Ágyi poloska csípés tünetei, kezelése, veszélye

Az ágyi poloska szó hallatán, szinte kivétel nélkül mindenki a régi szegényes, vagy háborús időkre gondol elsődlegesen, amikor ( valljuk be a higiénés feltételek nem voltak annyira adottak ) s  nem volt  ennyire lényeges  a tisztaság, pedig napjainkban is igencsak, elég sok háztartásban megtalálhatóak ezek a rovarok. De  fontos megjegyezni azt is, hogy nem csak a koszos , elhanyagolt helyeket keresik, ahogy korábbi cikkünkben említettük is. Mivel a turizmus évről-évre egyre jobban fejlődik, többen utaznak, így, ez is hozzásegítheti őket a terjedéshez, ugyanis az ország bármely pontján megtalálhatóak, sőt külföldi útjaink során is hazahozhatjuk őket.

Tehát ha egy szálláshelyre befészkelte magát a poloska, azt akár az egész vendégkör haza tudja vinni az otthonába és már meg is van a gond. Azért is tud ennyire észrevétlenül terjedni, mert az ágyi poloska jelenlétét nem is olyan könnyű beazonosítani még az orvosoknak is komoly feladatot jelent, hiszen a csípéseik is csak nehezen felismerhetőek. Épp ezért a mostani cikkben összegyűjtöttük azokat a jellegzetes jeleket, amelyekkel felismerhetőek a csípés tünetei, és ez alapján el tudja kezdeni bárki, akár házi megoldásokkal a kezelést!

Milyen élőlény az ágyi poloska, hol fordulhat elő, hogyan ismerhetjük fel ha megjelenik nálunk?

Az ágyi poloska leginkább a melegebb éghajlaton fordul elő, kedveli a nyárias időt, a meleget adó légkört a házakban, vagy az eldugottabb helyeket, ahol meleg közegben élhet, de már egyre jobban elterjedt az északibb területeken is. Mivel vérszívó rovar, mindenképpen figyeljünk testünkre, ha például alvás után kiütéseket látunk a bőrünkön. Fürdéskor alaposan nézzük át mindig magunkat és ha bárhol találkozunk apró a szúnyogcsípéshez hasonló piros foltokkal akkor máris kezdhetünk gyanakodni a jelenlétére. Általában olyan helyet keresnek, ahol háziállataink, vagy mi magunk megfordulunk, hogy vért tudjanak szívni belőlünk, hisz ezzel táplálkoznak. Korábbi cikkünkben megemlítettük még azt is, hogy hogyan lehet irtani őket, milyen. házi praktikákkal lehetne a harcot felvenni velük szemben. Egyik legkönnyebb és természetes módszer, hogy megszabaduljunk a poloskáktól, ha a szobát tartósan 46 fok felett tudnánk tartani, legalább 60 percig, hiszen ez az a hőmérsékleti szint, ami már számukra is melegnek és elviselhetetlennek bizonyul.

Milyen tünetekkel jelentkezik a csípés?

Erre a kérdésre konkrét választ adni szinte lehetetlen, ugyanis nehéz a pontos tüneteket felsorolni, mert sokszor ahány emberrel érintkezik az ágyi poloska, szinte ugyanannyi fajta tünetet tud egy csípés produkálni. Tehát igazán konkrét jelekről nem nagyon beszélhetünk, nincs általában olyan,  ami minden embernél ugyanazt válthatja ki, ezért is annyira nehéz még a szakemberek számára is, hogy megállapítsák, a csípés láttán , hogy vajon mi okozhatta. Vannak olyan személyek, akiknek immunrendszere gyengébbnek bizonyul, náluk akár egy hatalmas duzzanat is keletkezhet a csípés környékén, míg másoknál lehet csak az adott testrész körüli dagadás és piros folt jelentkezik mint tünet, de vannak olyan emberek is akiknél semmi tünete sincsen, egyszerűen csak a viszkető érzést tapasztalják..

Hogyan tudjuk kezelni?

