Az ágyi poloska veszélyei!

Olyan helyen érhet váratlan rovartámadás bennünket ahol nem is gondolnánk, a hálószobánkban, amikor éjjel kipihenjük a napközbeni fáradalmunkat. Valós veszély manapság is még az ágyi poloska? Nem is hinnénk, hogy mennyire az! Legtöbb ember nem találkozott még vele, vagy lehet nem is fog egész élete során, de bizony vannak manapság is, akik nap-mint nap szenvednek ennek a vérszívó rovarnak a jelenléte miatt. Eleinte, nem is olyan könnyű észrevenni, hogy a mi otthonunkba is beszállásolta magát. Apró kis jelek, azok amik figyelmeztetnek rá, hogy az ágyi poloskára is kell gyanakodnunk. Hol telepedhetnek meg, koszos piszkos környezetben, vagy a tiszta lakásokban is elszaporodhatnak Sok ezzel kapcsolatban a tévhit, hiszen mindenki úgy gondolja, hogy az elhanyagolt lakások, ahol nincs megfelelő takarítás, ideális élőhelyet biztosítanak az ágyi poloskának. De ez nem igaz! Bárhol és bármikor a legtisztább otthonokban is előfordulhatnak. Figyeljünk tehát erre a veszélyre.

Mikor kell gyanakodnunk?

Egy ismerősöm nemrég külföldön járt, nyaralni, egy elég exkluziv tengerparti szállodában. Hazautazása után néhány nap múlva azt vette észre reggel, hogy nagyon viszket a karja, s egy piros kis foltot vett észre, nem tulajdonított neki nagy figyelmet, de ezek a foltok napról napra csak szaporodtak a testén reggelente ébredés után. Mivel elég kellemetlen volt, hogy viszkettek felkereste az orvosát. Kapott is rá krémet, de csak nem akartak elmúlni. Azt tanácsolták neki, hogy keressen fel egy bőrgyógyászt is.

Ekkor derült ki, hogy bizony ágyi poloskával van dolga. Nagyon megijedt, hiszen soha nem gondola volta, hogy ettől kelljen rettegnie a hálószobájában. De vajon, hogyan kerülhetett oda? Ez, amit nehéz kideríteni. Viszont valószínű, hogy a nyaralás alkalmával hurcolta haza. Hiszen sok olyan híradásról olvashatunk, mikor akár egy többcsillagos szállodában is elszaporodtak az ágyi poloskák. Elég, ha belemászik az utazótáskánkba és már hazavittük magunkkal. Egyre több olyan eset is előfordul, mikor a repülőn találtak ilyen rovart. Nem könnyű megtalálni a rejtekhelyüket, s kiirtani őket. Ismerősöm is inkább egy rovarirtó szakembert keresett fel, aki a helyszínen megkereste és szakszerűen ki is irtotta a lakásból a poloskákat. Végre újra nyugodtan, csípés mentesen tudtak éjjel aludni a szobájukban.

Mit kell tudnunk az ágyi poloskáról?

Valószínű, hogy  a Közel-Keletről származik, de ma már a világ szinte minden táján megtalálható rovar. Elsősorban azonban a melegebb éghajlatú vidékeket kedveli, s ott fordul elő gyakrabban. Nem csak a kis falvak, városok, hanem a főváros is igencsak fertőzött ebből a szempontból. A hálószobánkban keres búvóhelyet, hiszen mint vérszívó rovar, éjjel indul táplálékot szerezni. Számára az élelmet az emberi vér jelenti. Tehát ember közelében tud csak megélni.

Miről ismerhetjük  fel?

Az ágyi poloska egy nagyon pici rovar, mindössze 5-7 milliméter a hossza. A kifejlett példány barna színű, és a testét finom szőrök borítják. Szinte teljesen egyforma külsőre a hím és a nőstény talány a nőstény kissé nagyobb. A teste lapos és korong alakú. Ha azonban  átszúrta a bőrünket  és jóllakott vérrel,  a teste kitágul. Ilyenkor többször megszúrja a bőrünket, míg meg találja azt a pontot ahol vérszívásba tud kezdeni. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, és ennek a  hegyes végét szondaként tudja használni. Hogy nem érezzük a csípését?  Elsősorban azért is, mert éjjel alszunk, a másik pedig, hogy olyan anyagot, érzéstelenítőt fecskendeznek belénk, amitől nem érezzük a csípéseket. Így akár 10 percen át is zavartalanul lakmározhatnak a vérünkből. Igaz  legtöbbször heti rendszerességgel táplálkoznak, de több hónapot is kibírnak élelem nélkül. A jóllakott ágyi poloska színe megváltozik, bíborvörös színű lesz. Táplálékát, mint mondtam éjszaka keresi, s bennünket a hő- és szén-dioxid-kibocsátásunk alapján találhat  meg viszont nappal „láthatatlan” ugyanis  elrejtőzik a szemünk elől. Átlagosan 18 hónapig él és közben az életmódja miatt az emberhez kötődik. Amennyien elköltözünk, vagy hetekig nem lakunk egy szobában, akkor elpusztul, vagy elhagyja azt a lakást.

