Ágyi poloska irtás, avagy ismerjük meg az ágyban rejtőzködő „ellenséget”!

Egy rovar, amelyről sokat hallunk manapság, de nem nagyon ismerjük! Honnan származik? Mióta él az ember közelében? Egy vérszívó, amitől rettegnünk kell? Lehetne még sorolni a kérdéseket tovább, mivel jóformán csak akkor érdeklődik jobban iránta valaki, ha az ő otthonában is megjelenik az ágyi poloska. Pedig hazánkban, napjainkban is egy eléggé elterjedt kellemetlen rovarnak számít, aminek az irtása fontos annak érdekében, hogy ne tudjon még jobban elszaporodni! Ne gondoljuk azonban, hogy ez csak a vidéki városok, kistelepülések időről-időre felbukkanó gondja! A fővárosban is nagy létszámban élnek együtt az emberekkel az ágyi poloskák. Sokan fordulnak ezért orvoshoz a kiütésnek látszó csípésnyomok láttán. Az ágyi poloska irtás Budapesten is nagy gondot okoz! Már külön térkép is készült és elérhető, amely a poloskával fertőzött területeket mutatja a főváros területén.

Honnan terjedt el az ágyi poloska?

Úgy tudjuk, a Közel-Keletről származik, és a barlangokban élő denevérek vérszívó rovarja lehetett még abban az időben, mikor az ősemberek is sziklabarlangokban éltek. Vajon miért tért át az emberek vérszívására? Talán könnyebb az emberi bőrön áthatolni a szívókájával, nem akadályozza nagy szőrzet a karon, lábon, arcon, ezért támadt leggyakrabban ezeken a testrészeken, mint ahogy manapság is ezeket célozza meg. Az idők folyamán, nemhogy egy kipusztult fajról beszélhetnénk, hanem még inkább terjedő félben van, velünk együtt élve a világ valamennyi táján megtalálható! Ám sok helyen megmaradt az a „jó szokása”, hogy a denevérekből táplálkozik, de előfordul az is, hogy a háziállataink, kutyák, macskák, madarak vérét próbálja megcsapolni. Így rájuk nézve is veszélyes! Az ágyi poloska irtás tehát mindenhol kiemelten fontos, ahol csak felbukkan! Bízzuk ezt rovarirtással foglalkozó szakemberre, hiszen egy olyan rovarról van szó, aminek már a felderítése is komoly feladat a lakásunkba!

A civilizáció fejlődésével együtt ezek a rovarok is egyre inkább megjelentek olyan helyeken is, ahol ez idáig csak ritkán bukkantak fel. Jellemzően a XX. században gyorsult fel az elterjedésük. Mi ennek az oka? Köszönhető elsősorban a modern és gyors közlekedési eszközöknek, gondolok itt a vonatra, autókra, sőt a repülőkre is, amiért tömegesen és szinte megállíthatatlanul tudnak terjeszkedni világszerte.

Hogyan ismerhetjük fel?

Ez a rendkívül kellemetlen betolakodó a lakásunkba, pontosabban a hálószobánkban érzi jól magát, hiszen ez az a helyiség, ahol az alvó, embert, megtámadhatja. Táplálkozása szempontjából emberi vérre van szüksége! Elsősorban a koszos, elhanyagolt házakat szereti, de a nagyon tiszta otthonokban is letelepedik. Hihetetlen, de gyakran a luxusszállodákban is megtalálható, ahonnan aztán sokfelé elhurcolják az emberek a bőröndjeikben. Nem könnyű észrevenni, már csak a méretei miatt sem, hiszen egy 0,5-0,7 cm nagyságú rovarról beszélünk. Teste lapos, barnás vöröses árnyalatú és finom szőrszálak fedik. A nőstény kicsit nagyobb a hím ágyi poloskától. Nappal a szemünk elől elbújik, különböző „rejtekhelyeken” húzza meg magát.

Mit kell tudnunk a táplálkozásáról?

