Ágyi poloska veszély a hálószobában!

Ismeri az ágyi poloskát? Valószínű azt válaszolja a kedves olvasó, nem, de nem is szeretném megismerni! Bizony sokan így vagyunk ezzel! Akinek meg akadt már dolga vele, az biztos egy életre megjegyezte, milyen sok gondot és bosszúságot tud okozni! Nagyon hosszú időbe telhet, míg egy lakás újra „poloskamentessé válik, főleg akkor, ha saját maga akarja a tulajdonos az irtást megpróbálni. Kézenfekvőbb megoldás, ha a rovarirtó cég munkatársa végzi el ezt a munkát, mert csak akkor lehetünk biztosak benne, hogy valóban véglegesen meg tudunk szabadulni tőlük.

Miért a hálószobánkba számíthatunk a jelenlétére?

Mint ahogy a címben is megjegyeztem, valóban nagy veszélyt jelent, ha megjelenik valakinek az otthonába, hisz amennyiben számára megfelelő helyet talál, rövid időn belül tömegével lendülnek majd támadásba éjjel az ágyunkban.  Az ágyi poloska rejtőzködő életmódot folytat, ami azt jelenti, nappal elbújik előlünk, de az éj leple alatt, a sötétben elindul, hogy táplálékot szerezzen! Itt jön a képbe az ember, ugyanis ennek a rovarnak a tápláléka az emberi vér. Néha, ha nagyon rá vannak szorulva, emberi vér hiányában, a háziállataink, kutya, macska, vagy madarak vérszívására is ráfanyalodik. Hozzá kell tennem, a Közel-Keleten, ahonnan származnak ezek a rovarok, a denevérek vérével táplálkozott, azok élősködője volt. Onnan terjedt el aztán később, a földünk, szinte valamennyi kontinensére.

Mivel általában mindenki a hálószobában szokott éjjel aludni, ezért itt rejtőzik el, hogy minél közelebb legyen hozzánk, így gyorsan hozzáférhet ahhoz az érhez, amiből szívószájszervével lakmározni tud. Ám ha más helyiségben, például a nappaliban alszik valaki, akkor biztosak lehetünk benne, hogy oda fogja befészkelni magát. Mint egy horrorfilmben, igazán félelmetes a gondolat, hogy az ágyban is veszély leselkedik ránk! Pedig bárkinél felbukkanhat, hiszen tudtunk nélkül is hazavihetjük a saját lakásunkba!

Mi történik, ha bejut az ágyi poloska hozzánk?

Egy kérdéssel kezdeném. Miért veszélyes ez a rovar az ágyunkban? Igaz, hogy betegséget közvetlenül nem terjeszt, illetve azt nem tud okozni, de a csípése elfertőződhet, ha elvakarja valaki és ebből már adódhatnak egészségügyi problémák is! Az ágyi poloska irtás Budapesten és vidéken is óriási problémát jelent, mert főleg a nagyobb városokban, de a fővárosban is rendkívüli módon el vannak szaporodva!

Az első figyelmeztető jelek, amelyek a rovar jelenlétére hívják fel a figyelmet, minden bizonnyal azok, amikor alvás után felébredve, piros csípésnyomokat látunk magunkon. Ezek főleg a végtagokon, vagy a nyakon jelennek meg, vagyis azokon a testrészeinken, amelyek éjjel is fedetlenek, nem takarja, pizsama, hálóing, paplan.  Az ágyi poloska mellett még sokféle egyéb vérszívó rovar él a környezetünkben, viszont a csípésnyomok árulkodhatnak arról, hogy ki lehetett az éjjeli látogató az ágyunkban.

Mi segíthet ennek felismerésében? Például a csípés által kialakult duzzanat alakja, színe, gyakorisága, elhelyezkedése a testünk különböző részein. Tehát érdemes a csípést alaposan szemügyre venni, mert ez az, ami segíthet a kártevő rovar beazonosításában. Gyakran okoz ennek felismerése problémát, hiszen a sok pöttyöt látva akár allergiára is gondolhatnánk. Ha csak tippelgetünk, ezzel elodázzuk az ágyi poloska irtás mielőbbi megkezdését. Előfordul az is, hogy ha háziorvoshoz megy valaki a panaszaival, mert ég és viszket a csípés helye, ő sem ismeri fel, hogy milyen rovar okozhatta. Ilyenkor jó, ha mielőbb bőrgyógyászt keresünk fel, aki különböző hűsítő porokkal, vagy krémmel segít ezt a kellemetlen érzést csillapítani.

