Ágyi poloska és mezei poloska a lakásban! Mi a különbség közöttük?

Joggal kérdezheted kedves olvasó, hogyan jön ide az eddigi cikkek után amik a házban élő és rejtőzködő rovarokról szóltak a közönséges mezei poloska? Több alkalommal is írtam már az ágyi poloska megjelenéséről,a házban, az irtási nehézségeiről, elterjedéséről szaporodásáról, azokról a betegségekről amiket okozhat. De sajnos manapság már nem csak velük kell megküzdeni a lakásunkban, hanem a sima mezei poloskák is egyre gyakrabban törekednek arra, hogy bejussanak az otthonunkba. Hiába a poloska elnevezés mindkét rovar esetében, mégis sok mindenben különböznek egymástól. A közös viszont az, hogy egyiket sem látja senki szívesen a lakásában és a környezetében.

Ebben a cikkben most elsősorban szeretném bemutatni a mezei poloskát, mindent amit tudni lehet róla és ebből kiderül miben is hasonlítanak vagy épp különböznek az ágyban élő „rokonaival”. A kérdés az, hogy mennyire kell tartani attól, hogy betegséget terjeszthet- e, vagy esetleg a csípésük okozhat problémát?

Épp a minap egy televízió műsorban jelezték a szakemberek, hogy még a tavalyinál is sokkal nagyobb poloska invázióra számíthatunk a ősz beköszöntével. Ezek a rovarok nyáron a parkokban, kertekben bokros fás területeken nagyon jól érzik magukat, de ahogy hidegebb kezd lenni majd a kinti levegő, mindenáron be szeretnének jutni a házakba. Céljuk, hogy ott teleljenek ki s ezzel rengeteg bosszúságot okoznak az embernek. Elsőkén viszont, hogy majd legyen hasonlítási alap felfrissítem azt az információt amit eddig az ágyi poloskákról írtam az előző cikkekben.

Az ágyi poloska

Nem is gondoltam volna, de még manapság is igen elterjedt vérszívó fajról beszélhetek. Ami igen sok gondot jelent ott, ahol elszaporodik a lakásban, s ez már nem csak a falvak, vagy kertes házak problémája. Hanem a nagyvárosokat is érinti, vagy akár a legdrágább szállodákat is, ahonnan hazahurcolhatjuk például egy nyaralás alkalmával is.

Talán az egyik legtöbb kellemetlenséget okozó kártevő, s a jelenléte is a kinézete, ürüléke ,csípése miatt már visszataszító és ijedelmet kelt ha meglátjuk. Elmondható még róla, hogy rendkívül rejtett életmódot folytat, gyakran csak akkor vesszük észre, hogy az ágyunka költözött, mikor ébredés után meglátjuk a csípésnyomokat magunkon.

Ezeket a csípéseket először kis piros folt jelzi, aztán érezhető a fájdalom és a viszketés, melyet majd általában csak később akár több óra elteltével érzünk. Akik érzékenyek rá, vagy allergiásak a poloska csípésre azoknál nagyon, erősen jelentkezhet ez a viszkető és égő érzés, melyet hólyagok kialakulás is követ talán a csalánkiütésre tudnám legjobban hasonlítani ezt a bőrelváltozást.
Rejtőzködő életmódjuk miatt, nagyon nehéz a megtalálásuk és az irtásuk is. Házi módszerekkel nem mindig éri el a célját aki megpróbálja, inkább szakembert érdemes felkérni erre a feladatra. De a fertőzésveszély és a kellemetlen tünetek miatt mihamarabb érdemes felvenni velük a harcot.

Mit lehet tudni a mezei poloskáról?

Az első egy jó hír, hogy ez a poloska fajta az emberre teljesen ártalmatlan rovar. Nem ragadozó, mivel a növényeken él ezek nedveit szívja. De mivel úgynevezett szívó-szúró szájszerve van, ritka esetben igaz de előfordulhat, hogy az embert is megcsípi. Persze ehhez az kell, hogy úgy érezze veszélyt jelentünk a számára. Tehát inkább békésebb rovarnak nevezném, hisz nem agresszív egyáltalán. Védekezésképpen csíphet meg csak, de ha nem piszkáljuk akkor tényleg ártalmatlan. A csípése is hamar elmúlik mindenfajta következmény nélkül.

Miről ismerjük fel?

