Ágyi poloskát hoztam haza?

Egy baráti házaspár keresett meg pár napja, s ijedten mesélték, valószínű, hogy ágyi poloska lehet a lakásukban. Miért gondoltak erre? A kisiskolás lányuk mostanában reggelente furcsán elkezdett vakarózni s panaszkodott, hogy viszket a keze, lába. Mikor megnézték a szülők piros, szinte véresre vakart, kiütésszerű foltokat láttak a gyereken. Mivel nem tudták mire vélni, elvitték a gyerekorvoshoz aki aztán megállapította, hogy valószínűleg valamiféle allergia lehet és ha nem múlik el, akkor elküldi majd allergia vizsgálatra. Aztán jött a tavaszi szünet, a kislány a nagyszülőknél volt néhány napot, s láss csodát nem volt több csípés nyom rajta. Majd mikor újra otthon volt kezdődött minden elölről. Na ekkor kezdtek el gyanakodni igazán, s az interneten is rákerestek a dologra. Talán az öblítő, vagy mosópor lehet az oka a kiütéseknek? A neten való nézelődés után szinte azonnal jött a „döbbenet” mert rájöttek, hogy ágyi poloska lehet a lakásunkban. Ezt a gyanújukat a bőrgyógyász is megerősítette, akihez a kislányt elvitték.

Hogyan kerültek haza?

Elmondásuk szerint az egyik hosszú hétvégét kellemes pihenéssel töltötték egy szép szállodában. Hogy ne kelljen sokat keresgélni a ruhákat, be sem pakolták a szekrénybe, hanem az utazó táskát csak az ágy mellé rakták le. Tehát valószínű, hogy abba mászott bele az ágyi poloska és így sikerült hazavinniük! Innen már felgyorsultak az események, hívtak egy irtással foglalkozó szakembert aki néhány perc keresgélés után meg is találta, hogy hova fészkelték be magukat. Mert bizony elég rövid idő elég volt arra, hogy el tudjanak szaporodni.A kislány ágyának a matracát felhajtva, lelepleződtek a betolakodók. Az irtás a szakember segítségével sikeresen megtörtént, s így most már nem kell rettegniük, hogy éjjel meglátogatják őket a poloskák. De a tanulságot levonták az esetből, máskor bármilyen idegen helyen alszanak, legyenek sokkal óvatosabbak, ne adjanak még csak lehetőséget sem arra, hogy esetleg a holmijukkal ezeket a vérszívókat is hazaviszik a nyaralásból.

Hol lehet az ágyi poloska?

Hogy az otthonunkban hol is bukkanhatunk rájuk, erre egyszerű a válasz. Mindenképp a hálószobában kell keresni, hisz a lakás többi helyiségeiben nem tudnának megélni, mondhatjuk úgy is, hogy éhen pusztulnának. Az életben maradásukhoz ugyanis emberi vérre van szükségük! Sokan megjegyzik „viccesen” akkor olyanok mint a vámpírok? Valóban csak míg a vámpírokkal szerencsére csak a könyvekben vagy a filmekben találkozhatunk, sajnos az ágyi poloska bizony mindennapi nem kívánatos „vendég” lehet a háztartásokban.

Mikor kezdjünk gyanakodni rá?

Tehát ha felmerül a gyanú, hogy nálunk is megjelent, figyeljük meg először is az árulkodó jeleket. Mik is lehetnek ezek? Az első mindenképp a csípés nyomok a testünkön. Ez általában a karokon és a lábakon szokott megjelenni, s ennek az oka az, hogy ez a rovar azt a testrészünket tudja elérni és megtámadni a vérszívás alkalmával amely esetleg kilóg a takaró alól és így védtelenné válunk velük szemben. Az is árulkodó lehet mikor felkelünk, és az ágyat igazítjuk meg, vagy épp ágyneműt cserélünk és apró kis vérpöttyöt látunk a lepedőn, vagy fekete pontokat, az ágyi poloska ürülékét. Előfordulhat az is, hogy egy kimúlt példány van az ágyunkban. Félelmetesen hangzik ugye? Igen, elmondhatom, hogy bizony elég nagy undort tud kiváltani minden emberben ha beköltözik az életünkbe ez a rovar. Tehát ha ilyen jeleket tapasztalunk, s mellette még ott vannak a csípések, a vörös foltok is, akkor tényleg érdemes körülnézni a hálószobánkban!

Mit is tudunk róluk?

