Hogyan ismerhetjük fel az ágyi poloska csípését és az milyen veszélyeket rejt?

Az ágyi poloska egy olyan vészívó rovar, amely azzal, hogy az emberek vérével táplálkozik, rengeteg kellemetlenséget tud okozni ott, ahova beköltözik!  A hálószoba az a biztos pont minden lakásban, ahol a lakók ki tudják pihenni magukat munka, illetve egy hosszú nap után. A pihentető jó alváshoz, nyugalomra, egy kényelmes ágyra van szükség. De mi történik, ha ez az ágy nem ad biztonságot, mert meg kell osztanunk egy kellemetlen rovarral? Vagy az éjjeli nyugalmat zavarja meg valami?               

Eleinte mikor bekerül a lakásba egy ágyi poloska, még talán észre sem vesszük egy ideig, hiszen olyan kisméretű rovarról van szó, ami könnyen el tud bújni bármilyen kis repedésbe. Viszont éjjel, mikor éhes és táplálékot keres, előmászik a rejtekéből és elindul felkutatni, hogy hol találhat olyan alvó embert, akinek az ereit megcsapolva, friss vérhez tud jutni. Az ágyi poloska ugyanis emberi vérrel táplálkozik. Az ágyunkban rohamoz meg bennünket, megkeresve azokat a pontokat, amit elérhet, mert nem fedi ruha, vagy takaró alvás közben. Egy-egy vérszívás alkalmával egy kifejlett rovar a testének a méretét duplájára, sőt triplájára is képes megnövelni, mikor teleszívja magát vérrel, és ehhez mindössze általában csak 5-8 percre van szüksége. Aztán hetekig is elvan táplálkozás nélkül.

Olyan helyeken lapul napközben, ami közel van az ágyhoz, hogy éjjel a sötétben ne kelljen sokat mászkálni az „élelem „után. Az ágyak alja, lábai, vagy a matrac alja is tökéletes ilyen szempontból. Az ágy matracának oldalán van legtöbb esetben olyan varrás, ahová az ágyi poloska nagyon jól be tud (testfelépítésének is köszönhetően) simulni, hogy nagyon nehéz megtalálni, még a rovarirtó szakembernek is. Pedig nagyon fontos az ágyi poloska irtás, mert ha elszaporodik egy házban, onnan könnyedén tovább lehet hurcolni az összes többi lakásba is, főleg a paneloknál, vagy társasházakban, ahol nagyobb lakóközösségek vannak egymás közelében.

Az ágyi poloska irtás Budapesten is egyre nagyobb jelentőségű, hiszen napjainkban nem hogy csökkent volna ezeknek a rovaroknak a száma, hanem épp növekedő tendenciát mutat a fővárosban, és a vidéki városokban is. Pedig azt gondolhatnánk, hogy manapság már ritkaságszámba megy, ha ágyi poloska telepszik meg valakinek az otthonába és emiatt poloska irtás válik szükségessé. Sajnos ez a vérszívó rovar nem csak a koszos, elhanyagolt, házakba költözik be, hanem azokba is ahol rend és tisztaság van mindig.

Miről ismerhető fel, az ágyi poloska csípése?

Sokan kérdezik, hogy honnan tudhatja, ha ágyi poloska csípte meg, és nem valami másfajta rovar éjjel, például nem szúnyog. A reggeli ébredés után, fürdéskor valaki azt veszi észre, hogy a lába, karja, kézfeje, vagy épp a nyaka tele van piros foltokkal és ezek nem csak egy-egy csípésnyomok, hanem láthatóan több is van egymás mellett, mondhatjuk úgy, hogy csoportokba van rendeződve, akkor ez roppant gyanús, és igaz lehet az a feltételezés, hogy ágyi poloskával élünk együtt a szobában. A piros foltok, kerekded alakúak és jól láthatóan kiemelkednek a bőrfelszínből. Sokan először inkább valami allergiás reakcióra gondolnak, ha bőrükön észreveszik ezeket a jeleket, de akár egy fertőző betegséggel együtt járó kiütésekre is asszociálnak.

