Ágyi poloska: El sem tudjuk képzelni, hogy mire is képesek!

Már számos információt leírtam az ágyi poloskáról. Viszont úgy hiszem, nem tudom elégszer kiemelni a fontosságát annak érdekében, hogy mit kellene tenni azért, hogy ne kelljen félnünk az esetleges támadásuktól. Már azt is megtudtuk,  hogy szinte válogatás nélkül támad meg bennünket ez a látogató és azt is, hogy nem kell semmi rendkívüli dolog ahhoz, hogy bárkinek a vérét is megkóstolja. Illetve, többen furfangosan szoktak hozzáállni a témához, hiszen idézném őket: Csak rá kell feküdni és máris meg van oldva minden probléma. Viszont te kedves olvasó már tudod azt, ahol egy poloska van, ott garantáltan van több is. Ebben a bejegyzésben egyaránt próbálok érdekességet mondani az ágyi poloskákkal kapcsolatban és esetleges új olvasóink kedvéért ismételten olyan információkat mondanék, amelyek mindenképp fontosak velük szemben.

Terjeszt betegséget, vagy nem?

Számos ilyen és hasonló kérdésekbe lehet belefutni az interneten és a hétköznapokban is.  Illetve több személy fejében olyan gondolatok, is megfordulnak, hogy esetlegesen életveszélyes betegséget is hordozhatnak ezek a nemkívánatos látogatók. Persze el kell mondani azt, hogy igaz, hogy a vérszívás az elsődleges feladata, ami ugye számára a táplálékot adja, de sokakkal szemben semmiképpen sem mondhatóak „emberevőnek”, hiszen ténylegesen csak a vért fogyasztják el, az esetleges elhalt hámsejtek őket hidegen hagyják.
Illetve a másik téveszméhez kanyarodva, ami ugye az, hogy terjesztenek e betegséget? Erre mindenképpen megnyugtató információt kell elmondanom. Persze érthető a felvetés, hiszen előfordulhat az, hogy egy példány akár sok emberből is lakmározik élete során, viszont szerencsére még így sem terjesztenek semmiféle betegséget. Tehát ha csak ennyiből is, de nyugodtak lehetünk, hogy nem feltétlen kell számolnunk azzal, hogy nekik köszönhetünk egy olyan betegség megszerzését, amely akár az életünket is veszélyeztetni tudná.

Az alvás is kockázatos

A médiában időnként olvashatunk, vagy láthatunk olyan híreket is, ahol arról számolnak be, hogy a különböző társasházakban élők életét ezek a rovarok hogyan keserítik meg. Ebben a társasházban élők elmondták azt is, hogy többjük kesztyűben és zokniban, illetve olykor sapkában alszanak, hogy a lehető legjobban tudjanak védekezni a rovarok ellen. Az információkból az is kiderült, hogy éjjelente olyan módon ellepik a társasházban lakók összes szobáját, s mondhatjuk, hogy szabályszerűen hemzsegnek a falon és az ágyban. Valamint az ágyak környékén  is. Az adott társasházban több fajta megoldással is próbálkoztak a lakók, de  eléggé sikertelenül, hiszen van, aki állandóan porszívózik, valaki lecserélte a bútorainak többségét, de úgy tapasztalták,  még így is ott maradtak eléggé népes táborral az adott környezetben élők életének megkeserítéséül a rovarok.

Mit mond az orvos?

Egyik ismerősömet megkérdeztem és ő kiemelte azt, hogy kimondottan nem is az egészségügyi kockázata miatt javasolt az irtása. Sőt, hiszen egészségügyi veszélye, mint említettem csak annyi, hogy kellemetlen érzést okoznak a csípések. Na meg persze azt sem szabad megemlítés nélkül hagyni, hogy az elvakart csípés, mint más csípés esetén is, gyulladássá is válthat, ami mellett szintén nem lehet elmenni szó nélkül. Mindössze az irtás azért javasolt, hogy ugye ezek a csípések ne kellemetlenítsék meg az életünket, ha társas, vagy panelházban élünk, akkor lakótársaink életét se veszélyeztessük azzal, hogy nem írtjuk ki őket. Tehát ezzel szemben inkább lelki okai vannak, hiszen akiknél megjelent gyakran olyan információkkal szolgálnak számunkra, hogy csökkent az önbizalma, boldogtalanná vált. Megkeserítették az életét.

Most ez komoly? Tényleg vérszegénységet okozhat?

