Ágyi poloska: Ezt még tudnod kell róla!

Lassan már vége a téli időszaknak így a kártevők is nemsoká  elkezdenek ébredezni és nagyobb intenzitással  járkálni. Elég csak magunkba nézni és tudjuk, hogy ahogy a jó idő közeledik, úgy nekünk is növekszik a kedvünk egy kis sétára. Persze a kártevők annyiból másabbak, hogy télen is aktívak, de azt mindenképp elmondhatom, hogy  a tavasz közeledtével előfordulhat, hogy eltűnnek hirtelen, hiszen csalogatni kezdi őket a természet esetleg más otthonba. Ebben a bejegyzésben összefoglalnám tömören azt, hogyan is lehetne egy új módszer segítségével akár irtószer nélkül elpusztítani őket, illetve az is kiderülhet, hogy pontosan hogyan is lehet leleplezni  az árulkodó jelek alapján, hogy pontosan ki is költözött be az otthonunkba.

Hogyan is néz ki az ágyi poloska?

Igaz már korábbi bejegyzésben többször is alaposan bemutattam, viszont úgy érzem időnként jó, ha felelevenítem az ismeretünket, így röviden ismét elmondom ezt. Az ágyi poloska a rovarok között nem annyira tekinthető nagyméretűnek, ugyanis 4-8 mm mindössze. Színe rozsdabarna, a tévhitekkel szemben meg kell jegyeznem azt, hogy nincsen szárnya, alakja pedig hosszúkásnak mondható. Eltávolításukat általában kissé nehezíteni szokta az, hogy lábain karmok és tapadókorongok találhatók. Több ismerős is jelezte, hogy a megjelenésére egyfajta kellemetlen bűz kapcsán figyelt fel, ugyanis a torán egy bűzmirigy található, ami rendkívül kellemetlen szagot képes termelni. Elég szapora rovarnak mondható az ágyi poloska ugyanis naponta akár 2-3 petét is lerakhat és egy petéből, ahogy kifejlődik a kis ágyi poloska, úgy akár 2 évig is képes élni.

Az ágyi poloska kerüli a fényt, nappal általában hasadékokban repedésekben, a bútorok illesztéseiben, huzat és zajmentes helyeken húzódik meg, és olyan mélyen tartózkodik, hogy hasa és háta is a rejtekhely falával érintkezzen. A poloska legszívesebben emberek vérével táplálkozik, azonban tartós éhezés esetén állatokból is szívhat vért. Melegben másodnaponként, hűvösebb időben hetente szív vért, ami alkalmanként akár 10 percig is tarthat. Az ágyi poloska kapcsán azt is mindenképp el kell mondanom, hogy elég jól bírja a hideget, viszont szobai hőmérsékleten akár negyed hónapig is kibírja táplálék nélkül. Tehát ennek alapján említettem meg azt már több bejegyzésben, hogy ha esetleg egy rövidebb utazás idejére is, de üresen marad  a lakásunk biztosan ott lesznek még akkor is, mire hazaérkezünk. Tehát számukra nem fog túlzottan gondot okozni néhány nap szabadság, amikor nem tud lakmározni belőlünk.

Miért szereti inkább a nagyvárosokat?

Többször hallani azt az utcákon, társaságok beszélgetéseiben, ha a különböző betolakodók is  szóba jönnek, hogy bezzeg vidéken nincsenek ennyire elterjedve. Persze ez az állítás annyiból igaz a legtöbb esetben, hogy a városokban nagyobb létszámmal bír az ágyi poloska. Viszont konkrétan nem lehet ezt kijelenteni, hiszen vidéken is ugyanúgy megtalálhatóak, ez nem egyfajta területtől függ. Ám a kérdésre válaszolva megjegyzem,  valószínűleg azért merül fel az emberekben ilyen kérdés, ugyanis a legtöbben lakótömbökben élik a mindennapjaikat a városokban, így az ilyen épületekben könnyebben tudnak mozogni. Megfigyelések szerint és a szakemberek is elmondják, általában függőleges irányban, felfelé terjednek a lakásokat tekintve, így akár házról házra is bármi nehézség nélkül is el tudnak mászkálni. A különböző csövek nekik ideális járható útnak számítanak.

Ágyi poloska irtás házilag! Hogyan?

