Az ágyi poloska búvóhelyei a lakásunkban!

Az ágyi poloska az egyik olyan napjainkban is velünk élő vérszívó rovar, amiről ha hallunk, félelmet kelt az emberben. Mivel nem ismerjük, csak hallomásból, vagy esetleg olvasott valaki már róla, azt gondolhatja, hogy őt nem fenyegeti az a veszély, hogy beköltözhet a lakásába. De ez nem így van, mivel az ágyi poloska az egyik legelterjedtebb rovar manapság is hazánkban!  A nagyvárosokat kiváltképp kedveli, és így a fővárosunkat, Budapestet is, mert itt a panellakások, társasházak remek búvóhelyekkel szolgálnak részére, valamint ezek a nagy lakóközösségek, folyamatos táplálék utánpótlást is jelentenek számukra. Vannak, akik más néven is ismerik ezt a rovart népiesen például ágyas poloska, palacka, vagy ágypoloskaként emlegetik.

Miért fontos az ágyi poloska irtás?

Ez a vészívó rovar azért jelent különösen nagy veszélyforrást az emberek számára, mert hihetetlen módon el tud rejtőzni az őt kereső szempár elől, és ezért borzasztó nehéz a felkutatása még egy rovarirtó szakember számára is. Az ágyi poloska irtás rendkívül fontos, meg kell előzni, hogy tovább tudjon szaporodni és még több otthonban megjelenjen és megkeserítse az ott élők életét, nyugalmát.

Úgy gondoltam, hogy érdemes most ezzel egy kicsit bővebben is foglalkozni ebben a bejegyzésben.   Így most azokat a rejtekhelyeket ismerhetik meg, ahová az ágyi poloska két vérszívás között elbújhat, és így szinte láthatatlanná válik, mert mikor mi ébren vagyunk, nem merészkedik ki a rejtekéről, majd csak este, illetve éjjel, ha lefeküdtünk aludni és sötét lesz a lakásban.

Sajnos, mivel nehéz felfedezni, legtöbbször már általában nem csak egy példány él velünk, mikor rájövünk, hogy kivel is van dolgunk, hanem szinte biztos, hogy sokadmagával, a gyors szaporodásának köszönhetően belakja a lakásunkat!  

Miért érdemes szakembert hívni az ágyi poloska irtás során?

Mikor felmerül a gyanú, hogy ágyi poloska lehet az otthonunkban, a reggeli csípéseket látva testünk különböző részein, vagy az ágyban, a lepedőn, takarón, feltűnő kis vörös vérpöttyöket, esetleg a poloska fekete ürülékét, a levedlett lárvabőrét vesszük észre, bizony mindenki megijed! S ez természetes is!  Jogosan vetődik fel benne a kérdés, hogy hogyan tudná mielőbb kiirtani és ezzel a további szaporodását megakadályozni? Az ágyi poloska irtás Budapesten még nehezebb, mivel elég, ha egy helyre beköltözik, onnan pillanat alatt, nagyon sok lakásba el tud jutni észrevétlenül, és iszonyú nehéz kideríteni, hogy hol lehet az a gócpont, ahonnan eredetileg nekiindultak.

Azért is jó már a gyanú felvetődése esetén azonnal rovar irtással foglalkozó szakembert megkeresni, mert ő már ismeri azokat a helyeket, ahova az ágyi poloska előszeretettel bújik meg és a petéit lerakva háborítatlanul szaporodhat. Mint említettem a szakembernek sem könnyű mindig ezekre a helyekre rábukkannia, nagyon alaposan kell körbe néznie, általában zseblámpával kutatja fel, a rejtőzködésre alkalmas helyeket.

Hol tanyázhatnak az ágyi poloskák napközben?

Nézzük is meg akkor, hogy hol lehet rájuk bukkanni? Ezek a rovarok kimondottan szeretik a bútorokkal telezsúfolt szobát és azt, ha az ágy körül is vannak szekrények, vagy esetleg könyvespolc, éjjeli szekrény, és ha ezek inkább fából készültek még jobb a számára. Minden apró kis illesztésben, résben könnyen el tud bújni. A fém, üveg, vagy műanyag használati tárgyakat, bútorokat nem kedvelik. Az ágy fa kerete vagy a matrac is kedvelt rejtekhelye, onnan éjjel nagyon könnyen elérheti vérszívásra a táplálékot adó embert, nem kell sokat fáradnia utána. Ha kis éjjeli szekrény is van az ágy mellett, annak belsejében, a fiókok alján, sarkaiban is rábukkanhatunk.

Elmondhatjuk, hogy az ágyi poloska minden olyan helyet kedvel a szobánkban, ahol észrevétlenül megbújhat. Sok lakásban van lambéria is a falon, ami igazi „paradicsom” a poloskák részére. Annak a kis repedéseiben, réseiben zavartalanul pihenhetnek napközben és peterakásra is kiváló helynek bizonyulhat!  Egy galéria a kisebb lakásokban remek megoldásnak bizonyulhat, hogy a hálóhelyekre nagyobb terület jusson. A gyerekek imádják, ha ott van fent az alvóhelyük, de nem valószínű, hogy megfordul a fejünkben, bizony ott is poloskák tanyázhatnak! Ha az ágyi poloska bekerült a lakásba, akkor a galéria is veszélyes hely ilyen szempontból, s onnan is nagyon nehéz kiirtani, épp a fából készült részek miatt.

 A matracokat sem szokta mindennap ellenőrizni az ember, felemelgetni, hogy alálessen, főleg ha az ágy mellett nincs elég hely, de ugyan így az ágyneműtartót se szoktuk naponta átvizsgálni, ha el is pakoljuk a párnákat, paplanokat, hogy van e benne ágyi poloska. Ha viszont gyanakodunk, hogy ez a kellemetlen rovar látogat meg éjjel álmunkban és az okozza a csípésnyomokat a testünk különböző részein, el kell gondolkozni, hogy mielőtt saját magunk keresni kezdenénk, nem lenne e jobb azonnal egy irtással foglalkozó szakembert hívni? Sok időt megtakarítanánk, és ha megvan a rejtekhelyük, így hamarabb kezdődhetne az irtásuk is!

Ahol még elrejtőzhetnek!

Ha kutatni kezdjük, hol lapulhatnak nappal, akkor érdemes a következő helyeken is alaposan szétnézni. Ilyen például a padló szegőlécei, díszlécek a falon vagy a mennyezet szélén, az ablak környékén a párkányok, az ablakkeretek és az ajtókeret melletti kis repedések. Az ágy matracán is lehetnek olyan varrások, amihez könnyen be tud lapulni, vagy épp a petéit lerakni. Arra sem gondolnánk, hogy a függönykarnis, a sötétítő függöny, képkeretek, vagy kedvenc dísztárgyaink, használati tárgyaink is poloskák rejtekhelyei lehetnek. A könyvespolc sem kivétel, sőt a könyvek lapjai közé is befészkelik magukat.

Remélem sikerült azokra a helyekre felhívnom a figyelmet, ahová az ágyi poloska el tud rejtőzni előlünk az otthonunkban. Ha viszont ez megtörténik, akkor legjobb, ha azonnal hívjuk a rovarirtó cég munkatársát, aki rövid időn belül kideríti, hol bújt meg a poloska és elvégzi a szakszerű irtást is!