Ágyi poloska az ágyamban! Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ellene?

A mai bejegyzésben, kukkantsunk be egy kicsit a hálószobákba. De nem kell megijedni, vagy egyből valami pikáns történetre gondolni, csak próbáljuk meg kideríteni azt, hogy ha reggel viszketésre és vörös csípésnyomokra ébred valaki az ágyában, mire is kell gyanakodnia? Milyen rovar, vagy esetleg valamilyen allergia lehet a jelenség okozója? Nagy a valószínűsége, hogy ebben az esetben ágyi poloska lapulhat a takaró alatt!

Van aki találkozott már élete során az ágyi poloskával, s vannak akik még soha, ők a szerencsésebbek! Akinek megfordult már a lakásában, az tudja milyen tüneteket produkálhat a csípése és milyen nehéz dolog az ágyi poloska irtás! Manapság is sajnos, nagyon sok problémát okoz és hihetetlen gyorsan elterjedt az egész világon ez az apró kis vérszívó rovar!

Hogyan szaporodhatott el ennyire?

Egyszerű a magyarázata, nagyon nehéz észrevenni és felismerni, így könnyen áthurcolható egyik helyről a másikra, lakásokba, szállodákba, panziókba, kórházakba, s bárhova, ami alvóhelyül szolgál az ember számára. Épp ezért borzasztó fontos az ágyi poloska irtás is! Amit tudnunk kell róla, hogy mikor először megjelent, csak a denevéreken élősködő rovar volt, majd később már az emberek és kedvenc háziállataink egyik utálatos vérszívójává vált

Mikor kell gyanakodnunk az ágyi poloska jelenlétére?

Figyelmeztető lehet, ha reggel felkelés után, főleg a karon, lábon ami a takaró alól kilóg, kilátszik éjszaka, szúnyogcsípéshez hasonló nyomokat látunk a bőrünkön. Lehet napközben el is felejtkezünk róla, de mikor másnap reggel még több piros és viszkető foltot találunk más testrészeinken is, akkor már tényleg gyanakodhatunk, hogy ez nem szúnyog, vagy más rovar csípése. Talán allergia, ez is felvetődhet az érintettekben, mosószerre, öblítőre? Sok mindenre gondol az ember ilyenkor.


Ezek az erősen viszkető csípésnyomok, ha elmegyünk vele orvoshoz, az ő számára is egyértelműen jelezhetik, hogy bizony a hálószobánkban ágyi poloska jelenhetett meg. Érdekes viszont az, hogy nem mindekit csíp meg ez a rovar abban az esetben sem, ha például két, vagy több személy is alszik ugyanabban a szobában, vagy ágyban. A nők nagyobb veszélynek vannak kitéve ebből a szempontból, hiszen jobban hozzáférhet az ágyi poloska, mivel nincs nagy szőrzetük és még a bőrüket is könnyebb átszúrnia, mert az vékonyabb mint egy férfinak. Ezért a gyerekek is hamarabb szenvedhetnek a vérszívók támadásától, mert az ő vékony kis bőrük is könnyű préda az ágyi poloska számára.


A poloska jelenlétére utalhat még, amikor a bőrön található csípésnyomokat látva, benézünk az ágyba is. Gyakran a lepedőn lévő fekete pötty, a rovar ürüléke, vagy apró kis vérpötty is azt jelzi, hogy az éjszakai látogatónk ez a vérszívó rovar volt.

Miért álmunkban csípnek meg?

Erre igen egyszerű a magyarázat, hiszen az ágyi poloska vérrel táplálkozik, pontosabban emberi vérre van szüksége a létfenntartásához, ezért akkor indul táplálékot keresni, mikor az emberek alszanak, nyugalmi állapotban vannak és ez általában az éjszakai, kora hajnali órákra esik. Ilyenkor nem várható, hogy megszakítaná a vérszívását, az “áldozat”.


Fordított a helyzet, ha valaki éjjel dolgozik, akkor nappal alszik, de ehhez az ágyi poloskák is alkalmazkodnak, pedig éjszakai életmódot folytatnak normál esetben. De ilyenkor, hogy enni tudjon a nappali órákban látogatja meg az alvó embert .

Hogyan táplálkozik belőlünk?