Egyre többen gondolják manapság azt, hogy mielőtt beengednek egy szakembert a környezetükbe, azelőtt maguk próbálják meg felvenni a harcot a rovarok ellen. Több hónapon át tartó küzdelem szokott ebben az esetben megvalósulni különféle praktikákkal. A legtöbb ilyen házi módszerrel  a teljes irtást nem tudjuk megvalósítani, csak egyfajta ritkítást. Ahogy említettem a bevezetőben, hogy egy új megoldást ajánlok, amellyel megpróbálhatjuk akár saját magunk is eltüntetni otthonunkból. A napokban hallottam azt, hogy deltamtrin tartalmú szerekkel igenis hosszabb idő alatt akár a teljes irtást is el tudunk végezni  akár saját kezűleg is. Azt állítja az oldal, elég csak mindössze végig permetezni a kívánt célt. Majd néhány óra múlva kiszellőztetni.

Hogyan akadályozzam meg, hogy letelepedjen?

Nagyon jó kérdésnek számít ez az alábbi. Ugyanis rendkívül fontos az, hogy ne az irtásra gondoljunk, hanem arra, hogy hogyan akadályozzuk meg előre azt, hogy ne is legyünk számukra vonzóak. Könnyen elszaporodnak, tehát mindent meg kell tennünk akkor is, ha még nem jelentkeztek nálunk, hogy ne is észlelhessünk ilyen jeleket a házunkban. Ahogy a korábbi bejegyzésekben említettem nagyon  szeretnek utazni, hiszen vonatokon, repülőkön is sokszor megtalálhatóak. Számos esetben azonban a mi figyelmetlenségünknek köszönhetjük azt, ha elszaporodnak egy- egy helyen. Iskolás korunkra visszaemlékezve biztosan van olyan emléke mindenkinek, hogy osztálytársunk ruháját akár csak iskolai időre is felvettük, vagy kölcsönkértük, egy estére. Ez annyiból tekinthető rossznak, ugyanis erről a témáról kevesen szeretnek nyíltan beszélni, mivel tabu témának számít, így ha esetleg a ruhanemű tulajdonosánál megtalálhatóak ezek a rovarok, akkor egy pete is elég azon  a ruhán, hogy az ágyi poloska hozzánk hazakerülve szaporodásnak indulhasson. Persze nem jó ezt szinte  paranoiásan kezelni a témát sem jó, viszont figyelmesnek lenni tényleg szükséges. Mielőtt ismételten elkezdesz aggódni, meg szeretnélek nyugtatni, hogy fertőzést semmi esetben sem okoz, de rendkívül kellemetlennek számít az a tünet, amikor tested több pontja viszketni kezd és ez az állapot nehezen akar múlni.

Nálam is felütötte a fejét?!

Többször tapasztaltam sajnos,  mesélte egyik ismerősöm, hogy a különböző ruhaneműimen, vagy az ágyamban a lepedőn, fekete pöttyök találhatóak. Illetve vele egy időben reggelre rajtam is kisebb-nagyobb csípések voltak láthatóak a testem számos pontján.  Viszont ez nem minden, hiszen a lepedőn kisebb vércsepp foltok is láthatóak voltak. Persze egyből a családját  kérdezgette, mi lehet ez, de eléggé meg is ijedt. Ezért tehát ekkor kezdtem  el én magam is az interneten is kutatni, hogy valójában mire is utalhat, hogy segíteni tudjak rajta.  S eléggé hamar megtaláltam azt az információt, ami rávilágított arra, hogy valójában ez ágyi poloska lehet a „bűnös” Ekkor indulhatott  a felkutatási folyamat.

Ahogy az alábbi esetet látva is tapasztaljuk, sokszor eléggé félreértelmezhető jellel találkozhatunk. S azt is megállapíthatjuk, hogy nem is annyira egyértelmű az, hogy valójában mi is látogathatott el hozzánk, vagy mi történhetett éjjel alvás közben. Viszont ebben a sztoriban az ágyban megtalálható fekete pöttyök, ami valószínűleg az ürüléke lehetett, illetve a vércseppek foltjai eléggé utaló jel a poloska jelenlétére. Ugyanis el mondható az, hogy nagyon szereti a hasát, tehát egy csípéskor a kelleténél is jobban teleszívja magát, így amikor megy, vissza a búvóhelyére általában mondhatnám úgy, hogy vissza szivárog belőle néhány csepp vér, amit aztán a lepedőn is láthatunk. Viszont mindenképp meg kell jegyeznem azt, hogy természetesen jó, ha már mindenki maga észleli és elkezdi irtani őket, ám ha túlzottan elszaporodtak volna az otthonunkba, mindenképp keressünk fel egy szakembert, ugyanis csak ő tudja kellően elvégezni az ágyi poloska kiirtását.