Az ágyi poloska irtása házilag

Ha az ágyi poloska szót halljuk, könnyen úgy gondolhatjuk, hogy ez a téma inkább a régi időkre utalhat. Pedig napjainkban is komoly problémát jelent világszerte ennek a rovarnak a megjelenése, és elterjedése. Tömeges elszaporodásuk oka lehet az is, hogy  nem csak a lakásokban, hanem panziókban, sokcsillagos szállodákban is megtalálhatóak, hiszen az utazók hozzák viszik magukkal pl. a ruhájukban, vagy utazótáskáikban.

Sok kellemetlenséget okozhat ha ágyi poloska kerül be a lakásunkba. Ez a vérszívó kártevő nappal rejtőzködő életmódot folytat s éjjel indul táplálékot keresni, amit az emberi vér jelent a számára. Tehát emberhez kötött a fennmaradása, csak ott tud megélni, ahol el tud rejtőzni és éjszaka felkutatva az alvó embert több helyen is megszúrja, míg eret találva vérszívásba is kezd.

Vajon hogyan s honnan is kerülhet be a lakásunkba?

Sokan úgy gondolják, hogy a takarítás hiánya, a koszos, piszkos lakás elsősorban ahol megjelenhetnek. De ez nem így van. Egyáltalán nincs összefüggésben a jelenlétük a tisztasággal. Igaz egy agyonzsúfolt, szemetes lakásban sokkal nehezebb az irtásuk. Ahol pedig tisztaság van ott is adott a megélhetésükhöz szükséges két dolog, az ember és a rejtekhely. Ezért ott is épp úgy megjelenhetnek és elszaporodhatnak.

Behurcolhatjuk, ha pl. régi hagyatékból örökölt, vagy vásárolt dolgokat viszünk be a házunkba, bútorokat, festményeket. Előfordulhat, hogy pl. külföldi nyaraláskor olyan helyen szállunk meg, ahol elerjedt az ágyi poloska, s azt a ruhaneműinkkel az utazótáskánkban is hazahozhatjuk a saját lakásunkba. Vagy épp a szomszédos házból, lakásból főleg panel lakás esetében átvándorol hozzánk is, a csöveken, repedéseken keresztül. Voltak olyan elképzelések is, hogy a kutya, vagy a macska is behurcolhatja a lakásba a poloskákat.
Ez viszont teljesen hibás feltételezés, mivel csak emberi vérrel táplálkoznak, tehát ettől nem kell tartanunk.

Mikor is kell arra gondolnunk, hogy esetleg ez a rovar jelen van a hálószobánkban, az ágyunkban? Tehát mik azok a jelek amik erre utalhatnak?

Elsősorban figyelmeztető jel lehet, ha a bőrünkön a testfelületünkön apró szúnyogcsípéshez hasonló piros foltok jelennek meg alvás után. A csípések általában azokon a helyeken találhatóak, amelyek alvás közben kilátszanak a takaró alól. Mivel ez a rovar csak kimondottan az ágyban, vagy az ágy környékén matracokban, az ágynemű huzatban, s az ágykeret réseiben , vagy az ágy melletti éjjeli szekrény s egyéb ágy közeli bútorokban esetleg a függöny vagy képkeretek, könyvek között is élhet, ott találhatunk rá. Ha a lepedőn apró vérpöttyöket látunk, ami a csípésre, vagy fekete kis pöttyöket ami a poloska ürülékére utalhat érdemes utánajárnunk, hogy tényleg poloskás -e a lakásunk.

Az ágyi poloska jelenlétére gondolhatunk akkor is, ha elpusztult példányát, levetett bőrét, vagy a rejtett zugokba lerakott petéit látjuk. Ha tömegesen elszaporodnak, s nagyon nagy a fertőzöttség akkor esetleg a szobában terjengő édeskés szag is jelezheti hogy kikkel is osztjuk meg az ágyunkat éjszakánként.

A vizes , párás helyiségeket, mint pl. a fürdőszoba, vagy a konyha nem szeretik. Ezekben tehát kizárható, hogy megjelenjenek. Csak olyan helyen telepednek le, amit alvás céljából használnak az emberek, tehát ágy található benne.

Ahol elszaporodott ez a vészívó rovar, először mindenki megpróbálja bizonyára saját maga, különböző otthon fellelhető, házi ” csodaszerekkel” elpusztítani. Lehetséges ez?