Az ágyi poloska, kizárólag csak vérszívással szerez táplálékot magának. Ahogy növekszik egyre hosszabb az az időtartam amíg újra csípésre szánja el magát. A petéből kikelt példányoknak minél előbb enniük kell, míg a már kifejlett egyedek több hónapig, de akár fél évig is bírják táplálék nélkül.
Ha megtalálta azt a személyt, akiből lakmározhat, és rátalált arra a kicsit melegebbnek tűnő és vékonyabb bőrfelületre amit keresett, akkor a szájszervét máris belefúrja a bőr alá, hogy megfelelő eret találjon a vérszívásra.

Mondjuk ki bátran, ez félelmetesen hangzik! Még az ágyban sem lehetünk biztonságban? Ezért az ágyi poloska irtás rendkívüli módon fontos ott, ahová befészkelték magukat ezek a rovarok! Amennyiben nem találja meg azonnal azt a pontot ahol eléri a vérszívásra legmegfelelőbb részt, akkor akár 4-5 alkalommal is próbálkozik, csak néhány mm-el arrébb. Ezért van az, hogy több szúrásnyomot is ejt rajtunk, amely aztán reggelre piros folttá válik, mivel a nyálában olyan allergén anyagok vannak, amelyek viszketést és pirosodást vált ki a bőrön. A táplálkozása attól is függ, hogy mennyire éhes, mikor evett utoljára és hagyják e nyugodtan enni. Így 3 perctől egészen félóráig is eltarthat egy-egy alkalommal. Mivel a nyálával előbb úgymond érzésteleníti azt a felületet ahová be akar hatolni, az teljesen fájdalommentessé válik, így nem veszi észre akit megszúr, és nem is ébred fel rá mikor a vérét megcsapolják.

Az ágyi poloska irtás nem is olyan egyszerű dolog!

Miért jelenthetjük ki ilyen egyértelműen és egyáltalán nem megnyugató tényként, hogy az ágyi poloska irtás komoly szakmai munkát igényel? Míg kísérletezni kezdünk az irtásukkal addig ezek a rovarok tovább szaporodnak és nemhogy elpusztulnának a házilagos ,” tuti” módszerektől, hanem még jobban elterjednek a lakásunkban.


Az ágyi poloska táplálkozása után azonnal visszamegy arra a rejtekhelyére ahol észrevétlenül meg tud lapulni. Aztán míg újra meg nem éhezik, ami egy kifejlett poloskának ha jól van lakva körülbelül egy hetet is jelent, eltünik a szemünk elől. Az evés utáni időt a következő alkalomig, búvóhelyén lapulva tölti, az ürülékét is ezért itt találhatjuk meg, valamint a nőstény peterakása is itt történik.


Térjünk is oda vissza, hogy miért nehéz a poloska irtás? Azért mert borzasztó gyorsan szaporodik! A nőstény naponta 2-3 petét is lerak, melyből már 10 nap múlva lárvák kelnek ki, majd ezek 5 vedlés után teljesen ivaréretté válnak. Tehát elmondhatjuk, hogy nagyon szapora vérszívó faj. Így évente 4000 ivadéka is lehet. Ha nem történik meg az ágyi poloska irtás időben, akkor nagyon rövid időn belül úgy elszaporodnak a lakásba, hogy rengeteg kellemetlen percet tudnak okozni az ott lakóknak.
Amit feltétlen meg kell említeni, hogy ez a vérszívó rovar igaz többnyire a koszos, elhanyagolt, szennyezett helyeken szeret tanyázni, de gyakran a legtisztább lakásokban, vagy a többcsillagos szállodákban is megjelenik. Tehát szinte sehol nem vagyunk biztonságban ebből a szempontból. Hogy az otthonunkban hol kell keresnünk, hogyan bukkanhatunk a rejtekhelyére, a következő bejegyzésemben fejtem ki kicsit bővebben.

Ha azonban azt veszük észre, hogy éjjel különös csípéseket szereztünk, és esetleg az orvos is megerősíti, ez bizony ágyi poloska csípés, akkor javaslom, hogy mielőbb keressünk egy rovarirtó céget, mert ezektől a vérszívóktól csak egy irtással foglakozó szakember tud megszabadítani bennünket.