Ágyi poloska? Valami megcsípett!

Kedves ismerősöm hívott nemrég, hogy fél, mert „nem tudja, de valami lehet a szobájukban” Rákérdeztem, hogy mire gondol? Azt hittem valami rágcsálót látott, egeret, patkányt, vagy tudtam mennyire fél a rovaroktól, pókoktól, csótányoktól, talán valami ilyesmi miatt aggódhat. De elmondta, hogy nem, csak reggelente, mikor felébred fura piros foltokat lát a testén, főleg a karján és a boka körüli részen. Ám nem csak neki vannak ilyen észrevételei, hanem a felesége is tapasztalta ezeket pár napja már. Ezek a foltok, kiütések, viszketnek és elég csúnyán néznek ki, ijesztőek. A tünetek alapján egyből az ugrott be, hogy lehet ágyi poloska van a hálószobájukban. Mikor elmondtam neki, megijedt! A mai világban is beköltözhet hozzánk a poloska? Hiszen rend van náluk, folyamatosan takarítanak, tisztán tartják a lakást, hogyan kerülhetett akkor mégis oda?

Honnan jöhet hozzánk?

Mint ahogy az előző cikkekben is írtam már róla, sajnos az ágyi poloska elég gyakori rovar manapság is. Nem kell ahhoz koszos, elhanyagolt lakásnak lenni, hogy megtalálható lehessen benne, Viszont ha valaki reggel csípésnyomokat lát magán, vagy mint említette ismerősöm is, piros viszkető foltokat talál a végtagjain, nem feltétlen gondol ennek a rovarnak a csípésére. Akik már egyszer találkoztak vele, azok biztos felismerik a jelekből, de azoknak akik nem ismerik ezeket nem könnyű a felismerés, mi is csíphette meg éjjel.

Honnan jöhetnek be a mi lakásunkba is?

Lehet hogy örököltünk egy bútordarabot, ágyat, szekrényt, festményt, vagy épp használtan vásároltunk egy egy ilyen tárgyat. Ezek mind rejthetnek veszélyeket. Ajánlom, hogy mielőtt bevinnénk a lakásunkba, alaposan nézzük körbe. fordítsuk fel, húzzuk ki a fiókokat (ha vannak) mert így talán észre fogjuk venni, ha ágyi poloskák tanyáznak rajta, vagy benne. Igen egy festmény, vagy régi kép kerete is lehet búvóhelyük, ahol észrevétlenül meg tudnak lapulni. De legyünk óvatosak mindenképp, ha egy idegen bútordarabot viszünk be a hálószobánkba.

Másik lehetőség, hogyha valahol máshol alszunk, rokonnál, barátnál, vagy épp nyaralni vagyunk egy idegen szálláshelyen onnan is hazahurcolhatjuk!. Sajnos manapság még a több csillaggal ellátott szállodák sincsenek védettek ebből a szempontból, hisz gyakran lehet hallani, hogy azokba is, hiába rendszeres az irtás, előfordulnak ezek a rovarok. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhova megyünk rettegjünk ettől a veszélytől, de jó ha figyelünk rá. Igaz nem kell felforgatni az ágyat és nyomokat keresgélni, de ha mégis úgy érezzük, valami nincs rendben, a lepedőn például fekete pöttyöket találunk az akár az ágyi poloska jelenlétére is felhívhatja a figyelmünket. Tehát ha máshol alszunk, akkor az utazótáskát soha ne a földre tegyük, mert ezek a rovarok könnyen belejuthatnak, s a ruháinkkal hazahurcolhatjuk őket a lakásunkba.

Milyen jelek utalhatnak a poloskára?

Erről többször is írtam már, de érdemes egy kicsit feleleveníteni, s talán azoknak is érdekes lehet, akik még nem ismerik ennek a rovarnak a jelenlétére utaló tüneteket.
Miért csak inkább a végtagokon jelentkeznek a csípésnyomok? Tudnunk kell, hogy az ágyi poloska éjszaka indul vészívó élelemszerzésre. Nappal a rejtekhelyén lapul észrevétlenül. Éjjel mikor az emberek alszanak előjön, hisz számára a táplálékot az emberi vér adja, s meg kell keresnie a forrást. Sokan viccesen úgy is emlegetik, olyan mint egy vámpír. Mivel az ágyunkba bemászik, a legelső amit megtalál a pizsama által szabadon hagyott testrészeink, a lábak,karok, nyak, s ezért itt lendül támadásba. A csípését viszont nem vesszük észre, mert képes arra, hogy a csípés helyét úgymond először „elérzésteleníti” s ezáltal fel sem ébredünk rá. Majd csak reggel látjuk a fura piros foltokat. Sokan ilyenkor arra is gondolnak, hogy biztos valami allergia miatt jött ki. Például mosópor, öblítő, vagy egy új tusfürdő okozhatja. Aztán válik majd gyanússá, ha minden nap csak az éjszakai alvás után felébredve találnak újabb és újabb viszkető kiütésnek látszó foltokat. Sokszor még az orvosnak sem egyértelmű az, hogy mi lehet a foltok oka, hiszen inkább csak a bőrgyógyász, vagyis a szakorvos az aki többször látott már ilyet, s biztosra azonnal meg tudja mondani mivel is van dolgunk.

