Ágyi poloska irtás Budapesten – Ellepik a házakat a poloskák!

Sokakat érint és érdekel ez a téma, hiszen a fővárosban is évről évre egyre emelkedik az ágyi poloska fertőzöttség mértéke, ezt az interneten található, térkép segítségével is nyomon lehet már követni. A valószínűleg Közel-Keletről származó rovar világhódító utat járt be, ma már a föld valamennyi táján, az ember lakta településeken szinte mindenütt megtalálható. Igaz főleg a melegebb égövi tájakat kedveli, de máshol is ahol táplálékot, emberi vért talál ott fellelhető.

Nem mentesek az ágyi poloskától a nagyvárosok, így Budapest sem, ahol szintén nagyon fontos a rovarirtás elvégzése és a poloskainvázió megelőzése annak érdekében, hogy ne szaporodhassak el még jobban! Általában nem szívesen fordulnak külső segítséghez az emberek, ha kiderül a lakásukban ez az éjjeli vérszívó tanyázik. Még mindig eléggé tabunak számít beszélni is róla, nemhogy „idegeneknek” azaz egy rovarirtó cég szakemberét megkeresni és neki elmondani a problémát. Pedig ez lenne a legjobb megoldás, hiszen lehet kísérletezgetni házi módszerekkel, sok ilyesmiről lehet olvasni újságokba, vagy épp az interneten rákeresve a témára. De a különböző, üzletekben kapható irtószerekkel, sem valószínű, hogy sikerül kiirtani a lakásunkból az ágyi poloskát, és tartós megoldás sem érhető el ezekkel.

Hogy kerülhet be az otthonunkba?

Erre a kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz. Legtöbbször azonban a terjedésük passzív módon történik, vagyis lehet, épp mi magunk visszük be észrevétlenül a lakásunkba, egy olyan tárggyal, amelyen ágyi poloska található. Akár egyik kontinensről a másikra is ma már néhány óra alatt repülőgéppel utazva „vándorolhatnak” és eljuthatnak bárhova a világon. A hotelekben, panziókban megszállva nem is gondolnánk, de gyakran ezzel a rovarral a bőröndjükben, térnek haza a nyaralásból sokan. Egy álomutazás is válhat rémálommá, ha poloskacsípéssel lesz tele reggelre az ember karja, nyaka, lába azok a testrészei, amelyek alvás közben fedetlenül maradnak. Ezeket tudja ugyanis könnyűszerrel megtámadni. A ruhák közt meglapulva, észre se lehet venni őket, majd csak idővel otthon, amikor már egyre többen és többen lesznek. Az, hogy manapság már rövid időn belül a gyors közlekedést biztosító járműveknek köszönhetően autóval, vonattal, hajóval, repülővel a világ másik részére is elutazhatunk, kedvez az ágyi poloska elterjedésének is.  A rossz szociális körülmények között élő emberek környezetében nagyobb poloskafertőzöttségről beszélhetünk, de sajnos a legtisztább helyeken is szívesen megél, csak táplálkozni tudjon.

Másik mód, amivel bevihetjük a lakásba, ha például használt tárgyakat vásárolunk, vagy öröklünk, régi képeket, bútorokat, matracot, falvédőt, ruhaneműt, vagy épp könyveket. Ezek mind veszélyesek lehetnek, jó tehát alaposan átvizsgálni, mielőtt hazaviszünk bármi ilyesmit! Így egyik helyről a másikra, akár egy költözés alkalmával is tovább tudjuk hurcolni. Ha albérletbe költözik valaki, főleg ha azt bútorozva adják ki, érdemes alaposan körülnézni, és akár a szomszédokat is megkérdezni főleg panel vagy társasház esetén, hogy nincsenek-e poloskák, vagy esetleg más rovarok, például csótányok az adott helyen. Mindenképp gyanús lehet, ha megtudjuk, hogy sűrűn váltogatják egymást az albérlők.

Gyakori ok: „Nem fordulnak rovarirtóhoz!”