Visszatéve az ismertető jegyeire, a hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, de a félfedők azonban mint apró pikkelyek még  megtalálhatóak.  A lábain olyan fejlett karmok és tapadókorongok vannak, amelyek segítségével még a függőleges felületeken is könnyedén fel tud mászni ezért fordul elő, ahol sok poloska él már a lakásba, hogy akár a függönykarnison, a sötétítő függönyökön, vagy épp a képkereteken is esetleg azok hátulján rejtőznek el. Legyünk tehát nagyon óvatosak, ha egy egy régi bútordarabot, könyvet, használati tárgyat, vagy épp egy ágyat, matracot öröklünk, vagy antikváriumban szerzünk be, esetleg lomtalanítás alkalmával, mert mind mind veszélyes lehet az ágyi poloska szempontjából ránk.

Mivel ennyire pici rovar, ha hasonlítanom kell, szinte akkora, mint  egy almamag, és a teste lapított, könnyen el tud rejtőzni. Nemcsak, az ágymatracban, vagy ágykereten, hanem gyakran egy bútorban, a csatlakozóban vagy akár   telefonban húzza meg magát. Általában az ágytól vagy az ülőalkalmatosságoktól úgy 3-6 méternél messzebbre nemigen megy, hogy mi lehet ennek az oka? Egyszerű a magyarázat, közel kell maradnia a táplálékforráshoz, vagyis az emberhez.

Milyen jelek utalhatnak rá a lakásunkban?

Elég sok  dolog az, ami arról árulkodhat, hogy ágyi poloska van a szobánkban. A legszembetűnőbb, ha döglött rovart találunk, vagy az ágyi poloska által levedlett bőrt. Figyelemfelkeltő lehet az is, ha a huzaton, lepedőn az  ágyi poloska ürülékét (kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken) találunk. Vagy a  poloska petéit, amelyek maximum 1 mm nagyságúak, hosszúkás formájúak, és krémszínűek. Nagyon jellegzetes az ágyi poloska édeskés szaga, de ezt csak ritka esetben, ha már óriási mértéken vannak a szobánkba, akkor érezhető, tehát csak extrém nagy fertőzöttség esetén, vagy egy erre a célra speciálisan kiképzett kutya jelezheti, ám ennek még hazánkban nincs hagyománya.

Mit tehetünk, hogy ne tudjon beköltözni hozzánk?

Tegyünk róla, hogy minél kevesebb búvóhelyet találhasson a lakásunkban. Például szüntessük meg, tömítsük be  a falon vagy az ajtókereteken található réseket, repedéseket. Takarítsunk rendszeresen, igaz, mint említettem a kosz miatt önmagában nem jelennek meg poloskák, de könnyebb felfedezni őket és megakadályozni az elszaporodásukat, ha rendszeresen porszívózunk, megnézzük az ágyat, ágykeretet, a szekrényekben, fiókokban, könyvespolcon is rendet tartunk, hisz ott is szívesen elrejtőznek, tehát tartsuk  rendbe a lakást. Ha hotelben, szállodában, panzióban szállunk meg nyaralásunk idején,  ajánlott, hogy a bőröndöt, utazó táskát  ne tartsuk az ágyon, padlón vagy az ágy mellett a földön  nehogy beleköltözzön néhány poloska, s majd csak otthon csodálkozunk raja, hogy vajon hogy jutott be hozzánk. Az ágyneműt és a ruhaneműket a leghatékonyabban magas hőfokon legalább 60 fokon, de jobb 90 fokon kimosni.

Az ágyi poloska irtása

Nem egyszerű a kiirtása sem! Erre most nem is térnék ki bővebben. De  mondhatjuk, hogy nagyon nehéz feladat, mivel a kártevő esetenként már rezisztens az irtására használt szintetikus szerekkel szemben. A nyomaik felkutatása is gyakorlott szemet igényel, ezért mindenképp azt javasolnám, hogy bízzuk a rejtekhelyük megtalálását és a kiirtását  szakemberre!  Ők tudnak majd megszabadítani bennünket ezektől a rendkívül kellemetlen éjszakai vérszívóktól! Remélem sikerült hasznos információkkal a szolgálnom az ágyi poloskával kapcsolatban.

no replies

Leave your comment