Ágyi poloska támadás! Veszélyben vagyunk?

Elég sok cikket írtam már az ágyi poloskákról. Mivel sokat járunk kirándulgatni sok szálláshelyen, megfordulunk, jó ha átismételjük újra és újra az ezzel a rovarral kapcsolatos tudásunkat. Elsőként egy személyes élményem szeretném elmesélni. Pár nappal ezelőtt Lengyelországba utaztunk az egyik festői szépségű síparadicsomba. Nagyon vártuk már ezt az utat és bizony nem is okozott csalódást, hisz a táj látványa szavakkal  leírhatatlan! A panzióba érve mindjárt feltűnt a szobánkban a hatalmas ágy. Na vajon mi ugrott be erről azonnal? Igen, aki az ágyi poloskára tippelt. Annak igaz volt. Olyan sokat beszéltünk erről a vérszívó rovarról mostanában, hogy kíváncsi voltam, nincs-e az ágyban, vagy a szobában ahol megszálltunk.

Ahogy egyedül maradtam át is vizsgáltam a fekvőhelyet és a környékét, amit eddig soha nem tettem meg, ha valahol máshol aludtunk.  Hisz, biztos vagyok benne, hogy senki nem szeretne úgy hazatérni egy ilyen csodás kirándulásról, vagy hosszabb nyaralásról, hogy ezeket a hívatlan társbérlőket magával vigye az otthonába. Pedig fenn áll a veszély, mivel tudjuk már a régebbi írásaimból tájékozódva is, hogy a legtöbb csillaggal ellátott luxusszállodákban is előfordulnak, s meglepő lehet sokak számára, de  nem is annyira ritka, ha itt bukkanunk rájuk. Világszerte nagyon sok gondot jelent mostanában is, és borzasztó nehéz a védekezés ellene. Pedig gondolhatjuk, hogy a szállodák is mindent megtesznek, hogy ne keltsék emiatt rossz hírüket, hiszen  akkor igencsak megcsappanna a vendégek száma.

De vajon miért is tudnak elszaporodni ennyire?

Az ágyi poloska a vérszívó poloskák csoportjába tartozik, s tudnunk kell róla, hogy nagyon gyorsan, képes szaporodni. Ha megfelelő helyet talál ehhez és természetesen folyamatosan hozzájut élelemhez. Tehát  emberi vért tud szívni. Ezért ez a rovar  nem tud meglenni az ember közelsége nélkül! Ha valaki elköltözik a házból, vagy talán elhalálozik, s a lakás üresen marad, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy idő után mikor észreveszi az ember által elhagyott helyeket, rövid időn belül ő is otthagyja, és új búvóhelyet fog keresni. Kicsit eltúlozva igaz, de elmondhatjuk, hogy olyan, mint a vámpírként emlegetett lények, minden esetben éjszaka jönnek elő egy kis vért szívni, s hogy  hogyan talál ránk az ágyban?

Erről úgy tartják, hogy az ember által kibocsájtott hő és a kilélegzett levegő vezérli hozzánk. A gyors szaporodásukra, amit említettem az előbb jellemző, hogy az ágyi poloska a szaporodása során 3 hónapig folyamatosan fehér petéket rak le. Aztán ezekből a petékből szinte már pár napon belül képesek kikelni, és a lárváknak is elég  1-2 hónap, ahhoz, hogy teljesen kifejlődjenek.

Hogyan ismerhetjük fel őket?

Nem könnyű felismerni, hogy ez a vérszívó lehet a mi lakásunkban is. A poloska enyhén “édeskés” szaga, talán amit ha megérzünk az otthonunkban, akkor gyanakodhatunk erre. De lehet épp egy döglött poloska vagy a rovar ürüléke, hívja fel erre a figyelmünket, mikor apró, fekete pöttyök lehetnek a lepedőn, vagy az  ágyneműn, esetleg  a lakás különböző helyein Ám természetesen, ami a  legjobban, és leghamarabb  észrevehető, hisz a bőrünkön érezzük, ez a poloska csípése, ami erős viszketést és vörös foltokat, kiütéseket okozhat az ember bőrén.

Ha már beköltözött hozzánk.