Ez a poloskafaj a Közel-Keletről származik, de el kell mondanunk, hogy manapság világszerte szinte minden lakott területen jelen van. Egy alig öt-hét milliméter hosszú kis rovarról beszélünk, mely azonban a kis termete ellenére, úgy mint akár a kullancs is, bizony igencsak komoly problémákat tud okozni! Nappal mondhatjuk „láthatatlan” és csak éjszaka bújik elő, hogy táplálékhoz jusson, vagyis vért szívjon az emberből, de az is előfordul, hogy a a hálószobában lévő háziállatokat is megtámadhatja. Azt tisztázhatjuk azonban, hogy az ágyi poloska nem terjeszt semmiféle betegséget, a csípése sem fájdalmas, csak utána kis vörös dudor marad hátra mely viszont viszket. Annál válthat ki erősebb reakciót, aki allergiás a csípésére, ez bizonyos esetekben súlyos is lehet.

Napjainkban sajnos igen gyakorinak mondható, és sokan hiszik még ma is azt, hogy a tiszta lakásban nem fordulhat elő, de ez csak tévhit. Ugyanúgy megjelenhet ott is, mint az elhanyagoltabb, koszos otthonokban. A poloskát az ember vére vonzza, pontosabban az emberi vér, amit éjjel az alvó ember szén-dioxid-kibocsátása, vagy hőmérséklete alapján talál meg.
Mint említettem már, magát az ágyi poloskát nem könnyű észrevenni, mert nappal, elbújik, nem szereti magát megmutatni. Tehát a nappali órákat elrejtőzve tölti, ezért is a hálószoba számára ideális rejtekhely, mert meglapulhat például a repedésekben, a matrac alatt, valamint az ágykeret alján vagy éppen egy ruhás szekrényben, esetleg az éjjeliszekrény fiókjaiban.De megbújhatnak a villanykapcsolók, konnektorok belsejében, hisz olyan helyre mennek „pihenni”, amiben szorosan férnek el, ha linóleum vagy tapéta van a lakásban, akkor ott is vígan tanyázhatnak, mert elég nehéz elérni őket ezeken a rejtekhelyeken.

Figyelj a jelekre!

Van valami ami azonban felkeltheti a figyelmünket. Mégpedig ez a levedlett, jellegzetesen vöröses-barna kültakarója ha ilyet találunk, de csakúgy mint az ürülékét, amit méretben egy homokszemhez hasonlítanék, s fekete pöttyöket jelent az ágy környékén, az ágyneműn vagy elég gyakran az ágykereten. Ez az igencsak kellemetlen kis rovar még igen gyorsan szaporodik is, tehát nem érdemes várni az irtással, ha felfedezzük a jelenlétét

Összefoglaló

Érdekes, hogy ezek az ágyi poloska szinte elképesztő módszereket fejlesztett ki, hogy elhárítsa az irtásukra tett kísérleteket. Hihetetlennek tűnik lehet, de akár egy évig is kibírják táplálkozás nélkül, s még arra is képesek, hogy egymásnak táplálékot tudjanak átadni. Már tudjuk, hogy nagyon gyorsan szaporodnak, és mára már kiderült róluk az is, hogy képesek immúnissá válni egy-egy ellenük gyakrabban használt rovarirtó szerrel szemben. Tehát nem is olyan egyszerű az irtásuk, még a szakemberek számára sem sokszor, de mindenképp azt javasolnám épp az elmondottak miatt, hogy ne mi magunk próbálkozunk az irtásukkal! Mert lehet ezzel azt érnénk el, hogy értékes időt veszítünk, s aztán még nehezebb lesz őket a lakásunkból kiirtani. Ezért mindenképpen jól teszi mindenki ha a közelében lévő rovarirtó céget felkeresi és megbízza őket ezzel a munkával.

Jó tanács még az is, hogy kedvenc kis háziállatunkat ne engedjük a szobánkban aludni. Hisz jobb hijján az ágyi poloskának az ő vérük is megfelel. Fontos dolog az is, hogy inkább hosszú ujjú, és hosszú szárú pizsamában és zokniban aludjunk ha felmerül a gyanú, hogy ilyen lakótársat kaptunk.Ez azért is lehet jó, mert ezek a vérszívó rovarok csak a csupasz bőrt csípik meg, tehát ha minél kevesebbet hagyunk belőle szabadon, annál kisebb lesz a csípés valószínűsége is. Remélem sikerült újabb érdekes és hasznos információkkal szolgálnom az ágyi poloskákkal kapcsolatban!