Ágyi poloska veszély az ágyban! Kivel alszunk együtt?

A cím már maga is kicsit ijesztő lehet! Tényleg veszély leshet ránk az ágyban? Hogy mire is gondoltam? Van egy olyan rovar faj, amire bizony mindenki azt mondja, hogy csak nehogy megjelenjen nálunk is! Ez az ágyi poloska. Sokan nem ismerik s nem találkoztak még vele szerencsére, de vannak olyan emberek is szép számmal, akiknek már volt a lakásában ez a vérszívó rovar, s megtapasztalta maga is, hogy miért kell annyira félni tőle!

Elmondhatjuk, hogy bárhol és bármikor felbukkanhat mindenkinek az otthonában . A hálószobában aztán nem lesz egy perc nyugalom, békés alvás, hiszen akkor támad majd amikor épp a legvédtelenebbek vagyunk, alvás közben. Az ágyi poloska ugyanis mint említettem éjjel jön elő a rejtekhelyéről, s mivel az életben maradásához emberi vérre van szüksége bizony keresi a lehetőséget, hogy vért szívhasson belőlünk!

Vajon hol lehetnek?

Mikor valaki arra ébred reggel hogy csípés nyomot, piros foltokat látott magán először joggal gondol arra, hogy talán hangya, bolha, vagy épp egy pók csíphette meg, és nem vette észre. Esetleg mikor ez többször előfordult, akkor talán valamiféle allergiára is gondolhatnánk, de csak éjjel jön elő? Lehet az ágynemű illata, vagy anyaga? Persze találgathatunk, de jó ha ilyen esetben közelebbről is megnézzük azokat a csípésnyomokat, s elmegyünk az orvoshoz, vagy bőrgyógyászhoz, aki majd aztán biztosan meg tudja állapítani, hogy mi is lehet az oka. Ha kiderül, hogy ez bizony ágyi poloska csípés, akkor viszont fel kell forgatnunk az egész szobát, és megkeresni az élőhelyüket.

Mint tudjuk azért is ágyi poloska a neve, mert elsősorban az ágyban, a matrac alatt, az ágykereten, vagy épp az ágy alján rejtőzködnek. Ha nagyon el vannak már szaporodva a lakásunkban, akkor viszont megjelenhetnek más helyeken is. Mire is gondolok? Például az éjjeliszekrény környékén, annak a fiókjaiban, a ruhásszekrényben, vagy képkeretek szélén, esetleg a könyvek között is. Azért is nehéz felfedezni őket, mert nappal nagyon jól meg tudnak lapulni ezeken a búvóhelyeken.

Hogyan vehetjük észre őket?

Sok jel utalhat arra, mint ahogy már az előző cikkeimben is írtam, ha ágyi poloska költözött be hozzánk. Talán a legszembetűnőbb, mikor a csípéseket észleljük reggel, ha megnézzük a lepedőnket. Ha azon kis vérpöttyöket látunk, vagy a poloska fekete pontszerű ürülékét, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy erről a rovarról van szó. Az is árulkodó lehet, ha csak a lábunkon,vagy a karunkon, kézfejünkön vannak ilyen piros foltok, hiszen azt a testrészünket tudja csak megtámadni, amelyik kilátszik a pizsama alól, tehát legtöbbször ezeken a helyeken tapasztalhatjuk a csípésnyomokat.

Mindennapi történet

Egy rokonom történetét szeretném megosztani most, aki arról panaszkodott nemrég, hogy a kisfián aki még csak 3 éves, különös foltokat fedezett fel. Nem látott még ilyet, de ő is először valami allergiára gyanakodott. De mivel látta, hogy a kicsi nagyon sokat vakarja ezeket a foltokat, szinte már véresre kaparta,megijedt és elvitte gyorsan az orvoshoz. Szerencséjük volt, mert a gyerekorvos már találkozott ilyen helyzettel, és mindjárt mondta is, hogy ezt bizony az ágyi poloska csípése okozta. Nagyon szégyellte magát, hisz így van a legtöbb ember is ha ezt tapaszalja a saját otthonában, mert hiába tart patyolat tisztaságot, ez mégis olyan megbélyegzés mai szemmel nézve is az emberek között. Sokan azt hiszik manapság is még, hogy csak a koszos, elhanyagolt otthonokban fordulhat elő ennek a rovarnak a megjelenése.