Milyen jelek utalnak a poloskafertőzöttségre?

Amikor egyértelműen kijelenhetjük, hogy a lakásba ágyi poloska él, az az, mikor saját szemünkkel láttuk az ágyon, matracon, lepedőn, vagy épp a bőrünkön mászni! Ez az elsődleges bizonyíték a jelenlétére!  Másodlagos, amikor felfedezzük azokat a nyomokat, amit maga után hagy. Mik lehetnek ezek? Ha alaposan átnézzük az ágyunkat, a lepedőn például egy éjjeli vérszívás után található pici vérpötty, amit a szívás alkalmával keletkezett, vagy a nagyon apró, szinte egy porszem nagyságú fekete színű ürülék. A matracon, vagy az ágy kereten lehetnek fehér színű, pici peték, de akár levedlett lárvabőrt is láthatunk. Ha már nagymértékű a poloskafertőzöttség, a hálószobánkban, akkor egyre több ilyen jelet figyelhetünk meg, amelyek egyértelművé teszik azt, hogy mielőbb intézkednünk kell, az ágyi poloska irtás elvégzése érdekben!

Segít, ha kidobom a matracot, vagy az egész ágyat?

Gyakran teszik fel ezt a kérdést, ha felmerül a gyanú, sőt be is igazolódik, hogy poloska rejtőzik az ágyban. Poloskafertőzött helyiségben sajnos nem jelent megoldást, ha az ágyat, matracot lecseréljük! Sőt ezzel még rosszat is teszünk, hiszen az utcára, vagy szemétgyűjtő telepre kidobott tárgyakat, valaki hazaviheti a saját lakásába, ha megtetszik neki, de más bútordarabot is, fotelt, kanapét, és ezzel csak azt érjük el, hogy elköltöztetjük még olyan helyekre a poloskákat, ahol eddig még nem voltak. Ne akarjunk rosszat tehát senkinek! Soha ne adjuk oda, vagy kínáljuk fel megvételre azokat a dolgainkat másoknak, amelyekről tudjuk, hogy poloskák lapulnak rajta! De legyünk óvatosak akkor is, ha mi magunk vásárolunk használt bútorokat, vagy antikváriumból képeket, könyveket. Nézzük meg alaposan, nehogy ezekkel hurcoljuk be a nemkívánatos lakót az otthonunkba!

De nem csak az ágyban élhetnek, ezek a rovarok. Megjelenhetnek az ágy mellett lévő éjjeliszekrény sarkában, fiókjában, vagy ha rendetlenség van a szobában, nincsenek a ruhák a szekrénybe elpakolva, csak kupacokban állnak az ágy mellett, bizony ott is elbújhatnak. Szeretik a ruhaneműket tehát, így könnyen a ruhásszekrényben is menedéket kereshetnek, vagy a függönyön, karnison, különböző textilanyagokon, gobelineken. Nem ritka az sem, hogy a festmények keretein telepednek le, vagy amit még nagyon szeretnek, az a könyvespolc és a könyvek belseje, tehát a könyv lapjai közt lapulnak meg.

Keressünk szakembert az irtásukra!

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy milyen nehéz megkeresni azokat a pontokat, még egy hálószobán belül is, ahol az ágyi poloska el tud rejtőzni, épp ezért nagyon gyorsan el tud szaporodni, ha nem vesszük észre időben! Még egy gyakorlott szakembernek is idő kell, mire az összes poloska által birtokolt búvóhelyet megtalálja. Ehhez mindenképp egy zseblámpás vizsgálat is szükséges. Nem érdemes egyedül felvenni velük a harcot, mert biztosak lehetünk benne, hogy ez nem hozhat 100%- s eredményt!

A megoldást a rovarirtó cég megkeresése jelenti, akit felkérve a poloskairtás elvégzésére, biztosak lehetünk benne, rövid időn belül elvégzi a munkát és véglegesen eltűnnek ezek a roppant kellemetlen vérszívók az otthonunkból!