Ágyi poloska, a hívatlan vendég

Ágyi poloska? Létezik még ma is ez a veszély? Teszik fel számtalanszor a kérdést nekem is, mert sokan úgy gondolják, hogy ez a rovar már rég nem jelent fenyegetést hazánkban. Inkább csak a régebbi időkben, a háborúk idején lehetett jobban erről a fertőzésforrásról hallani.De bizony sokan küzdnek manapság is ennek a poloskának a kiirtásával, ami nem is annyira könnyű feladat, főleg ha már nagy számban élnek a lakásban, vagyis nagyon el vannak szaporodva. Észre sem vesszük talán, s az első jeleknél senki nem gondol erre a vérszívóra, így ha nem figyelünk rá, akkor könnyen igencsak kellemetlen lakótársakkal leszünk körülvéve a hálószobánkban. Nézzük meg tehát, hogy mit is jó tudnunk ezekről a rovarokról, hol számíthatunk rájuk, mik lehetnek az ágyi poloska csípésének a jelei, hogyan juthat be hozzánk, s még számos kérdésre szeretnék ebben a cikkben választ adni, hogy felismerjük ha hozzánk is beköltözött és milyen intézkedéseket tehetünk ellene.

Honnan származik?

Az ágyi poloska feltételezések szerint a Közel-Keletről származik. Manapság is elmondhatjuk róla, hogy szinte az egész világon elterjedt rovar, amely inkább a melegebb éghajlatú vidékeket kedveli ahol ember által lakott területeket talál, bárhol felbukkanhat. Csak az ember mellett tud fennmaradni, hiszen a mi vérünkből táplálkozik, a létfenntartásához tehát emberi vérre van szüksége. Azt is szokták rá mondani, hogy az emberek és a madarak kártevője. Budapest sem kivétel a poloskafertőzöttség szempontjából, hiszen a számuk 1997 óta folyamatosan emelkedik. Tehát nem csak a falvakban, kisvárosokban, de a fővárosban is igencsak el vannak szaporodva. S ehhez nem feltétlen szükséges a koszos, piszkos, elhanyagolt lakás, mint ahogy sokan gondolnánk.

Hogyan is néz ki egy ágyi poloska?

Megjelenését tekintve egy szárnyatlan, lapos, apró rovar. Egy kifejlett ágyi poloska vöröses-barna színű, ránézésre talán egy almamagra hasonlítanám, nagyságát tekintve pedig körülbelül 5-6 mm. A kikelt ágyi poloska lárva még annyira kicsi, általában csak 1-2 mm és szinte átlátszó ezért is van az, hogy alig lehet észrevenni.
A hím és a nőstény külseje hasonló, ám a nőstény kicsit nagyobb. Evés előtt a teste lapos, majd ha jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszervét úgymond szondaként használja ellenünk, mely finom szúrósörtéből áll, s a hegyes végét szúrja belénk. Előfordul, hogy többször próbálkozik, míg megtalálja az eret és szívásba kezd. Aztán ha megtelik vérrel a teste bíborszínű árnyalatot ölt. Nagyon könnyen tud akár függőleges felületeken is mozogni, ebben a lábain lévő fejlett karmok és tapadókorongok segítik. Nem csoda tehát, hogy az ágyunkra is könnyedén felkapaszkodik!

Mi utalhat arra, hogy nálunk is megtalálható?

Amikor reggel felkelünk és viszkető, vörös foltokat fedezünk fel magunkon, talán először nem is gyanakodunk az ágyi poloska jelenlétére, főleg ha még nem találkoztunk ezzel a rovarral előzőleg. Sokan úgy gondolják, lehet egy hangya, pók, vagy bolha csípte meg őket éjjel. De ha ez több reggel is jelentkezik a testünkön, akkor jó ha felfigyelünk rá és gyanakszunk, hogy talán ezzel a vérszívóval van dolgunk. Ne fogjuk tehát arra, hogy lehet csak egy új öblítőtől vagyunk allergiásak, s emiatt jelentek meg a kiütések. Menjünk el egy bőrgyógyászhoz, aki bizonyára elsőre felismeri majd ezeket a jeleket, s megfelelő gyógyszert, s krémeket tud ajánlani. De ezzel természetesen még csak a tüneteket kezeljük. A probléma sokkal súlyosabb, hiszen fel kell kutatni és ki kell irtani az ágyi poloskát mielőbb a lakásunkból!

Hol lapulhat?