Éjjel indul táplálékszerzésre. Ha rendszertan alapján nézzük, a poloskák fajához tartozó rovar, de ez az élősködő nem növényi nedveket szív, mint „rokonai” hanem vért, s főleg emberi vért, mint ahogy említettem is. Szinte észrevétlenül csípi meg az áldozatát, akkor mikor az békésen alszik az ágyában. Ha nem sikerül megszúrni azonnal, első körben a megfelelő eret, akkor többször is próbálkozik milliméterekkel arrább, míg nem lel rá a legjobb szúrási pontra. Szájszerve, mint egy szonda hegyes végű ezzel igyekszik áldozatát megcsípni! Előbb „érzésteleníti” a bőrfelületet, véralvadásgátló anyagot juttat be a bőr alá, amikor átdöfi a vékony felszínt. Ezért is van az, hogy nem lehet érezni a csípését, és fel sem ébrednek rá az emberek, majd csak másnap az árulkodó vörös és viszkető pöttyök megjelenése ad gyanúra okot. De az is előfordulhat, hogy majd csak később, akár egy- két hét elteltével lehet észrevenni a csípéseket. Amennyiben már jóllakott, a teste kitágul, és még a sötétség leple alatt újra elrejtőzik előlünk.

Hol keressük?

Elsődlegesen, mint ahogy a neve is sejteti, az ágyban, a matrac alatt, vagy az ágykeretre tapadva várja a kellő alkalmat a „támadásra. Azért is, mert így közel lehet a táplálék forrásához, nem kell éjjel messzire mennie vér után kutatva. Ha úgy gondoljuk, hogy ez a rovar csíphetett meg éjjel, és a nyomait is megtaláljuk a szobában, akkor mihamarabb kezdjünk, hozzá a kereséséhez. Vajon hol rejtőzhetett el? Ezt a feladatot nagyban megkönnyíti, ha azonnal a rovarirtó céghez fordulunk segítségért! Tapasztalt szakemberei ugyanis a helyszínen felkutatják a poloska rejtekhelyeit, és az irtást is elvégzik!

Visszatérve oda, hogy hol tudnak megbújni, kedvelik az ágy melletti éjjeliszekrényeket is, annak fiókjában, vagy alatta, a ruhás szekrényben, a ruháinkban, vagy más kárpitozott anyagokban. De lehetnek az utazótáskában, használtan vásárolt bútordarabokban, fotel, kanapé stb. Egyre gyakrabban bukkannak fel különböző járműveken is, ijesztő, hogy utazás, vagy nyaralás alkalmával is hazavihetjük a saját otthonunkba! Ha viszont már bejutottak a lakásba, akkor a könyvespolcon, vagy épp a könyvek belsejében is el tudnak rejtőzni, épp úgy, mint a padló réseiben, vagy a függöny karnisán, de ezeken kívül több olyan helyen is ahol nem is gondolnánk! Ezért olyan nehéz felfedezni őket!

Van-e egészségügyi veszélye?

Jelent-e fertőzésveszélyt, vagy egyéb egészségünkre káros problémát, ha egy lakásban élünk a poloskákkal? Igen sajnos több egészségügyi probléma is kialakulhat a jelenlétükből adódóan. Ha fertőzést és járványokat nem is okoznak, de megkeseríthetik a lakók életét!

Az ágyi poloska csípése ugyanis a legtöbb ember esetében a csípés nyomán kialakuló vörös foltok mellett igencsak égő, viszkető irritációt okoz. Talán kevesen tudják azt is, hogy a poloskák levegőben lévő allergénjei egyes embereknél asztmát is okozhatnak! De ahol már nagymértékben elszaporodtak ezek az élősködők, és rendszeresen, folyamatosan szívják valakinek a vérét, akkor annál az egyénnél még vérszegénység is kialakulhat emiatt. A kisgyermekek még jobban ki vannak téve ennek a veszélynek, hiszen az ő bőrük finomabb, vékonyabb, könnyebb dolga van vele az ágyi poloskának!

A testi tünetek mellett lelki problémák is jelentkezhetnek, hiszen nem tudja kialudni magát, aki attól retteg, hogy állandóan „megcsapolhatják a vérét” alvás közben. Már maga a tudat is, hogy mászik rajtam valami éjjel, s az ágyamban sem lehetek biztonságba, szorongást és félelmet válthat ki! De emellett a kevés alvás az egész napra, sőt a munkavégzésünkre is kihat. Ezért mindenképp azt ajánlom, hogy vegyük fel a kapcsolatot a rovarirtó cég szakembereivel, akik véglegesen meg tudnak szabadítani bennünket ezektől a kellemetlen rovaroktól!