Amikor már arra gyanakodunk és más lehetőséget elvetettünk, hogy valóban ágyi poloskával állhatunk szemben, akkor mindenképp a legfontosabb feladat, saját magunk védelmében is, hogy megkeressük akkor a búvóhelyét. Ez viszont egyáltalán nem könnyű feladat. Ahhoz, hogy rábukkanjunk, át kell vizsgálni a szűk réseket, nézzük meg alaposan az ágyrács és az ágyunk matracának minden részét. S sokan furcsának tartják, de még az ágykereteket sem hagyhatjuk figyelmen kívűl. Az biztos, hogy az ágyneműtartóban elrejtőző poloska nagyon gyakori, de bármely más szűk és apró nyílásban, ahol nem is tudnánk elképzelni tanyát verhetnek.

Tehetünk e valamit az ellen, hogy megtelepedjenek nálunk?

Elsősorban azt tudnám erre javasolni, hogy ha valamit tehetünk ellenük, akkor mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálnunk. Ajánlott, hogy ne halmozzunk fel fölösleges bútorokat, mert akkor még nehezebb lesz a megtalálásuk. Ne  csak az ágy környékét és a matracokat vizsgáljuk meg, hanem mellette az éjjeli szekrényt, a képkereteket, függönykarnisokat, vagy a könyvespolcot is. Mert nagyon szeretik ezeket a helyeket is fedezékül választani. Nem kell elhanyagolt, koszos lakás a poloska megjelenéséhez. Ha nagy tisztaságot tartunk, akkor sem lehetünk teljes biztonságban velük szemben. Ágyi poloskairtást végző szakemberektől  is hallhattunk olyan eseteket, amikor a poloska nem csak az ágyban, hanem például a parketta szegőlécei alatt, vagy a tapéta szélén bújnak meg. Ami szabad szemmel tisztának tűnhet,ám  sajnos sok esetben poloskák által fertőzött terület lehet.

Megfertőzhetnek-e bennünket?

Végre egy jó hír is velük kapcsolatban, hogy ez nem jellemző rájuk. Igaz, meglehet, hogy a csípése érzékeny emberek esetében különböző sebeket is  okozhat, és sokáig viszket. Kiterjedt sebet vagy bőrpírt is előidézhet, de sokkal rosszabb az az érzés, amit az ember akkor érez. Mikor felfedezi a lakásában a rovarokat és szembekerül azzal a ténnyel, hogy bizony együtt kell élnie velük. Míg nem tudja teljesen kiirtani a lakásból. Az viszont biztos, hogy az irtást nem tudjuk saját magunk úgy elvégezni, hogy teljesen „poloskamentesnek” mondhatnánk az otthonunkat. Érdemes tehát, s mindig azt tudom elmondani, ha megkérdeznek, hogy keressünk a közelünkben egy erre szakosodott céget, akik a megfelelő eszközökkel és felszereléssel és tudással rendelkeznek, hogy megszabadítsanak bennünket a vérszívó „hálótársaktól”.

Vannak, akik háziállatot tartanak, például kutyát, macskát, s attól félnek, hogy esetleg azok hurcolhatják be hozzájuk majd az ágyi poloskát. Azoknak megnyugtatásként elmondhatom, hogy ez szinte teljesen kizárt dolog! Hisz emberi vérrel táplálkozik, így nem volt még rá példa, hogy állatok által kerülhetne be a lakásba. Ebből a szempontból biztonságban lehetünk.Másik gyakori kérdés, hogy  a poloskával teli helyiségben kell-e minden bútort fertőtleníteni, ha észrevesszük a jelenlétüket? Első lépésként dobjuk be  a mosógépbe azonnal az ágyneműt. Ha van, a matrac huzatát is, pizsamát stb., majd mossuk ki legalább 60 Celsius-fokon.

Azt is  szokták ajánlani, hogy a bútorokat igen, mindenképpen fertőtlenítsük le és más használati tárgyakat is. Kivételek ezek közül a papír alapú tárgyak és a ruhákat is tilos kezelni. A papír állaga rosszabbá válhat, a ruhákat pedig toxikológiai okokból tilos. Ezért a mosható textíliákat nagy hőfokon mossuk ki inkább minimum 60 fokon,  mint ahogy az ágyneműkre is írtam előbb. Így a poloskák néhány perc elteltével garantáltan el fognak pusztulni.

Bízom benne, hogy tudtam néhány jó tanáccsal szolgálni ismét az ágyi poloskákkal kapcsolatban. Mindenképpen ügyeljenek rá, hogy ne kerülhessen be az otthonukba, sem bútorokkal, tárgyakkal, sem egy utazás alkalmával ne hurcoljuk haza magunkkal a ruhákkal, vagy az utazótáskánkban. De ha mégis megtörténik a baj, és felfedeztük otthon, inkább keressük meg a szakembert, minthogy magunk kísérletezgetnénk az irtásukkal.