Ágyi poloska: Jó, ha tudod ezeket is róla!

Már az elmúlt hónapok alatt rengeteg információt megtudhattál a poloskákról. Valójában elmondhatom azt, eléggé alaposan megismerhette őket. aki követte az írásaimat. Illetve megtudhatta azt is, hogyan is tudnánk őket kiirtani. Sok-sok segítséget, információt adtam a különböző praktikákkal kapcsolatosan. Viszont most úgy gondoltam, hogy mindenképp szeretnék az újabb érdekességek mellett egyrészt kisebb összefoglalót is adni, hogy mindenképpen felelevenítsük annak a sok információnak a lényegét, amit az eltelt idő alatt megszereztünk velük kapcsolatban. Tehát ha kíváncsi ara, hogyan is tudnánk irtani őket, illetve mit érdemes tudni azon felül amit már most is tudunk ezen betolakodókról, akkor mindenképp el kell olvasni ezt a bejegyzést is.

Budapestet már uralja

Mivel ígértem, hogy most egy kis összefoglaló bejegyzést hozok össze, ezért mindenképp szeretnék elsőnek különböző érdekességet ecsetelni róla. Népies nevéről tudni kell, hogy az ágyi poloska mellett szokták még ágypoloskának, ágyas poloskának, palackkának, illetve még házi poloskának is hívni. Az egész országban igencsak elterjedt élőlénynek kell tekintetünk, viszont az utóbbi néhány évben már elmondható az, hogy Budapestet különösképpen elkezdte uralma alá hajtani. Persze ezt lehetne azzal magyarázni, hiszen rengeteg ember él itt, illetve az albérleteket is esetlegesen cserélik az emberek. Viszont mindenképp ide kell sorolni az utazgatásokat is, hiszen ez is segíti őket abban, hogy könnyen helyet váltsanak, és így más életét is megkeserítsék. S olykor ez a folyamat, főként a kezdeti fázisban még a saját tudatunkon kívül zajlik le, tehát nem is tudunk arról, hogy ilyen potyautast is hazavittünk a kellemes nyaralásból.

Ám az is elmondható róla, hogy a legtöbb kellemetlenséget is ő képes okozni az otthonunkban. Jelenléte komoly pszichés traumákat okozhat és akkor még nem is beszéltünk a különböző látványos jeleiről, hogy mire képes a vérszívásaival. Az ágyi poloska rendkívül rejtett életmódot él, jelenlétéről gyakran csak akkor szerzünk tudomást amikor reggel poloskacsípésektől tarkítva ébredünk. S ekkora már ő ismét elbújt a menedékébe, ezért is nehéz vele sokak szerint felvenni a harcot.

Fel a kezekkel! Szakember a láthatáron!

Az ágyi poloskáról tudniillik azt, hogy olykor még a szakembereket is megizzasztja az ellenük folytatott küzdelem. Mivel rendkívül jól bujkál és tényleg nehezen észrevehető helyekre próbálja beférkőzni magát, ezért gyakran az irtással foglalkozó szakembert is jócskán próbára teszi a felkutatása.Viszont ha azt vennénk észre, hogy valószínűleg hozzánk is beköltözött volna, mindenképp az ágy környékén keressük és nyugodtan segítségül hívhatjuk a zseblámpánkat is ilyenkor. Az ágyi poloska jelenlétére egy kezdődő poloskafertőzöttségnél csak az ürülékük vagy a lárvabőrök utalnak. Az ágyi poloska rejtőzködő életmódja nehezíti a felderítést és irtást is. S ha már az irtásra tértem rá, el kell mondani, hogy ha nagyon elszaporodtak volna, mindenképp kérjünk segítséget szakembertől, hiszen tényleges eredményt csak ő fog tudni biztosítani számunkra. Tehát a kellemes, poloskamentes érzést ő fogja tudni megteremteni az otthonunkban.

Nálam? Ágyi poloska? Hogy került volna be?

Sokan értetlenül, sőt furán tekintenek szét a lakásukban, vagy a családtagjaikra, ha náluk is felüti a fejét egy esetleges poloska támadás. Pedig valójában a családtagok ténylegesen okolhatóak ebből a szempontból érte, hiszen ez a rovar közvetetten érkezik, tehát lehet csak a boltban szedtük össze, vagy a kellemes hétvégi utazásunk alkalmával cipeltük haza, viszont azt fixálni kell, hogy igenis, mi emberek szállítjuk őket, ők pedig csak élvezik a különböző ingyen utakat.

