Érdekességek az ágyi poloskáról

Érdekes, hogy szinte évekig nem lehetett hallani erről a rovarról, manapság meg elég gyakran vannak róla híradások. Vajon mi lehet az oka? Jobban elszaporodtak? Vagy csak a média csapott le ezekre a hírekre nagyobb mértékben? Esetleg az emberek már nem annyira szégyenlősek a témával kapcsolatban? Ezt nem hinném. Még manapság is inkább eltitkolja, ha valakinél felüti a fejét az ágyi poloska. Sokat írtam már én is róla,de számomra szerencsére ismeretlen volt eddig ez a téma. Valahogy ha meghallottam a rovar nevét emlegetni, nekem az úgy mindig  összefonódott a háborús időkkel, a szegénységgel, a sok más járványos betegségekkel, De  tudom, hogy ez nem így van, s manapság is úgymond „békeidőben” is gyakran előfordulhat bárhol.

Bárhol! Igen ez egy fontos kijelentés vele kapcsolatban. Pár nappal ezelőtt az egyik tv csatorna adott le épp egy megdöbbentő riportot, ahol még a szakemberek is ledöbbentek  mikor bementek a lakásba. A függönytől a mennyezetig minden tele volt velük. Hihetetlen, hogy ennyire hagyták elszaporodni az ott lakók. Félelmetes volt, hisz egy borzasztó gusztustalan  vérszívó rovarról beszélünk, főleg ha ilyen szinten van elszaporodva ijesztő látványt nyújt igazán.


Érdekességek

 

Az első saját gondolatom, hisz nemrég sajnos kórházba kellett mennem, s annyi rosszat hall az ember ugye? Ahogy megláttam az ágyat, na egyből ez jutott eszembe, csak össze ne szedjem s hazahurcoljam a poloskát esetleg. De nem kellett ettől félnem, makulátlan tisztaság volt , hisz erre ügyelnek ugye nagyon. Könnyebben hazaviszi az ember egy luxus szállodából is akár. De viszont az egyik szobatárs mesélte, hogy eléggé megijedt mikor egyik reggel fura csípésnyomot fedezett fel a karján.

Először nem is csípésre gondolt a piros folt láttán, inkább valami allergiára. Aztán minden éjjel után szaporodtak ezek a jelek. S akkor ment el orvoshoz, onnan a bőrgyógyászatra irányították, ahol szerencsére az orvos azonnal felismerte, hogy ez bizony az ágyi poloska csípése miatt keletkezett. Mivel hamar sikerült ezt felismerni egy irtással foglalkozó szakember nagyon gyorsan fel tudta kutatni a gócpontot a lakásban, s megfelelő módszerrel kezelve, sikerült hamar megoldást találni erre a problémára. Tehát nagyon lényeges, hogy ha erre utaló jeleket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, s az irtásról is gondoskodjunk, hisz kis késlekedés is hatalmas mértékben segíti elő a továbbszaporodásukat.

Van olyan eset tehát mikor mi magunk, vagy mások viszik be őket a lakásba, nem akarattal, persze hanem teljesen véletlenül. Azt is mondhatnám, hogy a poloska terjedése leginkább az influenzára hasonlít, mivel akár közösségekben is össze lehet szedni, hiszen sosem tudni, hogy a moziban a szomszédunk, vagy egy utas a buszon, vagy egy étteremben, nem hurcolt-e véletlenül magával egy-két poloskát akár a ruhájában, vagy táskájában.

De természetesen az ilyen szintű érintkezések során sokkal  nehezebb összeszedni a poloskákat, de elmondhatom, hogy ez sem teljesen  lehetetlen sajnos. Számtalan példát láttam  már s hallottam ilyen esetekről. Nagyobb városokban még könnyebb ezt a „fertőzöttséget” összeszedni, hisz elég csak, ha azt nézzük meg, hogy mennyire fertőzött Budapest ágyi poloskákkal, máris nem tudjuk  elvetni ennek a lehetőségét sem.

Hurrá, örököltem!

