni. A pirosat pedig azért, mert a külső vázuk nekik is piros és ha ilyen színt érzékelnek, akkor azt hiszik, természetesen átverve önmagukat, hogy a fajtársaik is ott vannak közelükben. Illetve azt is meg kell említeni, hogy a zöld, sárga, fehér szín számukra azért nem számít egy kedvelt környezetnek, mert az számukra túl világos s a , világossághoz köthetőek, így ezeknél az árnyalatoknál nem tud elbújni. Tehát ha szeretnénk úgy élni, hogy ha beköltöznek hozzánk is a poloskák, de utáljanak ott lenni, mindenképp figyeljünk arra, hogy a falak és a textilanyag, színek a szobánkban s a házban a világos színekhez legyenek besorolhatóak.

Nem hat a fagy rájuk?

Az elmúlt években többször felfigyeltek arra a szakemberek, hogy a túl meleg időjárás illetve az esetleges időnkénti fagyok sem hatnak rájuk olyan hatással, olyan kellő fokkal, mint kellene. Tehát arra hívták fel a figyelmet, hogy tulajdonképpen már ki is lehet jelenteni azt, hogy nem feltétlen lehet úgy gondolni, hogy a téli hideg megszünteti a inváziót. Egyes országokban a kutatók a poloskákra miniatűr rádióadókat szerelnek, így térképezik fel a mozgásukat, a területi gócpontokat, és azt, hogy elsősorban a puszta megélhetésüket, hogy mi vonzza őket kimondottan egyes emberekhez.

Miért van sok ágyi poloska Budapesten?

A poloskák tekintetében mindenképp elmondható az, hogy a terjedésük mindenképp a mi hibánk. Esetenként elég annyi is, hogy az orvosi rendelőben leülünk, vagy egy utazás is a kedvenc országunkban, amit már úgy vártunk, hisz ilyen helyekről is hazahurcolhatjuk. S leginkább az utóbbi eset szokott bekövetkezni. A jellemzően hotelekben, néhány napra megszálló turisták hozzák-viszik az ágyi poloskákat – repülőgépen közlekedve néhány óra alatt kontinenseket szelhetnek át, az utazótáskákban lapuló poloskákkal együtt. Illetve a hazai lakosság nagyobb része albérletekbe kényszerül, ahol gyakran váltják egymást az emberek, és ott is könnyen megtelepedhetnek ezek a nemkívánatos vendégek.

Ezen tényezők miatt, az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt az ágyi poloska bejelentések száma Budapesten.
Illetve valószínűleg azért is terjednek elég nagy ütemben, a fővárosban ezek a rovarok, hiszen rengeteg a paneltömb és ott a különböző résekben rendkívül könnyen tudnak mozogni. Fűtéscsövek hézagai mentén, panelhézagokon át, s védőcsövekben közlekednek. S így a különböző lakásokba tényleg bármi nehézség nélkül át tudnak jutni, így elég könnyen másnak is bonyodalmat okozhatnak a rovarok. Ha alvó embert talál, elbújnak az ágyban és vérszívásba kezdenek és a vérszívás után szaporodni. Tehát elég könnyen eljutnak arra a pontra, hogy megsokszorosítsák magukat, ezzel is sok problémát tudnak okozni számunkra és gondterheltebbé tenni az életünket.

Hogyan azonosítsam a problémát?

Ha úgy érezjük hogy az otthonunkban is megtalálhatóvá váltak ezek a betolakodók mindenképp elsőnek meg kell próbálni felfedezni azt, hogy hol találhatóak meg a főhadiszállásuk. Ne végezzünk házi poloskairtást, és ne rendeljünk cégtől sem irtást – amíg nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Ha már felfedeztük a búvóhelyüket, akkor mindenképp az irtási szakasz következik. Próbálkozhatunk házi módszerekkel, de mindenképp a rovarirtó lenne a legjobb megoldás számukra. Ellenben ha sem a lakó, sem a szakember nem talál poloskára utaló jelet a lakásban, akkor javasoljuk, hogy allergia vizsgálat legyen a következő lépés, ha olyan jellegű tüneteink vannak. Tehát nem feltétlen biztos az, hogy a kiütések, amelyeket csípésnek hittünk rovarra utaló jel, lehet valami ételre vagyunk csak allergiásak.

Összegzés

Tehát azt tudom ajánlani, hogy figyelni kell a különböző jelekre. S ahogy említettem, ha nálunk is megtalálhatókká váltak, ne ijjedjünk meg, inkább akkor kell tisztábban gondolkodnunk, hogy mielőbb meg tudjuk akadályozni a jelenlétüket. Tudom, nem sokan szeretik beengedni a vadidegen embereket a házukba, főként ilyen problémánál nem, hiszen kellemetlen, de mindenképp meg kell ezt tennünk, hogy a rovarírtó megoldhassa a problémánkat, hiszen kellő szintű és végleges eredményt csak ő tud nyújtani és a házimódszerek semmiképpen sem.
Lépjünk tehát mielőbb, mert csak úgy lehetünk újra nyugodtak és az ottbonunk pedig rovarmentes. A rovarirtó szakember tehát segít abban nekünk, hogy ne legyenek gondterheltek a napjaink és ne idegeskedjünk többet emiatt.