Méretük igen változó általában nagyságuk 2-15 mm között lehet. Színük amilyennel leggyakrabban mi is találkozunk általában zöld, vagy barna. Alakjuk is változó de ezt elmondhatom az életmódjukkal kapcsolatban is. Könnyen felismerhető szerintem annak aki találkozik vele akár kint a természetben, vagy bent a lakásban. Testük puha, pajzs alakú, hártyás szárnya van.Maga a kinézete miatt nem vált ki undort az emberben ellentétben az ágyi poloskával melynek látványa már magában is visszataszító.

Általában tavasszal és nyáron jelennek meg. A lakásba berepül, de ez inkább csak véletlenül történik meg mint szándékosan. Egyik kedvelt helye a napsütötte ablak, s a függönyön lógva, főleg ha többen is vannak elég ijesztő látvány az ott lakók számára. Ősszel viszont tömegesen lepik el a házfalakat, várva arra, hogy be tudjanak jutni.

De akkor mi is az ami miatt kellemetlenné válhat, ha a közelünkbe férkőzi be magát?

Elsőként említve, a szag amelyet áraszt magából. Ezt is akkor, ha veszélyben érzi magát. Már egy poloska is irdatlan büdös lehet, de ha többen vannak a lakásban akkor akár elviselhetetlen lehet ez a bűz. Ezt a bűzmirigye által tudja kibocsájtani. Tudható még róla, hogy nem egy hazai rovarféléről beszélek, hanem egy máshonnan behurcolt fajról. Pont ezért sajnos nincs is olyan állat aki veszélyt jelenthet számára, tehát természetes ellensége úgymond nem létezik. Még a rovarevő madarak is nagy ívben elkerülik, tehát nem kell tartania ilyen fajta „ellenségtől” sem.

Jelenthet e veszélyt az emberre?

Erre azt tudom elmondani egyértelműen, hogy :nem! A lakásunkat csak „átmeneti szállásnak” használja, ahol a hideg elől be tud menekülni, mint ahogy fentebb említettem is. Itt nem fog szaporodásnak indulni, csak esetleg áttelelni,mert ez nem a megfelelő közeg a számára. Viszont mivel a létfenntartásához növényi nedvekre van szüksége, s ezt a házban nem tudja megszerezni egy idő után ki fog száradni s elpusztul.

Hogyan jut be a lakásba?

Elsősorban a nyitott ajtókon keresztül, ablakon szellőztetés közben, vagy akár be is vihetjük egy kinti tárggyal, virágcseréppel, leszedett virágokkal, zöldséggel, gyümölccsel amire rá tud tapadni és észrevétlenül akaratunkon kívül is bevisszük. Ősszel nagy számban jelennek meg a házak falán is, a napon sütkérezve, s keresik a lehetőséget, a kisebb réseket, nyílásokat ahol be tudnak repülni, vagy mászni. Ebből adódik, hogy a legjobb védekezés ellenük, ha zárva tartjuk a nyílászárókat és szúnyoghálót tetetünk fel minden ablakra. Ám még ekkor sem garantált, hogy elkerülhető a bejutásuk.

Most már mivel erről a rovarról is részletesen írtam, akkor áttérek arra amit a címben ígértem. Van e hasonlóság az ágyi poloska és a mezei poloska megjelenésével kapcsolatban az emberre tekintettel.

Nehéz-e felismerni, hogy melyik fajjal állunk szembe?

Ez egyáltalán nem nehéz feladat, mivel teljesen különböznek mint ahogy a fentebbi leírásokból látszik is.Más a táplálkozásuk, az életmódjuk, az, hogy hogyan viszonyulnak az emberekhez. Melyik poloska milyen egészségügyi kockázattal jár, ebben is különböznek. Míg az ágyi poloska főként az alvás idején, az ágyunkban okoz problémát a vérszívásával, a mezei rokona a mezőgazdaságban tud károkat okozni tömeges megjelenése esetén, mivel a növények fonákjára, hátoldalára rakja le a tojásait, vagy azzal, hogy azok nedveit szívja.

Azzal zárom le a mai cikket, hogy miután bemutattam és összehasonlítást nyert a két fajta poloska,a sok különbség ellenére egy dolog van amit velük kapcsolatban megjegyeznék. Mégpedig az, hogy akkor érezzük magunkat biztonságban, ha mindkét fajta rovar nagy ívben elkerüli az otthonunkat.