A csótányirtás Budapesten annál is inkább fontos feladattá vált, mivel az utóbbi 10 évben, óriási módon megugrott az ágyi poloskák elszaporodása és ezért megnövekedett a bejelentések száma is! Általában úgy gondolja az emberek többsége, ha észreveszi, hogy ez a vérszívó rovar az ő lakásában is felbukkan, ki tudja majd egyedül is irtani. Minek ezért rovarirtót, drága pénzért odahívni! Az ilyen házi módszereknek azonban gyakran az a vége, hogy a poloska egy idő után ellenállóvá válik velük szemben, egyáltalán nem fognak hatni rá a különböző keverékek, „csodaszerek” nem pusztítják el, sőt még jobban elszaporodnak az elvesztegetett idő alatt! A probléma már ott kezdődik, ha egy rovart észreveszünk, meg kell keresni annak búvóhelyét, ami nem könnyű feladat. 

Azt javaslom tehát, hogy mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot a rovarirtó céggel, akinek szakembere rövid időn belül kimegy az adott lakásba, tapasztalataiból kifolyólag is, hamar felkutatja, megtalálja azokat, a tulajdonos által nem is feltételezett helyen lévő poloska tanyákat, ahol a rovarok elrejtőznek nappal előlünk. A cég részére kifizetett pénz jócskán megtérül, hiszen nem kell különböző irtószerekre többször is rengeteg sok pénzt kiadni, amik ráadásul hatástalanok is rendszerint. Valamint a rovarirtó szakember által végzett munka az, ami sikeresen meg tudja szabadítani az otthonát a rengeteg kellemetlenséget okozó ágyipoloskától! Tehát a számukra kifizetett pénz jóval kevesebb is, mint a sikertelen irtásokra kidobott összeg!

Honnan tudjuk, hogy valóban ágyi poloska a betolakodó?

Akinek nem volt még az otthonában, vagy máshol sem látott ilyen rovart, az először nem is gyanakodik rá, mikor reggelente csípésnyomokat fedez fel magán, amik igencsak viszketnek. Akár más rovar is okozhatná, szúnyog, bolha, hangya, pók. De szúnyog csak inkább a nyári időszakban van és a zümmögő hang is figyelmeztet arra, ha ez a rovar környékezne meg. Teljesen eltérő a bolha, vagy a hangya csípése a poloska szúrásától. Viszont az éjjeli időszakban ért „támadások” már inkább a poloskára utalnak. Ha felmerül a gyanú bennünk, hogy talán a rovarok eme példánya a hálótársunk, akkor érdemes alaposabban is megnézni az ágyunkat! A takarót felhajtva, árulkodó jel az, ha apró vérpöttyöket látunk a lepedőn, az éjjeli vérszívás nyomát, vagy pici fekete pontokat, a poloska ürülékét! Ha ezek ott vannak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valóban ágyipoloska a támadó!

Ilyenkor emeljük fel a matracot és nézzünk be az alá is. Valószínű megtaláltuk a rejtekhelyét, vagy esetleg a levetett lárvabőrök vagy elpusztult példányok is jelzik, itt van a búvóhelye az ágyi poloskáknak. Félelmetesen hangzik, hogy kikkel osztjuk meg az ágyunkat, és mitől van a sok csípésnyom a testünk különböző pontjain. Ezek a csípések nemcsak viszketnek, de akár fájdalmassá is válhatnak, ha elvakarják. Forduljunk mielőbb bőrgyógyászhoz, ha nem tudjuk mi okozhatta őket. Sokan allergiások is lehetnek a poloskák jelenlétére, ami a későbbiekben asztmás megbetegedést okozhat.

Figyeljünk tehát az adott jelekre, és ne hagyjuk elszaporodni az ágyi p oloskákat, hiszen utána már sokkal nehezebb lesz a kiirtásuk! Hívjunk szakembert! Az ágyi poloska irtás Budapesten is komoly probléma, melynek megoldására a rovarirtó cég által végzett szakszerű munka adhat hathatós segítséget!