Ha már tudjuk, hogy ki bújt meg a hálószobánkban, akkor sincs könnyű dolgunk, hogy megtaláljuk, mivel rejtőzködő életmódot folytat, s csak éjjel látogat meg minket a táplálkozása miatt.Elsősorban az ágy könyékén kell keresnünk. Ha a lepedőn felkelés után apró vérpöttyöket látunk, vagy fekete pici pontokat ami az ágyi poloska ürüléke lehet, teljesen biztosak lehetünk benne, hogy ezzel a rovarral van dolgunk. Ilyenkor érdemes tüzetesebben is megvizsgálni az ágyunkat, a matracot kivenni, az ágykeretet átnézni, esetleg zseblámpával is az ágy alját, mert így könnyebben rájuk akadhatunk. Gyakran kérdezik tőlem, hogy a lakás többi helyiségében is lehetnek? Erre egyértelmű választ tudok adni:NEM ! Mivel emberi vér kell a táplálkozásukhoz, fennmaradásukhoz, s éjjeli rovarok, tehát csak az ágyunkban a hálószobában, vagy olyan helyiségben ahol aludni szoktunk, ott látogatnak meg bennünket.
Ha már nagyon el vannak szaporodva a lakásunkban, akkor más tárgyakon vagy tárgyainkban is elrejtőzhetnek. A rovarirtó szakember ilyenkor átkutatja az egész helyiséget, hiszen nem ritkán lehetnek a ruhásszekrényben, az éjjeli szekrényben, a fiókok alján, a könyvespolcon, sőt még a könyvek lapjai között is. De mivel függőlegesen is jól tudnak mászni, a sötétítő függönyön vagy más kárpitozott bútorok felületén, képkereteken is meglapulhatnak. Még a szakembernek sem könnyű ezeket a rejtekhelyeket felkutatni.

Mit kell tudnunk az életmódjáról?

Mint már többször is említettem, a tápláléka emberi vérből áll. Az ágyi poloska akár hetekig is kibírja táplálék nélkül. Az embert hő- és szén-dioxid-kibocsátásunk alapján találja meg, és támadja le. Nem túl hosszú életű, általában 18 hónapig él, s az élete során az emberhez kötődik, ha tehát néhány hónapra elhagyjuk a lakást, s nem jut táplálékhoz, akkor biztos, hogy elpusztul. A jelenlétére utalhat még amit eddig nem említettem,például ha döglött ágyi poloskát találunk, vagy az ágyi poloska által levedlett bőrt, esetleg poloska petéket (amelyek maximum 1 mm nagyságúak, hosszúkás formájúak, s krém–fehér színűek lehetnek). De ha már teljesen elszaporodtak nálunk, akkor figyelmeztető lehet erre a veszélyre az ágyi poloska édeskés szaga is, de mint mondtam ezt azonban csak igen nagy fertőzöttség esetén, érezhetjük, vagy ha egy speciálisan kiképzett kutyát vetünk be ellenük. Igaz ez ma még nem számít általános módszernek hazánkban.

Hogy juthat be az otthonunkba?

Gyakorta felmerülő kérdés ez is. Nem is olyan könnyű ennek a kiderítése, vajon hogy jutott be hozzánk? Számos lehetősége adódik erre. Ha például egy régi bútordarabot örököltünk, vagy vásároltunk, esetleg lomtalanítás után vittük haza az utcára kitett, ágyat, ágykeretet, matracot akkor bizony előfordulhat, hogy az ágyi poloskát is hazahurcoltuk vele.De egy kirándulás, nyaralás alkalmával is, hiszen még a leghíresebb, sokcsillagos szállodákban is küzdenek az irtásukkal folyamatosan. Tehát onnan akár a ruhánkat bepakolva az utazótáskába, máris hazavihetjük, autóban, vonaton, de nem ritka hogy épp repülő útjuk során vitte haza valaki. Ezért javaslom, hagy a szálláshelyeken ne tartsuk lent a földön az ágy mellett a bőröndjeinket, tegyük be inkább a szekrénybe, hogy ne legyen módja ennek a rovarnak könnyen belemásznia.

Remélem sikerült most is hasznos és érdekes információkkal szolgálni az ágyi poloskákkal kapcsolatban. Annyit még feltétlenül hozzáteszek, hogy amennyiben tapasztaljuk az első jeleket a bőrünkön, s gyanús lesz, hogy ezeket az ágyi poloska okozhatta, ne csak az orvost keressük fel mihamarabb, hanem a rovarirtó cég szakemberét is! Ő fogja ugyanis felkutatni ennek a vérszívónak a rejtekhelyeit, s a megfelelő irtással megszabadítani az otthonunkat tőlük.

no replies

Leave your comment