Tárgyak

Sokan vásárolunk használt bútor kereskedésekben, vagy akadnak olyan családok akik más által kiselejtezett bútorokat kérik el, vagy vásárolják meg. S persze kezdetben nagy az öröm, hiszen az oda került helyen az újnak számít. Viszont később lehet kiderül , mi is a hátulütője az olcsó dolgoknak. Ilyen kellemetlenséget tud okozni a hagyatéki, vagy antik bútorok vásárlása is. Viszont szeretném megnyugtatni az olvasókat, ha náluk is találhatóak ilyen tárgyak, nem kell általánosítani. Nem azt akartam mondani, hogy minden ilyen tárgy tele van ágyi poloskával, de számítani kell rá, hogy ezen rovarok számára igencsak vonzó otthont tudnak nyújtani ezek a tárgyak, s ezt mindenféle túlzás nélkül állíthatom.

Utazás

Ahogy fentebb már céloztam rá, az utazások alkalmával is könnyen összeszedhetjük őket. Az utazótáskát az ágy mellett tartva kitűnő búvóhelyet biztosítunk az ágyi poloskának, melyet a hazautazáskor lezárunk aztán repülőre-buszra-hajóra szállva csak otthon a lakásban nyitunk ki újra. De az utazáskor is épp az ágy az ami veszélyforrás tud lenni. Persze rendszeres ágynemű csere van minden szálláshelyen, de ettől függetlenül mivel sok ember alszik ott, már csak egy hónapot végig nézve is ugyanabban az ágyban, ezért könnyen előfordulhat az, hogy valamelyik vendég behurcolja otthonról. Sok szálláshely időnként szakemberhez fordul, hogy végezzen irtást még akkor is, ha jelet nem láttak a jelenlétükre, hogy mindenképpen az esetleges elszaporodás lehetőségét is meg tudják gátolni.

Szomszédból jött! Elbeszélgetek vele!

Szintén gyakori eset az, hogy a szomszédból átköltözik hozzánk,főként társas és panellakásokban fordulhat ez elő jobban.Ekkor persze mindenki felkapja a vizet és gyakran elkezd veszekedni a szomszéddal, hogy biztos rendetlenség és kosz van nála, pedig el lehet azt mondani, a tiszta lakásokban is ugyanúgy megtalálható lehet és nem feltétlen a piszokra mozdul rá ez az élőlény. A különböző csövek vagy repedések számára rendkívül jó közlekedő utak lehetnek így függőleges irányban bárhova el tud jutni. Rendkívül problémás jelenség az, hogy a poloskairtás után idővel visszatérhetnek újra, ezért fontos a forrás megszüntetése is (például :rések tömítése, poloskairtás a szomszédban is). Ezért is hangsúlyozom azt, hogy egy irtási folyamat rendkívül összetett és igenis kell rá ekkora hangsúlyt fektetni a nyugalmunk érdekében.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy ágyi poloska befészkelje magát az otthonunkba?

Mindenképp ajánlanám azt, hogy a családtagjainkat is oktassuk ki kicsit. Nem ciki erről beszélni, hiszen ha ők is felismerik az ilyen rovarokat, akkor ha esetlegesen náluk később megtalálható lenne, még a legelején elháríthatóvá válna az, hogy tetemes számra duzzadjon a létszámuk. A gyerekek külön veszélyforrások a szállítások miatt, hiszen ők felpróbálgatják egymás ruhadarabjaikat, kiegészítőjüket és így seperc alatt akár helyet cserél ez a rafinált rovar. Ha egy olyan ruhában jönnek haza, ami nem az övék, nézzük át és legjobb, ha tehetjük, hogy azonnal mossuk ki őket a gépben legalább 60 fokon.

Remélem újra tudtam olyan információkat adni, vagy felidézni, amelyek valóban segítséget jelentenek a felismerésükben. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy az egész lakóközösségünk életét meg tudja keseríteni ha nálunk is jelen lenne. Viszont ismét szeretném kihangsúlyozni azt, hogy tényleg ne söpörjük a szőnyeg alá ezt a problémát, forduljunk szakemberhez bátran! Ő ezt teljes diszkrécióval fogja kezelni,s biztosak lehetünk benne, hogy nem fogja megtudni a munkatársunk, vagy az egész város. Bízzunk tehát benne!