Legjobban a viszketés elleni gél használható az ágyi poloska csípés enyhítésére. A legnépszerűbb ilyen készítmény, amit a szúnyog, és a darázs csípéseknél is használni szoktunk a Fenistil gél. Számos készítményt lehet még vásárolni a gyógyszertárakban, vagy drogériákban amikkel enyhíteni tudjuk a csípések tüneteit, de használatuk előtt érdemes orvoshoz fordulni és az ő tanácsát kikérni, hogy mit ajánlana a kezelésére. Viszont a csípések akár veszélyesekké is válhatnak, főként a gyermekeknél. Náluk, mivel az immunrendszerük gyengébb, ezért a szúrás akár csalánkiütést is kiválthat , aminek elvakarásával  más, veszélyes fertőzések is kialakulhatnak a szervezetükben.
Ám olvasóinkat szeretnénk megnyugtatni, hogy míg például más vérszívókban, ilyen lehet például a szúnyog, már kimutattak fertőző betegséget, mint a tifusz, szifilisz, aids, addig a poloska szerencsére nem terjeszt ilyeneket. Viszont az is igaz, hogy a szúnyogok között sem hordozza az adott betegséget minden egyed!

Az ágyi poloska csípése általában jóval nehezebben gyógyul, és a viszketés utána elég sokáig akár 7-10 napig is elhúzódik, ellentétben a szúnyog vagy bolha csípésével melyek 2-3 nap után már nem viszketnek.

Gyakran előfordulhat, hogy egymás mellett 2-4 szúrásnyom is látható, mivel ez a vérszívó rovar több helyen is próbálkozhat, míg vérbő helyet talál főleg az erek környéken a táplálkozásához. Ha az alvó ember nem takarózik be, vagy vannak az ágyban olyan testrészei amik ruhával nem fedettek, ez kedvenc élelemszerző helye lesz a poloskáknak.
Nagyon ritka az, hogy az alsónemű alatt találunk be nem azonosítható foltokat, de nem kizárt, viszont a legtöbb ilyen jellegű szúrásnyomok esetén, inkább bolhacsípésre kell elsődlegesen gyanakodnunk. Ha azonban a családban egy időben, több emberen is csípésnyomok látszódnak szinte kizárható az egyéb ok, mint például allergia amely irányulhat ételekre, vagy egy  újabban használt mosópor , öblítő. Ebben az esetben szintén ajánlott felkeresni a háziorvost, hogy egy vizsgálat után ő tudjon segítséget ajánlani.

Az erős viszketésre, ajánlott még antihisztamin tartalmú gyógyszert szedni ( ezt is orvos, bőrgyógyász tudja felírni, ), mert jobban viszkethet a csípés helye azoknál, akik allergiások rá. Aki nem tudná , ezt a gyógyszert kimondottan allergiásoknak szokták javasolni, hiszen a hisztamin ellen ad gyógymódot, amiről tudniillik, hogy a szervezet valamennyi szövetében előforduló természetes anyag, ami allergiásoknál asztmás rohamot is képes kiváltani, ezért is érdemes szedni allergiás tünetek jelentkezésénél az  antihisztamin gyógyszert. A himlősöknek ajánlott hűsítő rázókeveréket is lehet használni, mert kellemes hideg érzést hagy maga után. Különböző tanulmányukból kiderül, hogy az éhes poloska borotvált karra helyezve nagyobb valószínűséggel kezd táplálkozni, mint a borotválatlan bőrön.

Egyes feltételezések szerint, akiknek a lábát, karját, vagy egyéb területét szőr borítja, azt kisebb eséllyel csípi meg azért is, mivel az adott ember, a sima bőrén  jobban tudja érzékelni, hogyha valami mászik rajta, illetve azért is, mivel a poloskának is nehezebbnek bizonyul a mozgás ilyen területen. Mire is gondolunk itt? Ha szakállas valaki, vagy bajuszt visel, esetleg erősebb a szőrzete a karján vagy a lábán nehezebb dolga lesz a vérszívónak, hogy a táplálékához el tudjon jutni, mint mondjuk akár egy fedetlen karon, vagy lábon.

Ahogy a cikkből kiderült, a poloska lényegében intelligens állatnak  mondható, hiszen  eléggé válogatósnak bizonyul a leendő prédát tekintve, nem mindegy számára, hogy kiből fog lakmározni. Ám  jó odafigyelni a jelekre a bőrünkön, amelyeket ha időben észrevesszük,  meg tudjuk akadályozni az elszaporodásukat, vagy még csírájában megakadályozni  a letelepedésüket, mivel későbbiekben akár komolyabb gondot is tudnak majd okozni. Bár sokan úgy vélik, hogy ilyen fajta problémákat jobb nem kiteregetni a családi berkekből, de ha úgy tapasztaljuk, hogy mi sokadik próbálkozásra sem tudtunk elérni tartós eredményt az irtásukkal kapcsolatban, érdemes megfontolni a szakemberhez való fordulás lehetőségét is!