Pedig ez nem így van! Ő többek tanácsára egy rovarirtással foglalkozó céghez fordult. akik mikor kimentek átvizsgálták az egész gyerekszobát, s megállapították, hogy a gyerek ágya a „bűnös”. Kiderült ugyanis, hogy nemrég cserélték ki a régi kis rácsos ágyat egy olyanra, amit kaptak egyik rokontól, és így kerülhetett be azzal együtt hozzájuk is a poloska. Miután a cég elvégezte a poloskairtást, s új ágyat vásároltak, megoldódott a problémájuk, de mint elmondta nagy tanulság volt ez nekik, hogy igenis érdemes mindig alaposan megnézni hogy mit is visznek be a hálószobába.

Ebből is látszik, hogy bizony nagy veszélyt jelenthet még a mai világunkban is ránk az ágyi poloska jelenléte. Pedig sokan gondolhatják úgy, hogy ezek talán már nem is léteznek, hiszen nem sokat lehet hallani róluk. De az az igazság, hogy sok embernek keserítik meg az életét és a nyugodt alvását.

Hogyan kerület be az otthonunkba?

Többször foglalkoztam ezzel a kérdéssel már, de jó szerintem, ha felfrissítjük az erre vonatkozó ismereteinket is! Azt jó ha tudjuk mielőtt arra térnék rá, hogy hogyan s mivel is vihetjük be a lakásunkba, hogy az mindenképp igaz, egy koszos és zsúfolt lakásban a rovarok kiirtása szinte lehetetlen, de ha már behurcoltuk valahogyan, akkor bizony a poloska elszaporodik a tisztaságban is. Tehát elmondhatjuk, hogy a létfenntartásához és a szaporodásához két fő dolog szükséges, az egyik az alvó ember és a második a nappali jó rejtekhely megléte. S mint lájuk, ez elég ahhoz, hogyha mindkét feltétel adott akkor lehetnek egy tiszta házban is.

Védelem ellenük

Legtöbbször ez úgy lehetséges, hogy például egy poloskás tárgy kerül be az otthonunkba. Ez lehet egy, mint a fenti példában is meséltem használt, megörökölt ágy, vagy matrac, esetleg lomtalanításkor bevitt fekvőhely, igaz ma már szerencsére nem pakolhatják csak ki úgy az emberek az utcára a megunt tárgyakat, kanapékat. De akár hagyatékból is vásárolhatunk mi magunk, régiséget, könyvet, festményt, bontott faanyagot, ezek bizony rejthetnek ágyi poloskát is, amit első ránézésre persze nem is gondolnánk, majd csak ha bevittük a lakásunkba, akkor derülhet ki pár nap múlva a figyelmeztető jelek után.

Másik olyan eset amikor is előfordulhat, hogy épp egy kellemes nyaralás után derül fény a poloskák jelenlétére. Hogyan lehet ez? Például úgy, hogy sajnos napjainkban sem ritka, hogy egy hotelszobában, vagy neves és sokcsillagos szállodában is előfordulnak ezek a vérszívók. Tehát azt tudom javasolni, hogy ha ilyen helyeken töltünk el egy vagy több éjszakát, bizony legyünk nagyon óvatosak!
Ne tegyük például az utazótáskát az ágy mellé a földre, mert abba könnyen be tud jutni, ha nincs bezárva s ez is kitűnő búvóhelyet ad számára.Lehet majd csak azután mikor hazautazáskor belepakolunk és lezárjuk, s aztán repülőre, buszra vagy épp hajóra szállva csak otthon nyitjuk majd ki újra. Aztán így nem is csoda, ha már az első otthon töltött éjszaka után is felfedezzük a csípésnyomokat magunkon.

De persze akár az ismerősöktől, rokonoktól is hazahurcolhatjuk, egy egy tárggyal. Vagy panellakásokban, társas házakban lehet a szomszédban ahol el van szaporodva,hozzánk is bejuthat. Ez azért is lehetséges, mivel a fal repedésekben, vagy a csövek mellett általában függőleges irányban képesek bejutni a mi otthonunkba is!

Ha észrevesszük tehát a nemkívánatos „lakó” jeleit, jobb ha azonnal a rovarirtással foglalkozó céghez megyünk segítséget kérni, akik aztán gyorsan és szakszerűen meg tudnak majd szabadítani tőlük bennünket!