A napokban látott napvilágot egy olyan információ, miszerint egy idős férfi orvoshoz fordult, mert napról napra rosszabbul érezte magát. Az úr elmondta, valójában több fajta probléma is megkeseríti idős lévén az életét, de mégis az ágyi poloskák jelentik neki a lehető legnagyobb fenyegetettséget. Ugyanis olyan nagyfokú vérveszteséget okoztak számára az őt ellepő rovarok, hogy szervezete képtelen volt azt a vérmennyiséget pótolni abban az ütembe, amilyen ütembe az rendszeresen fogyatkozott. Az ágyi poloskák szinte bárhol előfordulhatnak, de azokon a helyeken talán gyakrabban, ahol ritkán takarítanak. Ha valaki gyanút fog, hogy ágyi poloska van a lakásban, azonnal hívjon egy poloskairtó szakembert.

Hogyan irthatom ki?

Már erről több bejegyzésben is beszámoltam, de szerintem erre szokás azt mondani, nem lehet elégszer beszélni róla, hiszen nap, mint nap több háztartásba üti fel a fejét ez a probléma. Viszont a kérdésre válaszolva, ha mi magunk házilagosan szeretnénk felvenni a harcot velük szemben, természetesen akadnak módszerek, de ki kell emelni azt is, hogy nem lesz könnyű dolgunk vele kapcsolatban. Ahogy korábban is említettem akár a -10 fokos hideget is kibírja közel egy héten keresztül. S ami meghökkentő lehet számunkra,  még mínusz 32 fokon is tizenöt percig életben képes maradni.

Viszont ha a pozitív irányba mozdulunk el, 35-40 fokot is képes elviselni, de ebben a tartományban számára a +46 fok jelenti a tényleges halált. Mostanában úgy tapasztaltam otthon is próbálkoznak olyan  lehetőség felé kacsintgatni sokan, ami valami újféle dolog lehetne ellenük. Ilyennek mondható a CO2 palack tartalma. Ezt úgy képzeljük el, hogy beengedjük a szobába és természetesen órákra akár úgy hagyjuk, hogy valóban kifejthesse a hatást, de ezt általában mindenki máshogy alkalmazza. Persze ez életveszélyes megoldás, tehát semmiképpen sem ajánlatos még kipróbálni sem.

Irtóval vagy önmagam?

Egyesek azt állítják, hogy rovarirtóval igazán könnyű kiirtani az ágyi poloskákat, de a legnehezebb mégis az, hogy véglegesen kiirthassuk őket. S részben ez igaz is. Hiszen általában nem önmaguk látogatnak meg minket, mint a családtagok, hanem akár a moziból, munkahelyről, fürdőből, de mondhatni ténylegesen bárhonnan haza lehet őket hurcolni. Egy irtásra szakosodott konferencián bemutatásra került az, hogy akár a megfagyasztás, vagy az úgynevezett gőzöléses módszer mellett akár műanyag árkokat, akadályokat is ki lehet helyezni, ami ugye arra szolgál, hogy csapdába ejti őket, így  nem fognak tudni eljutni hozzánk, bármennyire is akarnának.

Repülőkön is jelen lehetnek?

Néhány évvel ezelőtt több olyan ügy is napvilágot látott, amikor is ágyi poloskák miatt kellett kényszerleszállást végeznie egy gépnek, vagy pont e rovarok miatt kellett csúsztatni az indulás időpontját. Persze ezek a gépek nem kerülnek végleg kivonásra a forgalomból, tehát lehet pont mi is épp egy olyan járaton fogunk legközelebb utazni, ahol előzetesen ez történt, vagy itt ilyen irtás ment végbe.

Ha valóban teljes kiirtást akarunk elérni, tényleg nem lehet elégszer hangsúlyozni ez nehezen fog menni, s, lehet többször fog hozzád beférkőzni ez a rovar. Lelhet több módszert ki fog próbálni ő is, de igenis csak a rovarirtó fogja tudni számodra garantálni azt, hogy az ő általa nyújtott kezelésekkel tényleg megszabadulhatsz tőlük és ismét nyugodt életet élhetsz. Persze érthető az, hogy óvakodni próbálunk tőle, hogy elterjedjen rólunk az a hír, hogy talán igénytelenek vagyunk, és ezért nem fordulunk időben irtást végző szakemberhez, pedig a legtöbb cég vállal olyanfajta diszkréciót, mellyel mondhatni titokban tartja az ügyfelek kilétét, így minden esetben bízhatunk a diszkréciójukban, hogy a munkájuk  soha más számára nem fog napvilágot látni.