A poloska csípése nem jár fájdalommal, mivel a vérszívás előtt, a bőr alá hatoló szúrás alkalmával „érzéstelenítő” anyagot juttat be, ami miatt nem érezzük, még ha ébren lennénk is, hogy meg akar csapolni bennünket, szó szerint a vérünket akarja! Tehát a csípése maga nem okozna különösebb problémát, hasonlít a nyoma a szúnyogcsípéshez. Ám az éjjeli támadása után, pár órával, tehát a reggeli, délelőtti időszakban, már azt tapasztaljuk, hogy ez a csípés rettentő módon viszket, ég és esetleg fájdalmas is. Ahol sok rovar tanyázik, ott már a kellemetlen, édeskésnek tűnő szag is árulkodhat róla, valamint ha jól körül nézünk, találhatunk elpusztult rovart, annak ürülékét, vagy piros vérpöttyöket a lepedőn.

Miért lehet veszélyes is a csípése?

Erre a kérdésre azt tudom válaszolni, hogy igaz az ágyi poloska csípése nem terjeszt közvetlenül betegségeket, és a „vérvétel” alkalmával sem juttat be szervezetünkbe kórokozókat vagy baktériumokat, de nagyon kellemetlen lehet mégis az erős viszketés miatt. Ám ha valaki allergiás a rovarcsípéssel szemben, akkor az is előfordulhat, hogy annak elvakarása miatt lehetnek később elfertőzések a bőrén és allergiás reakciókat is kiválhat egyes, arra érzékeny emberek esetében.

Ilyen elfertőzésre kell gondolni, ha a csípés helye vörösebb lesz, fájdalmas, megduzzad és esetleg csíkok, vagy foltok jelennek meg benne! De járhat ez a fertőzés magas lázzal, hideg rohammal, vagy még súlyosabb, ha már váladék is szivárog belőle! Ne várjunk, ha ilyen elváltozásokat tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz vele!

Milyen allergiás tünetek jelentkezhetnek?

Elsősorban jelentkezhet, mint fentebb említettem láz, szédülés és hányinger, de súlyos esetben akár a légzés is elakadhat, leállhat! Ilyenkor azonnal orvost kell hívni a beteghez, akit feltétlenül tájékoztatni kell arról, hogy mi történt és feltehetőleg mi váltotta ki az allergiás rosszullétet!

Mit használhatunk az ágyi poloska csípés enyhítésére?

A viszkető és fájdalmas csípésnyomokat bizony jó nem elhanyagolni, már csak az elfertőződés veszélye miatt is! De azért is, hogy a kellemetlen tüneteket enyhítsük, keressük fel a háziorvost, de még jobb, ha egy bőrgyógyász segítségét vesszük igénybe. Használhatunk különböző bőrnyugtató krémeket erre a célra, de ha szükségesnek érezzük fájdalomcsillapítókat is, vagy az orvos javaslatára antihisztamin krémet is. Mint ahogy arra már felhívtam a figyelmet, nem gyakori ugyan, de az ágyi poloska csípése allergiás reakciót válthat ki! A csípés, ha elfertőződik, cellulitisz is kialakulhat, ami az orbánc nevezetű betegség súlyos formája.

Mindezekből kiderül, hogy a vérünkkel táplálkozó ágyi poloska milyen és mennyi veszélyt tartogat az ember számára! Valamint az is, hogy a poloska irtás jelentősége óriási!

Persze lehet próbálkozni az ágyi poloska irtásával házilag is (ami majd egy másik bejegyzés témája lesz), ha kiderül, hogy ő az éjjeli látogató az ágyunkban, de jó tudni, hogy valószínű ez nem lesz sikeres! Ezért azt javaslom, hogy mindenképp forduljon, lehetőleg minél előbb rovarirtó szakemberhez, hogy végleg megszabadulhasson tőle!