Másik történetem egy vidéki ismerősöm sztorija. pár évvel ezelőtt egyik elhunyt rokona őrá hagyta a lakását, s benne természetesen a berendezést is vele együtt. Sok szép régiség, faliszőnyegek, festmények, régi ágyak matracok. Álmában sem gondolta volna, hogy mindez talán a legtöbb gondot fogja neki okozni az életében.
Amikor átvették, szépen kitakarítottak, kifestettek, de semmi gyanúsat nem észleltek. Aztán kiadták a lakást albérletbe. Hamarosan azonban jelentkeztek is a gondok. a bérlő egyre többet panaszkodott, hogy fura kiütéseket tapaszalt reggel az ébredéskor. Mindenki valami betegség jeleire gondolt, de mikor a háziorvoshoz fordult vele, s kiderült, hogy ez bizony ágyi poloska csípése, hozzákezdtek a lakás felforgatásához. Maguk is megdöbbentek, hogy mindenütt ott voltak, a képkereteken, a matracon, az ágy és a fotelok keretein, a szőnyegben, tehát iszonyatos mértékben el voltak szaporodva. Neki sem mertek állni maguk az irtásnak, mert teljesen reménytelennek látták volna ezt. Ezért szakember segítségét kérték és bizony nem volt egyszerű ezt a fertőzést megszüntetni és megállítani. De végül sok bútordarabtól is megválva sikerült teljesen poloskamentessé tenni a lakást.

Tények

Mindent csak együtt

Mint említettem nagy  egészségügyi kockázatot jelent az ágyi poloskák problémája napjainkra az egész világot behálózzák. Mára már nemcsak lakóházakban találhatóak meg, hanem a turisták által kedvelt célpontokon is. Így a moziban, színházban, szállodákban, éttermekben egyaránt. Az ágyi poloska testének középső részén található egy sohasem záródó, így, állandóan  működésben lévő bűzmirigy. Ha rendkívül kellemetlen szagot érzékelünk a lakásunkban, akkor gondoljunk arra is, hogy lehetséges az, hogy ők lettek az új lakótásaink.

Újabb, hatásosabb módszer

Egyesek úgy tartják, hogy már immunisakká váltak ezek a rovarok a vegyszerekre, és ezért  egyéb alternatív lehetőségekkel kell fellépni ellenük is. Ezért Kanadában, közel tíz éve kifejlesztésre került egy olyan módszer, amely a hőkezelésen alapul. Több változata is létezik azért, hogy tényleg minden környezetben és mindenhol alkalmazható lehessen. Eredetileg egy platóra erősített hőkamrába kellett bepakolni minden kezelendő és tisztítandó bútort, ágyneműt és ruhát, de újabban már a lakásokat akár szobánként is ki tudják „gőzölni” hőfal és egyéb nagy teljesítményű befúvók segítségével. A nagy igényre való tekintettel, főleg turisták számára, megszületett a hőkoffer, vagyis a kisebb formátumú hordozható, kézi változat, amelybe a bőröndöt kell belehelyezni. Iaz ez nm egy olcsó megoldás még egyelőre.

Mit lehet róla tudni?

Fontos megemlíteni azt, hogy ez 40-50 Celsius fokon történik mindenféle adalék és tisztítóanyag hozzáadása nélkül. Míg a vegyszeres kezeléseknél van arra esély, hogy sikertelenül végződik, addig ennél állítólag 100 százalékos hatást tudunk elérni. Biztos felmerül benned az, hogy na de mennyi időt vehet igénybe? Ha a sikerességével hasonlítjuk össze  egymással őket, rendkívül kevés időt, ugyanis 2 óra alatt, a kifejlett egyedek úgy elpusztulnak, mint akár a petéik. Tehát mondhatnám úgy is, akár a teljes irtás is elvégezhető röpke idő alatt.

Az ágyi poloska kapcsán is érdemes, mint említettem fontos figyelni arra, hogy nem e érzékelünk magunkon csípéseket, vagy tartósan kellemetlen szagokat. Gondolom senkinek  nem lenne kellemes a tudat, hogy olyan „valamivel”  kell osztoznunk a tárgyainkon, illetve önmagában a lakásunkon, aki nem tartozik az úgynevezett kedvelt élőlényeink táborába. Ne féljünk segítséget kérni szakembertől, hiszen találhatóak igaz alternatív módszerek, de a végleges irtást minden esetben ő tudja elvégezni részedre. Ne tartson vissza a szégyenkezés miatta, hiszen mennyivel jobb érzés lesz olyan környezetbe aludni, amit poloskamentesnek tudhatunk, s ezzel megteremtjük újra az otthoni kellemes légkört.