Hogyan táplálkozik az ágyi poloska?

Talán első olvasásra meghökkentően hangozhat, viszont valóban elmondható az, hogy szerte a világon az egyik. legelterjedtebb, de a nemkívánatos vendéglistán szerepel az ágyi poloska. Viszont ezzel ellentétben azt is el kell mondani, hogy igaz, hogy ők a legelterjedtebbek, de az is igaz rájuk, hogy nem magányosak. Tehát mindenképpen csapatban találhatóak meg az otthonában ahova beköltöznek. Tehát ezért is hangsúlyoztam korábban mindig azt, hogy persze próbálkozhatunk magunk is védekezni ellene, de mielőbb szakemberhez kell fordulni, hogy az esetleges kellemetlenségektől mielőbb megszabadulhassunk. S amúgy az érkezésükről még annyi érdekesség is elárulható, hogy nem úgy kell elképzelni, hogy párban érkezik, nevezzük párjával, hanem ténylegesen, ha a családi jelzőnél maradunk, az egész családjával látogat el hozzánk, de annyira, hogy hogy viccesen kifejezve, még az üknagymamája is érkezik.

Tehát tényleg tömegével érkeznek, és szó szerint ellephetnek minket éjjel. Először talán mindenki meglepődik, hogy hogy kerülnek ilyen kártevő rovarok a tiszta, igényes és makulátlan otthonába? Ám azt kell, mondjam, hogy ezeket a poloskákat egyáltalán nem riassza el a tisztaság, hiszen őket csak az érdekli, hogy legyen számukra elegendő mennyiségű friss vér. Tehát hozzáfűzhető még az is, ha ezt a vonalat szeretném bővíteni, hogy őt csak „te” érdekled és nem a teljesen tiszta, vagy esetlegesen a rendezetlen szobánk, ahol a mindennapjainkat töltünk. Tehát mondhatni azt is némi humorral, legyünk megtiszteltetve, mert a tiszta otthonunkat is kiválaszthatják.

Hogyan álljunk neki kiirtani őket?

Már több bejegyzésben meséltem az írtásáról, tehát jelenleg csak egy rövid összegzőként írnám le. Hiszen nem lehetett eddig sem egyetlen bejegyzés anélkül, hogy ne beszéljünk erről, mert nem telik el úgy nap, hogy ne ne lennének meg egy új helyen is, vagy valaki ne érdeklődne aziránt, hogy hogyan tudná felvenni velük a harcot. Bátran kijelenthetjük azt, hogy az ágyi poloskák a 21. század egyik legnehezebben kezelhető beltéri kártevőjévé nőtték ki magukat. Sajnálatos módon az elmúlt 10 évben az egész világon egyre jobban elterjedt ez a fajta vérszívó rovar. Aki pedig még nem találta szembe velük magát, annak mindenképpen fel kell készülnie a hívatlan vendégekre.

Én személy szerint azt tanácsolnám, hogy ne az irtásukra készülgessünk, inkább próbáljuk megelőzni azt, hogy mi hozzánk is beköltözzenek, az esetleges saját hibánk miatt. Tehát mindenképp legyünk figyelmesek, hogy hova ülünk le, esetleg ha használt holmit vásárolunk, abba nem e bújik meg egy pete, vagy már talán maga a kifejlett rovar. De ellenük valóban léteznek hasznos irtószerek többféle formában, itt értem a permeteket, porokat, aeroszolokat. Ezeket könnyen meg tudjuk vásárolni és a használni, mert tényleg nem nehéz elsajátítani, de a tényleges és teljes irtást csak szakember tudja elvégezni! Hiszen ő könnyen meglátja az esetleges jeleket is, amelyek rájuk utalnak a házunk bármely szegletében, ami felett esetleg mi legyintve tovább mentünk volna.

Hogyan táplálkozik?

Azt már tudjuk, hogy az ágyi poloska a vérünkkel táplálkozik. S amikor teleszívja magát vérrel, akkor rendkívüli módon, mondhatni ügyetlenné változik, nehézkesen mozog, hiszen a testsúlya hirtelen megnőtt, illetve olyan anyagok jutottak a szervezetünkből hozzá, amelyek akár bódulatot is okozhatnak nála. Vagy akár közvetlen halált is, ha ne talán tán egy szombat esti bulizás után gondolná úgy, hogy szeretne minket megkóstolni. Tehát ha megszívta magát, akkor már nem tudja tovább tartani magát a testünkön és leesik.