Az internetről kinézett, vagy mások, ismerősök, szomszédok által mesélt történtek alapján kezdenek hozzá, hogy kitakarítsák a lakásukból.

A hypo tökéletes fertőtlenítésre, de nem a poloskák ellen. Hiába öntik le , attól csak az a pár példány pusztul el, de a többiek akik épp rejtőzködve vannak az ágyban, vagy a matracokban, stb. azok életben maradnak. Épp ilyen sikertelen kísérletezgetés, ha levendulával vagy citromlével próbálkoznánk.

Létezik a legtöbb nagy áruházban kapható olyan flakonos rovarölő spry ami hatásos lehet az ágyi poloska ellen is. Viszont mivel ezek a rovarok a legkisebb résekbe, repedésekbe veszik be magukat, szinte lehetetlen ezt a rovarölő spry-t oda bejuttatni, ráadásul az ára is igen borsos és kis kiszerelésben kapható, ami miatt nem gazdaságos a használata.

Akkor lehetne ez jó megoldás esetleg, ha azonnal, vagy legalább 24 órán belül észrevesszük a poloska jelenlétét az ágyunkban, s még nem szaporodott el, hisz egy ilyen nőstény poloska napi 3-4 petét is képes lerakni, s ezáltal nagyon gyorsan szaporodnak.

Olvashatunk olyan módszerről is, hogy ha kiéheztetjük a poloskát, ( mivel emberi vérre van szüksége a fennmaradásához) akkor eltüntethetjük a lakásból. Ez viszont nem nagyon járható út, mert legalább 40-60  napig nem kellene használni a lakást, az ágyat, mivel ennyi időre lenne szükség kb. ahhoz, hogy táplálék hiányában elpusztuljanak.

Egyik leghasznosabb módszer lehet még az aktív porszívózás. Ilyenkor nem csak az ágyat, a földet körülötte, hanem a kárpitozott területeket, a falakat, szegélyeket is meg kell tisztítani.

Lehet még próbálkozni esetleg forró gőzt kibocsájtó vasalóval, amivel átvasalhatjuk a kárpitozott felületeket, s az ott megbújó petéket teljes mértékben el tudjuk pusztítani, de ez sem adhat végleges megoldást, mivel más eldugott résekben nem tudja kiirtani a kártevőt.

Az ágyneműt, huzatokat ilyen esetben 90 fokos vízben, főzőmosással kell kimosnunk. Nagy fertőzöttség esetén, lehet hogy az ágy fertőtlenítése nem elég, ezért meg kell válnunk ettől a bútordarabunktól.

Érdemes-e kísérletezgetni, hogy kiirtsuk a lakásunkból ezeket a nemkívánatos rovarokat?

Mindenképpen jobb és hatékonyabb megoldás, ha szakemberre bízzuk ezt a feladatot! Hozzáértés, technológia és a kornak megfelelő irtószerek használata mellett gyakran a lakás teljes felforgatása is szükséges. Valószínű, hogy egyszeri irtás nem is elég a végleges felszámolásukhoz.

Ha felmerül a gyanú, észrevesszük, hogy az ágyunkba, otthonunkban ágyi poloska lehet, minél előbb érdemes rovarirtó ( (egészségügyi gázmester, kártevőirtó szakmunkás) segítségét kérni. Ne várjuk meg míg elszaporodnak, s akkor már sokkal nehezebb lesz a kiirtása. A csípések fájdalmasak, ráadásul nappal folyamatos viszketést okoznak, egyes embereken, gyermekeken allergiás reakciókat is kiválthat a  vérszívó csípése.

Nem könnyű a rejtekhelyük megtalálása sem! Az élő kártevők és a nyomaik, ürüléke, petéik észrevétele is gyakorlott szemet igénylő feladat.

A legáltalánosabb ágyi poloska-irtó módszer a vegyszeres permetezés. Jó tudni, hogy az alkalmazott irtószerek melegvérű élőlényekre nem veszélyesek és nem ártalmasok! Permetezésnél az irtószer nem hagy maga után foltot és nyomot, sem a falon sem a padlózaton.

Összefoglalva, hogy házilag érdemes- e a poloska irtásával saját magunk próbálkoznunk, elmondhatjuk, nem valószínű az, hogy sikerül megoldanunk ezt a problémát. Javasolt tehát ezért minden esetben a megfelelő szakembert megkeresni, aki szakszerűen el fogja végezni ezt munkát, s nem kell tartanunk attól, hogy tovább fognak szaporodni a lakásunkban.