De más jelei is vannak, mint említettem is már, a lepedőt nézzük meg ilyenkor, az apró kis vérpöttyök, vagy fekete széklet nyomok, esetleg az elhullott poloska maradványok máris biztosan megmutatják, hogy erre a rovarra kell gondolnunk.

Okozhat e betegséget?

Lehet sokan nem is gondolnák, hogy ezek a csípések bizony a viszkető érzés mellett más komolyabb problémákat is okozhatnak számunkra, amelyek akkor jelentkeznek, amikor az egészségünket is károsan kezdik befolyásolni. Mi lehet az? Ezek a vészívó rovarok akár vérszegénységet is okozhatnak!
Egy példán keresztül mutatnám be, hogy menyire veszélyes is lehet ez!

Egy férfiról olvastam nemrég, aki alkoholista volt, meg nagyon rossz körülménye között élt többféle betegségbe is szenvedett, de mégsem ezek okozták számára a legnagyobb gondot, hanem az, hogy igen nagyfokú vérszegénységet is találtak nála, s ez egyértelműen azért alakulhatott ki, mert, a lakását elárasztották az ágyi poloskák.Ezek a rovarok ugyanis annyira elszaporodtak nála, hogy az orvos, akit végül felkeresett , hihetetlen, de már szabad szemmel is látta őket a férfi bőrén. Mikor elvégeztek egy laborvizsgálatot az igen nagyfokú vashiányt mutatott ki s emiatt a férfi komoly kórházi kezelésre szorult.Miért következhetett be ez a vashiány?

Tudjuk, hogy az ágyi poloskák emberi vérrel táplálkoznak. Ezért ha folyamatos a vérveszteség, melyet a poloskák okozhatnak számunkra, a szervezetünk nem tudja újra termelni. Köztudott az is, hogy ezek a rovarok kimondottan szeretik a túlzsúfolt helyeket, például amilyenek a szállodai szobák, éjszakai menedékhelyek hajléktalanok számára, kórházak,vagy idősek otthona. Ezért különösen fontos ezeken a helyeken a napi szintű takarítás, fertőtlenítés. Igaz mint említettem is fentebb, ritkán, de előfordulhatnak tiszta helyeken is, de azért többségében elmondhatjuk, hogy az ágyi poloskák a koszt, a piszkos helyiségeket jobban kedvelik.

Mik lehetnek a a vérszegénység tünetei amit okozhatnak?

Néhány szóban sorolnám csak fel, hogy milyen problémákat s tüneteket tud ez okozni. Jelentkezhet a vérszegénység miatt fáradtság, gyengeség, fejfájás, esetleg szédülés. A bőrünk színe is utalhat erre, hisz sápadtabbak leszünk. Súlyosabb tünetek, szabálytalan szívverés, vagy légzési nehézség is kialakulhat. Lehet, hogy ezek a tünetek egy ideig a rovarok beköltözése és vérszívása után még észrevétlenek maradnak egy ideig, majd fokozatosan erősödnek és később mint ahogy a példában is írtam, akár kórházi kezelést is igényelhetnek. Ha azonban rovarirtással sikerül megszabadulnunk az ágyi poloskáktól, akkor mindenképp érdemes az orvosunk által javasolt étrend kiegészítőket, fogyasztanunk és mellette figyeljünk oda, hogy minél több vitaminokban gazdag élelmiszereket együnk.
Ám ha nagyon súlyos vérszegénység alakulna ki, akkor az mindenképp kórházi kezelést és akár vérátömlesztést is igényelhet.

Remélem sikerült sok új és érdekes információval szolgálnom az ágyi poloskákkal kapcsolatban. Azért ne felejtsük el, hogy az irtásuk a legfontosabb feladat, ha kiderül, hogy nálunk is vannak, s ezt mindenképp egy irtással foglalkozó szakemberre bízzuk, mert csak ő tud rövid időn belül megszabadítani bennünket ezektől az élősködőktől!