Ezt azért kellett elmondanom, hiszen az irtás szempontjából ez a mi oldalunkra hajtja a vizet, tehát mindenképpen szót kell róla ejteni. Nem tudom elégszer elmondani, hogy ha jól lakott vérrel, akkor mondhatni nem is mozog, hiszen akkor inkább az a tipikus pihenési állapot figyelhető meg rajta, mint amikor mi is teleesszük magunkat és csak inkább ülünk még egy rövid ideig mire aztán újra mozgásba lendülünk. De az is biztos, ezt az időt, valahol az ágyad közelében fogja eltölteni, hiszen nem fog számára nagy távokat megtenni, mikor ezt a lustálkodós állapotot szinte bárhol el tudja tölteni. S ez szintén olyan tényező, ami számunkra is fontos lehet akkor, ha esetleg az irtásra adnánk a fejünket.

Ne tegyük!

Úgy érzem ideje írni egy ilyen részt is, hiszen ténylegesen már sokat beszéltem arról, hogyan tudnánk akár megfordítani az erőviszonyokat annak ellenére, hogy akár észrevétlenül is képes megbújni előlünk. Tehát mindenképpen azt tudom ajánlani, ha már többször előfordult az, hogy lakomát rendezett a vérünkből, akkor ne próbáljuk magunk kiirtani, hanem abban az esetben már mindenképp szakembert keressünk fel. Figyeljünk arra, hogy az ajtót mindig zárjuk, és ha beköltözött hozzánk, akkor is próbáljuk meg minden lehetséges módon megakadályozni, hogy esetleg a másik szobába is átköltözhessen.

Ez a kettő össze is függ, mert ha elkezdünk írtást alkalmazni ellenük, akkor vándorlási ingert fogunk bennük kiváltani és elsődlegesen csak azt fogják nézni, hogy hol van a legközelebb olyan helyiség ahol számukra csend és biztonság van, tehát először a másik szobát fogják kiszemelni maguknak. Szintén több ügyfél mondta, hogy kidobja a szekrényt, és egyéb holmikat, amikbe befészkelték magukat ezek a „vendégek”. Ezt végülis megtehetjük persze, de felesleges. Hiszen hiába dobjuk ki, ők már nem ott vannak, tehát inkább várjuk meg, hogy a szakember segítsen kiirtani és utána ugyanúgy fogjuk tudni használni a holmikat, mint előtte.

Mit tegyünk?

Ha megkérdezi egy ügyfél tőlem, mindenképpen azt szoktam tanácsolni, próbálja úgy átpakolni a szobát, ha eddig nem úgy volt, hogy középen egy hatalmas hely legyen. Ez nem csak azért javasolt, hogy ugye az irtáskor mivel az ágyat szétszedik, hogy legyen hova pakolni, hanem az esetleges mozgásukat is jobban szemügyre lehet majd venni. Sőt az is javasolt a sikeresebb irtás érdekében, hogy a szoba túlsó oldalára pakoljunk át mindent, amit csak tudunk. S ami információ, de mindenképpen elég elrettentően hangozhat, az élőhelyük környékét, és az ágyat lekezeljük igaz, de ahhoz, hogy később ez a vesztüket okozza, Önre is szükség van, még egyszer áldozatot kell hoznia, és lakomát kell biztosítani magunkból a vendégeknek.

Nem győzöm azt is számtalanszor hangsúlyozni, hogy ha idegen helyen alszunk, akkor előtte mindig tájékozódjunk, mennyire megbízható az a szállás. Lehet az akár barátnál, rokonnál vagy épp egy panzióban esetleg szállodában. Nem azt mondom persze, hogy forgassuk fel az egész szobát! Ám ha felmerült bennük k a gyanú, hogy lehetnek akár poloskák is a helyiségben, akkor bizony nézzük meg alaposan az ágyunkat és a környéket.

De ne csak az ágyat nézzük át, hisz ezek a kis rovarok észrevétlenül ep tudnak bújni akár a könyvespolcunkon, a könyvek lapjai között, vagy a függöny karnisán. De az ágy melletti éjjeli szekrény is vonzó lehet a számukra, hisz nem nézegetjük sűrűn a fiókok alját, így kitűnő búvóhelyül szolgálhat a poloskáknak. Épp úgy, mint például az ágy közelében lévő ruhásszekrényünk is.